Hava sıcaklıkları düşmüş olsa bile bu spor yapmayı bırakmanız anlamına gelmez. Harvard’a bağlı Spaulding Rehabilitasyon Merkezi’nde spor hekimliği ve rehabilitasyon alanında yardımcı doçentlik yapan Dr. Adam Tenforde, “40’lı ve 30’lu yaşlara geldiğinizde bilhassa kış aylarında yürümek, koşmak ve hatta bisiklete binmek gibi düzenli dış mekân rutinlerinizin tadını çıkarın” diyor. Kış aylarında spor yapmanın faydalarını sizler için bir araya getirdik. Keyifli okumalar dileriz.
Kış sporu vücudu dinçleştirir
Bazı yönlerden kışın spor yaparak yazın elde edebileceğiniz faydaların fazlasını da sağlayabilirsiniz. Örneğin, soğuk hava aslında dayanıklılığı artırabilir diyor Dr. Tenforde: “Daha soğuk havalarda kalbinizin eskisi kadar çok çalışması gerekmez, daha az terlersiniz ve daha az enerji harcarsınız, bu da daha verimli egzersiz yapabileceğiniz anlamına gelir.” Kış sporu vücudunuzu daha dinç hissetmenizi sağlar.
Kış aylarında yağ yakımı daha fazla olur
Çalışmalar ayrıca soğuk havalarda egzersiz yapmanın vücuttaki yağları, özellikle karın ve uyluk yağlarını kalori yakan kahverengi yağlara dönüştürebileceğini gösteriyor. Her açıdan soğuk havalarda egzersiz yapmanın hızlı yağ yakımı gibi birçok avantaj sağladığı yapılan araştırmalar ortaya koyuyor.
Soğuk hava ayrıca antrenman sırasında vücudunuzu daha fazla çalışmaya zorlar ve bu aynı zamanda kalp sisteminiz için de geçerlidir. Soğuk hava egzersizi sırasında kalp vücuda kan pompalamak için daha çok çalıştığından, bu canlandırıcı egzersiz ile kalp sağlığınızı en iyi durumda tutmanıza da yardımcı olur.
Ayrıca çok bilinmese de kış egzersizleri, bazı insanların kış aylarında yaşadığı bir tür depresyon olan mevsimsel duygu durum bozukluklarını önlemeye de yardımcı olabilecek güneş ışığına maruz kalmanıza yardımcı olur. Soğuk havada egzersiz yapmak çoğu insan için güvenli olsa da astım veya kalp sorunları gibi belirli durumlarınız varsa, durumunuza veya ilaçlara göre almanız gereken özel önlemleri gözden geçirmek için doktorunuza danışabilirsiniz.
Kasların açılmasını sağlar ve hareket kabiliyetini artırır
Soğuk havalarda kaslar zorlanma ve yaralanma açısından daha büyük risk altındadır, bu nedenle yağ yakımı öncesi soğuk havada egzersiz yapmadan önce ısındığınızdan emin olmalısınız. Dr. Adam Tenforde, “Statik esnemelerle başlamazsanız ve başlangıç egzersizlerinden kaçınırsanız yaralanma riskiniz artar” diyor. “Vücut bütününü hareket ettiren daha dinamik esneme biçimleri eklemlerinizi gevşetebilir, kanınızın akmasını sağlayabilir ve kasları ve dokuları ısıtabilir. Isınma hareketleri sonrası kışın yapılan spor kasların açılmasını sağlar ve hareket kabiliyetini artırır. Ayrıca kışın spor yaparak yaza da hazırlık yapmış olursunuz.
Bazı inceliklere mutlaka dikkat ettiğinizde kışın spor yapmanın faydalarını vücudunuzda gözlemleyeceksiniz. Nelere dikkat etmelisiniz? Örneğin soğuk havada egzersiz yapmak hipotermi (anormal derecede düşük vücut ısısı) riskini artırır. Yoğun titreme, aşırı yorgunluk, geveleyerek konuşma veya koordinasyon kaybı gibi belirtiler geliştirirseniz hemen acil yardım alın. Dışarı çıktığınızda daima birilerine haber verin ve tam şarjlı bir cep telefonu taşıyın.
Kışın spor yaparken ne giymeli?
Eğer açık havada spor yapacaksanız giydiğiniz kıyafetin kumaşına, hava geçirgenliğine, terinizi emme gücüne, dokusuna dikkat edin. Örneğin mutlaka katmanlar giyin. Gerektiğinde kolayca çıkarabileceğiniz ve tekrar giyebileceğiniz giysiler giyin. Merino yünü gibi vücudunuzu sıcak tutan ve nemden uzaklaştıran ürünleri tercih edebilirsiniz. Üzerine yağmur geçirmeyen activewear yelek, triko, eşofman altı, erkekler için özel üretilen termal kumaş ürünler giyebilirsiniz.
Kışın spor salonunda spor yapıyorsanız yine erkekler için eşofman altları, yelekler, pamuklu tişörtler tercih edilmeli. Kışın spor yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi ise vücudunuzu spor yaparak ısıttıktan sonra dışarıdaki soğuktan kendinizi koruyarak evinize varmanız. Bu süreçte başınızı boynunuzu korumayı unutmayın. Yanınıza mutlaka bere alın. Başınızı ve boynunuzu korumanız önemli. Eldivenler de cildinizin çatlamaması için iyi bir tercih olacaktır.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Kış Aylarında Soğuktan Korunurken Tarzınızı da Koruyun