Sağlıklı ve güzel bir hayat için beslenme şeklimize dikkat etmemiz gerektiğini bilmeyen yoktur. Fit bir görünümüme sahip olmanın yolu da sağlıklı beslenme programı uygulamaktan geçer. Sağlıklı beslenildiğinde yaşam standartlarımız artar, psikolojik olarak kendimizi iyi hissederiz ve uzun bir ömre sahip oluruz. Pek çok kişi de bu nedenlerle “Sağlıklı beslenme nedir, sağlıklı beslenme rutini nedir?” gibi soruların cevaplarını araştırmakta. Bizde merak ettiklerinizi sizler için derledik.
Lif Kaynağı: Tam Tahıllı Ekmekler
Tam tahıllı ekmek, buğday unu, tam buğday unu ve bu unların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle meydana gelen ekmek türüdür.
Kan şekerinin ani yükselmesini engelleyen tam tahıllı ekmek, uzun süre tokluk hissi sağlar. İçeriğinde lif olduğu için bağırsaklarınızı düzene sokan tam tahıllı ekmek, sindirim problemlerini gideren, kalp ve damar hastalıklarına karşı önlem alan, sağlıklı ekmeklerden biridir. İçeriğinde lif olduğu için bağırsaklarınızı düzene sokar. Kandaki kolesterolü düzene kavuşturur ve yüksek tansiyona engel olur. Enerji vererek gün boyu zindelik verir.
Protein Kaynağı: Yumurta
Yumurta, tüm temel amino asitleri içermesi ile kaliteli bir protein kaynağıdır ve örnek protein olarak gösterilmektedir. Yumurta uzun süre tok tutmaya yardımcı olur. Yumurta sarısında minerallerden demir bulunmaktadır, bu açıdan da kansızlığa iyi gelmektedir. Özel bir sağlık sorununuz yoksa her gün olmasa da haftada en az 2-3 kez yumurta tüketmesi kaliteli protein alımını sağlayarak metabolizmanın daha düzenli çalışmasını sağlar.
Bol bol su için
Sağlıklı beslenme rutininde es geçilmeye en müsait olan şey sudur. Ancak her gün kilonuzu baz alarak hesaplayacağınız miktarda suyu mutlaka tüketmelisiniz. Bu miktar günde ortalama 2-2,5 litre civarındadır. Sıvı alımı hem cilt sağlığınızı korur hem de metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar. Hepsinden önemlisi hücre sağlığınız için su oldukça önemlidir. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücutta zararlı olan toksinlerin atılması için su elzemdir. Su içmek, vücudumuzun dolaşım, sindirim sistemini dengeler ve düzene girmesini sağlar. Uyanınca ve her yemekten önce su içilmesi önerilir.
Hem doyurucu hem de Vitamin Deposu Salata
Salata ve çiğ sebze enerji değeri yok denecek kadar az olsa da yemeklerin yanında bol salata tüketerek hem mide doygunluğu hem vitamin ve mineral desteği sağlanmış hem de düşük kalorili beslenilmiş olur. Ayrıca bağırsakların çalışması ile vitamin ve mineral emilimlerinin sağlanması için çok önemlidir. Öğünlerinizde 1 porsiyon sebze yemeği yerine de 1 kase salata tüketebilirsiniz. Salatalarınıza zeytinyağı ilave etmekten kaçınmayın. Salatalarınıza bol peynir veya sos boca etmekte yerine üzerini meyveler-sebzelerle süsleyebilirsiniz.
Kahvenizi Sade İçin
Kahve, fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin bu amaçlarına ulaşmasına yardımcı olabilecek oldukça değerli bir besin türüdür. Bunun nedeni metabolizma hızını önemli ölçüde arttırarak yağ yakımını hızlandırmasıdır. Vücutta bulunan yağların parçalanmasına ve ortaya çıkan serbest yağ asitlerinin enerji üretiminde kullanılabilmesine yardımcı olur. Bu nedenle sağlıklı beslenme rutininizde günde 2 fincan sade kahve tüketebilirsiniz. Kremalı, şekerli, şuruplu ve hazır süt tozları içeren kahvelerde yağ ve şeker içeriği çok yüksek olduğundan kahvenin bu şekilde tüketimi faydadan çok zarara neden olur. Bunlar eklenmesi hem kalori hem de trans yağ alımını arttırmasından dolayı sağlığınızı olumsuz etkiler. Bu nedenlerle kahvenin sade olarak tüketilmesi önerilir.
Porsiyonlarınızı Küçültün
Yemeğimizi oluştururken miktarı azaltmak değil, porsiyonları küçültmek gerekir. Porsiyon küçültme ile tabağınızdaki sağlıksız olan besinleri çıkarma, ayrıca gün içinde tükettiğiniz abur cuburdan uzak durmayı kastediyoruz. Porsiyon kontrolü için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları ise şöyle:
-Küçük tabaklar ve küçük bardaklar kullanmaya başlayın.
-Tabağınızın yarısını sebze ve meyvelerle doldurun.
-Her öğün tabağınızda bir besin protein kaynağı olduğundan emin olun.
-Yavaş yemeye alışın.
-Canınız atıştırmalık yemek istediğinde küçük bir tabağa boşaltıp oradan yiyin.