Soğuk günler yerini baharın ılık günlerine bırakırken pek çoğumuz bahar yorgunluğundan mustaribiz. Aynı zamanda şehir hayatındaki karmaşanın yarattığı stresle baş etmeye çalışıyoruz. Doğada bulunan bazı bitkiler ise gergin ve yorgun geçen günlerin ardından strese karşı bire bir. Peki bu bitkiler ile hazırlanan sakinleştirici bitki çayları hangileri? Merak edenler için sakinleştirici çaylara dair her şeyi sizler için araştırdık.
Neden Bitki Çayı Tüketmeliyiz?
Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa kaynağıdır. Bitki çayları kilo vermeye, soğuk algınlığa, ciltteki tahrişlere ve daha birçok şeye direkt olarak etki etmektedir. Bu özellikleri sayesinde bitki çayı hemen hemen herkes tarafından tercih edilmektedir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Evde Yapabileceğiniz Bitki Çayları Tarifleri
Papatya Çayı
1 bardak kaynamış su içine 1 tatlı kaşığı kurulmuş papatya çiçeği koyun. Bardağın ağzını kapatarak 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Ardından çayı süzgeçten geçirip çiçek kısımlarını süzün.
Melisa Çayı
1 fincanlık kaynamış suya 2 çay kaşığı kuru melisa atıp 15 dakika boyunca iyice demlenmesini sağlayın. Sonrasında süzme işini gerçekleştirin ve balla güzelce tatlandırın.
Passiflora Çayı
1 fincan kaynamış suya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş passiflora bitkisi ekleyin. Sıcak suyun içinde otların açılmasını ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. 5 dakika sonra bir süzgeç yardımıyla farklı bir bardağa aktarın.
Lavanta Çayı
1 su bardağı kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş lavanta ilave edip demleyin.
*Çok yoğun aroması olduğundan dolayı az miktarda kullanmanız veya yaptığınız papatya veya melisa çayınızın içine küçük bir yaprağını koymanız yeterli olacaktır.
Nane Çayı
Kurutulmuş 1 tatlı kaşığı nane yaprağı üzerine 1 su bardağı kaynamış su ekleyin. 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Dilerseniz limon ve çilek dilimleriyle beraber servis edebilirsiniz.
Rezene Çayı
Su kaynatılırken başka bir kapta, 1 su bardağı rezene çayı için 1 çay kaşığı rezene tohumunu ezin. Su kaynamaya başladığında ezilen tohumları cezveye atın. Çay, 1-2 dakika kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 5 dakika kadar demlenmesi için bekletin. Cezvedeki rezene çayını süzerek fincana alın.
*Rezene çayı laksatif etkisi nedeniyle günde iki fincandan fazla tüketilmemelidir.
Böğürtlen Çayı
Böğürtlen yaprağı çayı demlemek için bir tatlı kaşığı kurutulmuş böğürtlen yaprağını bir fincan kaynamış suda 7-10 dakika boyunca demleyin. Böğürtlen meyvesi ile çay hazırlamak içinse kurutulmuş ya da taze böğürtlenler kullanılabilir. Taze böğürtlen ile çay hazırlamak için, bir fincan kaynamış suda 4-5 adet böğürtleni demleyin ve süzerek servis edin. Kuru meyvelerle çay hazırlarken meyve miktarını arttırmak gerekebilir. 8-10 adet kurutulmuş böğürtlen ile lezzetli bir böğürtlen çayı hazırlanabilir.
Bitki Çayları Ne Kadar Tüketilmelidir?
Düzenli tüketildiğinde pek çok faydasının bulunan bitki çaylarının aşırı tüketimi, sağlığa zarar verebiliyor. Bu nedenle günlük en fazla 3 fincan bitki çayı tüketilmelidir. Bu 3 fincanın her biri farklı olarak tüketilmesi daha çok tavsiye edilmektedir. Düzenli olarak kullandığınız bir ilaç var ise bitki çayı kullanımından önce mutlaka doktorunuza başvurarak ondan onay almalısınız. Aksi halde kullandığınız ilaç ile etkileşime geçen bitki çayı olumsuz etkilere neden olabilir. Bir ameliyata girilecekse bitki çaylarının iki hafta önce bırakılması önerilir. Hamilelerin ve emziren annelerin bitki çayı tüketiminden önce mutlaka doktorlarından onay almaları önerilmektedir.
Bitki Çaylarının Faydaları Nelerdir?
Soğuk algınlığı ve grip benzeri hastalıklarda,
Depresyon ve dikkat bozukluğu durumlarının düzenlenmesine yardımcı olarak,
Uyku bozuklukları ve uyuma problemlerinde,
Cilt sağlığını düzenlemede,
Saç ve tırnak cılızlığını engellemek amacıyla,
Metabolizmayı dengelemekte,
Bağırsak ve sindirim bozukluğunda,
Mide ve bağırsak tembelliğinde,
Ateş ve öksürük etkisini düşürmekte,
Yorgunluk ve halsizlik hallerinde,
Kansızlık ve anemik bozukluklarda,
Kan şekerinin dengelenmesi ve diyabet hastalığının bir kısmında,
Ödem atıcı ve şişlik giderici olarak,
Diş iltihaplanması ve ağız yaralarında olduğu gibi birçok durumda bitki çayları kullanılır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yoga Nedir? Faydaları Nelerdir?