Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet, karbonhidrat ve protein kaynaklarının oldukça kısıtlı olduğu ve diyet içeriğinin çok büyük bir kısmının yağlardan oluştuğu bir diyet olarak tanımlanabilir. Bilinen sağlıklı beslenme planlarında genellikle kaçınılan pek çok besin türü, bu diyetlerde temel enerji kaynağı olarak tercih edilebilir. Ketojenik diyet, karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve yağla değiştirmeyi içerir. Karbonhidratlardaki bu azalma, vücudunuzu ketoz adı verilen metabolik bir duruma sokar.
Bilim ilerledikçe insan anatomisine en uygun ve en sağlıklı yaşam formülleri birer reçete gibi önümüze seriliyor. Sağlıklı yaşam formüllerinin başında pek tabii ki bilinçli ve doğru beslenme geliyor. Ne yediğimize ne zaman ve ne kadar yediğimize dikkat ederek sağlıklı ve uzun yaşayabiliriz. Kendinize en uygun beslenme reçetesini yine deneyimleyerek ve uzman doktorlarla görüşerek bulabilirsiniz. Özel bir diyet olan ketojenik diyeti okurlarımız için inceledik.
Ketojenik Diyetin Temel Prensipleri Nelerdir?
Vücudunuz ketoz adı verilen bu metabolik duruma geçince enerji için yağ yakmada son derecede verimli hale gelir. Ayrıca karaciğerde yağları beyne enerji sağlayabilen ketonlara dönüştürür. Ketojenik diyetler kan şekeri ve insülin seviyelerinde önemli düşüşlere neden olabilir. Bunun, artan ketonlarla birlikte bazı yararları vardır. Ketojenik diyet, vücudunuzun enerji için yağ yakmasına yardımcı olmak için çok düşük miktarda karbonhidrat tüketmeyi ve bunları yağla değiştirmeyi içerir.
Ketojenik Diyetin Sağlığa Faydaları
Ketojenik diyeti hayatınızda uygulamaya başlarsanız sağlıklı bir şekilde kilo verebilir ve belirli hastalıklara yakalanma riskinizi son derece azaltabilirsiniz. Ketojenik diyet (veya kısaca keto diyeti), temelde sağlıklı besinler sunan düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Birçok çalışma, bu tür bir diyetin kilo vermenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ketojenik diyetlerin diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalığına karşı faydaları olabileceği de saptanmıştır.
Ketojenik Diyetin Uygulanması Ve Beslenme Planı
Ketojenik diyet kulağınıza oldukça iyi geliyorsa kalem kağıtlarınızı hazırlayın. Öncelikle titiz bir şekilde ketojenik diyet listesi yapmanız gerekiyor. Uzmanlarla birlikte ilerleyerek hazırlayabileceğiniz listede olması gereken, besinler şunlar: Kırmız et, biftek, jambon, sosis, domuz pastırması, tavuk, hindi, somon, alabalık, ton balığı, uskumru, yumurta, tereyağı, krema, çedar, keçi, krema, mavi, mozzarella gibi işlenmemiş peynirler, badem, ceviz, keten tohumu, kabak çekirdeği, chia tohumu, sızma zeytinyağı, avokado yağı.
Bu diyette tüketmemeniz gereken besinler ise şöyle: Soda, meyve suyu, smoothies, kek, dondurma, şeker, buğday bazlı ürünler, pirinç, makarna, tahıl, bezelye, barbunya fasulyesi, mercimek, nohut, salata sosları ve çeşniler, barbekü sosu, ballı hardal, teriyaki sosu, ketçap, işlenmiş bitkisel yağlar, mayonez, bira, şarap, likör, karışık içecekler, şekersiz şekerler, şuruplar, pudingler, tatlandırıcılar, tatlılar.
Ketojenik Diyetin Potansiyel Riskleri Ve Yan Etkileri
Ketojenit diyette oluşan yan etkiler engellenebilir. Diyeti sağlıklı bir şekilde devam ettirmek için mineral takviyeleri alabilirsiniz. Ketojenik diyet çoğu sağlıklı insan için genellikle güvenli olsa da vücudunuz uyum sağlarken başlangıçta bazı yan etkiler olabilir. Genellikle keto gribi olarak adlandırılan bu etkilere dair bazı anekdot niteliğinde kanıtlar var. Bazılarının beslenme planıyla ilgili raporlarına göre, grip genellikle birkaç gün içinde başlıyor ve bitiyor. Bildirilen keto gribi semptomları arasında ishal, kabızlık ve kusma bulunuyor. Diğer daha az yaygın semptomları ise halsizlik, artan açlık, uyku sorunları, mide bulantısı, sindirim rahatsızlığı gibi semptomlar. Bunu en aza indirmek için ilk birkaç hafta düzenli olarak düşük karbonhidratlı bir diyet deneyebilirsiniz. Bu, karbonhidratları tamamen ortadan kaldırmadan önce vücudunuza daha fazla yağ yakmaya alıştırabilir. Ketojenik bir diyet vücudunuzun su ve mineral dengesini de değiştirebilir, bu nedenle yemeklerinize ekstra tuz ekleyebilir veya mineral takviyeleri alabilirsiniz.
Ketojenik diyet uygulamak isteyenlerin mutlaka doktor ya da diyetisyen kontrolünde olması önemlidir. Ketojenik diyet, vücutta önemli kimyasal değişikliklere neden olabilir ve bu değişikliklerin yan etkileri olabilir. Ayrıca, ketojenik diyet yetersiz beslenme riski taşıyabilir, bu nedenle diyetinizi planlamak ve takip etmek için profesyonel bir yardım almak önemlidir.