Çıktığınız seyahatlerde ya da gittiğiniz tatillerde gün batımının göz alıcı renklerine bakarken, eşsiz bir dağ manzarasına dalıp giderken veya şehrin ışıklarının büyüsüne kapılırken o anları ölümsüzleştirme isteği içinizi kaplıyor değil mi? İşte bu noktada, fotoğraflarla ve pratiklerle beslenmiş bir fotoğraf gözü kadar iyi bir fotoğraf bilgisine sahip olmak çok önemli. Bu yazımızda şehir ve doğa fotoğrafçılığına ilgi duyan Hemington Blog okurlarımıza etkili lens kullanımı hakkında bilgiler verdik.
Geniş açılı objektif
Gezilerinizde karşılaştığınız manzaraları ve şehir silüetlerini ölümsüzleştirmek için tercihiniz geniş açılı lenslerden yana olmalı. Çünkü bu lensler nesneden uzak kalmadan, fotoğrafa birçok şeyi sığdırabilme mantığıyla çalışıyor. Yani, odak uzunluğundaki sayı ne kadar düşükse fotoğrafa daha fazla cisim sığdırabiliyor ve geniş bir alanı kadrajınıza alabiliyorsunuz. Doğa fotoğrafçılığında yaygın olarak kullanılan 14-24mm, 16-35mm ve 10-22mm’lik lensler ile harika kareler elde edebilirsiniz.
Odak uzaklığı
Fotoğraf çekimine başlarken genellikle bir kit lens alınıp bir süre sonra telefoto zoom lensle devam ediliyor. Ancak iyi bir fotoğrafçı olmanın yolu, tüm odak uzaklıklarını kapsayan bir lens setinden değil; elinizdeki lensi hakkıyla kullanmaktan geçiyor.
Zoom mu, prime lens mi?
Zoom veya prime lens arasında da bir tercih yapmanız gerekiyor. Geniş açılı zoom lensler (14-24mm, 16-35mm ve 10-20mm gibi) belli bir aralıkta kolaylıkla kadraj değişikliği yapmanıza imkan tanısalar da genellikle büyük ve ağır oluyorlar.
Öte yandan geniş açı prime lensler (16mm, 20mm, 28mm ve 35mm gibi) ise tek odak uzaklığına sahip olduklarından zoom yapmak için bacaklarınızı kullanmanız gerekebilir. Daha küçük, daha hafif ve düşük fiyatlı olmalarına rağmen optik kaliteleri daha iyidir.
Diyafram
Normal şartlarda, lensin diyaframı ne kadar çok açılabiliyorsa o kadar iyi olduğu söylenir. Ancak burada sizin ilgi duyduğunuz fotoğraf kategorisi belirleyici bir faktör. Doğa fotoğrafçıları genellikle diyaframı kısarak çekim yapıyorlar. Yani, en büyük ve en parlak diyafram açıklığına sahip olmak konusunda endişelenmenize gerek yok.
Eğer geniş açı lensinizi daha çok kısık diyafram kullanılan şehir ve doğa fotoğrafları üretmek için kullanacaksanız ön plandan arka plana, her şeyi odakta tutabilmek için f/5.6 ile f/16 arasında bir diyafram değeri seçmeniz gerekiyor. Özellikle f/8 ve sonrasındaki değerler iyi bir seçim olacaktır.
Keskinlik kaybı
İyi bir şehir ya da doğa fotoğrafı çekebilmek için aldığınız geniş açı lenste bakmanız gereken önemli performans kriterlerinden biri de keskinlik kaybı. Geniş açı lensler, normal ve tele lenslere göre daha fazla keskinlik kaybediyorlar, bunu fotoğrafın kenarlarında görebilirsiniz. Süper geniş açı lenslerde ise bu keskinlik kaybı çok daha fazla.
Enstantane
Büyüleyici bir doğa fotoğrafına imza atmak ya da bakan kişide oraya gitme isteği uyandıracak bir şehir fotoğrafı çekebilmeniz için ek bir ipucu verelim. Makinenizin ISO ayarını en azda tutmalısınız. Bununla birlikte ISO ve diyaframa uygun enstantane seçmelisiniz. 1/100 değerinin altına inmemeye gayret edin.
Taşınabilirlik
Ağırlık ve büyüklük sizin için önemli bir kriterse çok önemli bir noktaya parmak basalım. Fotoğraf makinenize takacağınız büyük ve ağır bir lens, küçük ve hafif olan makineniz için uygun olmayabilir. Bu nedenle isteğiniz şehir ve doğa fotoğrafçılığı ise küçük ve hafif bir makine edinme durumunu yeniden gözden geçirmelisiniz. Bu konuda prime lenslerin zoom lenslere göre çok daha avantajlı olduğunu belirtelim.
Bol bol pratik
Geniş açı lenslerin kullanımı ve onlara alışmak diğer lenslere göre daha zor oluyor. Özellikle de 20mm altı süper geniş açı bir lensle çalışmak başlangıçta sizi çok zorlayabilir. Ancak fotoğrafçılıkta bol bol pratik yapmanın çok önemli olduğunu unutmayın. Ne kadar çok pratik yaparsanız, başarılı sonuçlar elde etme ihtimaliniz o kadar yüksek olacaktır.