Kısaca “giyilebilir bilgi işlem cihazları” olarak tanımlanan akıllı saatlerin geçmişi esasen 1970’lerin ilk senelerine dayanıyor. Hamilton Pulsar ise 1972 yılında piyasaya sürülen ilk dijital saatlerden biri…O tarihte henüz bilgisayarlar bir kol saatine sığacak kadar küçülmemiş olsa da kol saatlerinin dijitalleşmesi anlamında önemli bir adım olarak tarif ediliyor.
İlk dijital saatler hesap makinesi, dijital zaman söyleme ve oyun oynama gibi küçük görevleri gerçekleştirebilirken, 2015 yılından bu yana piyasaya sürülen akıllı saatler; mobil uygulamalar, mobil işletim sistemi, wifi ve bluetooth bağlantıları da dahil olmak üzere akıllı telefonlara daha yakın genel işlevlere sahip.
Kullanıcılar artık telefon aramaları başlatmak ve yanıtlamak, e-posta ve kısa mesajları okumak, hava durumu raporları almak, müzik dinlemek için akıllı saatlerini kullanıyor. Hatta bazı akıllı saatler kullanıcının sağlığı hakkında veri topluyor, örneğin kullanıcının kalp atış hızını izliyor. Kandaki oksijen düzeyi, kan basıncı ve ateş takibi gibi sağlık bilişimi, temassız ödeme ve dijital cüzdan uygulamaları, akıllı telefondakilere benzer mesajlaşma ve arama özellikleri, saat; kullanıcının düştüğünü tespit ederse acil yardım çağrısı, senkronize akıllı telefon uygulamalarından sosyal medya ve diğer bildirimler, oyunlar, müzik, fotoğraflar ve diğer eğlence seçenekleri, haritalar, pusula gibi konum özellikleri ve GPS takibi akıllı saatlerle yapılabiliyor.
IOS vs Android: Hangi Saat Platformu Sizin İçin?
Peki akıllı saatler bütün bu özellikleri gerçekleştirebilirken sizin için en uygun olan hangisi? Size uygun kullanım sunan iOS mu, Android mi? Apple ve Google, Android platformuyla çok uzun zamandır rakipler. Bu durum teknoloji yazarlarına göre “acı-tatlı” bir ilişki. Hem Apple hem de Android harika cep telefonları üretirken, son yıllarda bilhassa akıllı saatlerle de konuşulmaya başladılar. Peki hangi akıllı saati satın almalısınız? Hangi akıllı saatin en iyi olduğu ve hangisini satın alacağınıza dair cevaplar oldukça farklıdır ve her biri sonuçta kişisel bir seçimdir. Halihazırda bir iPhone’u olan biri için Apple watch daha anlamlıdır. Telefonunuz adeta akıllı saatinizi belirliyor diyebiliriz. Her iki firmanın da giyilebilir teknolojide ilerleme göstererek başarılı ürünler sunduğu kuşkusuz.
Saat Kasası ve Kayış Malzemeleri: Stil ve Dayanıklılık
Akıllı saatinizi kendi stilinize uyarlayabilirsiniz. Stilin yanında dayanıklılık da oldukça önemli. Sportif bir tarzınız varsa kauçuk kayışlar tam size göre. 50 metreye kadar suya dayanıklı olan kauçuk kordon egzersiz ve yüzme sporu yapanlar için oldukça ideal. İkinci seçenek olarak deri kayış tercih edebilirsiniz. Lüks ve klasik bir malzeme olan deri, saat kordonlarında sıklıkla tercih edilen bir malzeme. Siyah ve kahverengi en büyük favori deri kayış tercihlerinden… Sade, şık ve iş hayatınıza uygun bir ürün arıyorsanız silikon, en iyi alternatiflerden biri. Son olarak, uzun ömürlü olmasıyla bilinen metal saat kayışları ise birçok akıllı saat kullanıcısının popüler tercihi. Altın ve gümüşten bronz ve siyaha kadar farklı renklerde bulunan metal kayışlar saat kasasına da oldukça yakışıyor.
Saat Ekranı: Boyut, Tür ve Ek Özellikler
Akıllı saatlerin ekranları, geleneksel saat ekranlarına göre daha canlı bir renk paletine sahip. Akıllı saatler bu anlamda daha yüksek çözünürlük ve daha geniş görüntüleme açıları dahil olmak üzere çok sayıda avantaj da sunuyor. Ayrıca diğer saat ekranı türlerine göre daha az güç tüketiyor ve bu da pil kullanımı açısından oldukça ideal bir seçenek sunuyor.
Akıllı Saat Trenleri ve Gelecekte Neler Bekleniyor?
Akıllı saat seçiminiz ne olursa olsun, erkeklere yönelik en iyi akıllı saatlerin belirli teknik özellikleri olmazsa olmazdır: Kesintisiz hücre uyumluluğu, ileri teknoloji çözümleri, güzel tasarım estetiği ve uzun ömürlü pil ömrü… Yazımızı okuduktan sonra seçeneklerinizi değerlendirirken kendinize güzel bir vakit ayırın. Ürünlerin fiyatlarını da inceleyerek hangi akıllı saatlerin iOS ile uyumlu, hangilerinin Android telefonlarla uyumlu olduğunu araştırın. Apple Watch yalnızca iOS ile çalışacak olsa da diğer akıllı saatler hem Android hem de Apple cihazlarıyla uyumlu olabiliyor. Örneğin Samsung bir akıllı saatin Apple cihazınızla uyumlu olabileceğini ancak bunun mutlaka kusursuz bir yazılım deneyimi garanti etmeyeceğini unutmayın.
Gelecekte yeni nesil akıllı saatlerin mevcut cihaz grubundan çok daha güçlü ve zengin özelliklere sahip olması muhtemel. Daha hızlı işlemciler, daha fazla bellek ve gelişmiş sensörler görebiliriz. Bu saatler muhtemelen daha geniş bir uygulama yelpazesini çalıştıracak ve akıllı telefonlarla daha iyi entegrasyon sunacak. Gelişen teknolojinin akıllı saatleri ne noktaya getireceğini heyecan ve merakla izleyeceğiz