Refik Anadol, 7 Kasım 1985 İstanbul doğumlu bir sanatçı. Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde fotoğraf ve video alanında en yüksek onur derecesiyle bitirmiş. Daha sonra Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) Medya Sanatları Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamış. Halen aynı üniversitede ve aynı bölümünde öğretim görevlisi ve misafir araştırmacı olarak görev yapıyor.
Refik Anadol geçen mart ayında İstanbul’da benzerine az rastlanır bir sergi açtı. Refik Anadol Studio’nun İstanbul’da bugüne kadar gerçekleştirdiği en kapsamlı kişisel sergi olma özelliği taşıyan “Makine Hatıraları: Uzay” başlıklı sergi, astronomik araştırmaların insanlık tarihindeki yerini gözler önüne seren ve uzaya ışık tutan yeni bir bakış açısı sunuyor. Bir süredir evreni, insan duyularını, makineleri ve belleği anlamak için kullanılan, birbiriyle ilişkili anahtar kavramları, dijital sanat ve mimari merceğinden bakarak araştıran Anadol’un yeni sergisi, astronomik araştırmaların insanlık tarihindeki yerini gözler önüne seriyor ve tabiri caizse uzaya ışık tutuyor.
Carl Sagan’dan aldığı ilhamla
Ünlü astrofizikçi Carl Sagan, 1980’lerde geniş kitlelere ulaşan Cosmos adlı televizyon programının bir bölümünde, “Hayal gücü bizi genellikle hiç var olmamış dünyalara taşır. Ama o olmadan hiçbir yere gidemeyiz” der. Refik Anadol’un yeni sergisi, Sagan’ın bu önermesinden 41 yıl sonra, görünmez uzay verilerini, kamusal sanat sayesinde dışa vurulabilen duygularla birleştirip şiirsel metaforlar oluşturuyor ve uzayın katmanlarına ulaşmanın ilk adımı olarak uçsuz bucaksız bir veri evreni hayal etmenin kaçınılmazlığına dikkat çekiyor.
Sergi iki bölümden oluşuyor
“Makine Hatıraları: Uzay” başlıklı sergi “Hatıralar” ve “Düşler” olarak birbiriyle ilişkili iki bölümden oluşuyor. Serginin ilk bölümü “Hatıralar”, Refik Anadol’un yapay zeka yardımıyla uzayla ilgili henüz yorumlanmamış, ham görsel verileri topladığı ve onları pigmentlere dönüştürdüğü bir dizi dinamik veri tablosu sunuyor. İkinci bölüm olan “Düşler” ise üç boyutlu veri heykelleri ve 15 dakikalık mekanla bütünleşik bir yapay zeka sineması enstalasyonundan oluşuyor. Sergi ile ilgili daha detaylı bilgi için www.pilevneli.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.