İş hayatındaki sorumluluklar ve özel yaşamdaki sorunlar çoğu zaman stresli ve yorucu bir gün geçirmenize neden olabilir. Ancak bakış açınızı değiştirip günlük rutininizde yapacağınız küçük değişiklikler sayesinde çok daha sağlıklı ve huzurlu olmanız mümkün.
Eğer hayat kalitenizi hızlıca yükseltebileceğiniz adımların arayışındaysanız, hayat kalitesini yükseltecek öneriler listemiz tam size göre.
Sabah Rutini
Sabah rutinine sahip olmak size zihinsel bir destek verebilir, bu da günün geri kalanı için sizi daha mutlu ve enerjik bir ruh halinde tutacaktır. Ayrıca bir sabah rutini oluşturursanız, uyanmak için biraz daha hevesli olursunuz. Sizin için ideal sabah rutininizi oluşturmanız için öncelikle kendi ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir. İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra, gündelik olarak yapmanız gereken şeyleri listelemek gerekecek. Mesela erken uyanmak ve güne bir bardak su ile başlamak rutininizin ilk adımları olabilir.
Spor ve Egzersiz
Düzenli spor ve egzersiz yapmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız üzerinde etki gösterir. Metabolizma hızınız artar ve pek çok hastalığa karşı daha dirençli olursunuz. Diyabet, obezite, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara yakalanma riskiniz azalır. Düzenli egzersiz depresyonu azaltır, endişelerinizi yok eder, iyi uyumanızı sağlar ve hafızanızı geliştirir. Günde 30 dakika yürüyebilir, bisiklete binebilir ya da dans edebilirsiniz. Eğer masa başı bir işte çalışıyorsanız yoga ve pilates gibi egzersizler sayesinde kaslarınızı esnetebilirsiniz. Bu sayede bel, sırt ve boyun ağrılarınızı en aza indirebilirsiniz.
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Planı
Gün içerisinde yediğimiz yiyeceklerin sağlığımız ve yaşam kalitemiz üzerinde çok büyük etkisi vardır. Sağlıklı beslenme programı, günlük gereksinim duyulan besin ögelerini, temel besin gruplarını yeterli ve dengeli düzeyde karşılar. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları önlemekle birlikte, stresle mücadele, vücuttaki zehirleri azaltma, saç – cilt sağlığı konusunda yardımcı olduğu bilinmektedir. Siz de sağlıklı beslenmek için bir uzmandan destek almak veya mevcut hastalıklarınıza uygun sağlıklı yaşam ve beslenme programı oluşturmak istiyorsanız, sağlık kontrollerinizin tamamlanmasının ardından doktor ve diyetisyen öncülüğünüzde beslenme rutininizi belirleyerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Meditasyon ve Yoga
Meditasyon ve yoga kendinize vakit ayırmanız ve iç dünyanızı tanımanız için bir araçtır. Hayatınızın yorucu temposundan uzaklaşmak ve zihninizi dinlendirmek için, kendinize sessiz zaman dilimleri yaratarak meditatif yani düşüncesiz kalmaya zaman ayırarak mental sağlığınıza da yatırım yapabilirsiniz. Meditasyon ve yoga; rahatlamanızı ve sakin kalmanızı sağlar, stresi azaltır, konsantrasyonu güçlendirir, kendinize olan güveni arttırır ve kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlar.
Dijital Detoks
Sık sık telefonu kontrol etmek, uzak kalındığında yoksunluk belirtileri göstermek ve sosyal hayattan uzaklaşmak elektronik eşyalara bağımlı olduğunuzu gösterir. Bu bağımlılık gün içinde uzun saatlerinizi alır ve zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Kendinize vakit ayırmak ve gün içinde planlı hareket etmek için, telefon ve benzer elektronik araçları sürekli kontrol etmeyi bırakmanız iyi bir tercih olacaktır. Hobilerinizle ilgilenirken, sevdiklerinize ya da kendinize zaman ayırırken telefonunuzu uçak moduna alabilirsiniz. Bu sayede “Bir şeyleri kaçıracağım.” korkusundan uzaklaşarak anın tadını çıkarabilirsiniz.
Uyku Alışkanlıkları
Düzenli uyku, hayat kalitenizi artıran en önemli etkenlerin başında gelir. Bu nedenle erken yatmayı ve kalkmayı alışkanlık haline getirmelisiniz ve en az 7 saat uyumalısınız. Yetersiz uyku, zihinsel kapasitemizi düşürür ve kaygı seviyemizi artırır. Uzun süreli uykusuzluklar ruh sağlığı için önemli rahatsızlıklara bile sebep olabilir. Kaliteli ve düzenli uyku kişiye canlılık katar ve güne enerji dolu başlamanızı sağlar. Ayrıca uyku sırasında, beynimiz karşılaşmış olduğu bilgileri anılara dönüştür, hafızamızı pekiştirir.
Eğer uyku sorunları yaşıyorsanız, uyku meditasyonu daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Bir gevşeme tekniği olarak iç huzuru artırırken zihni ve bedeni sakinleştirebilir. Uyku meditasyonu uzun süredir uyku problemi yaşayan ve uyku sonrası yorgunluğu devam eden kişilere önerilmektedir.
Sosyal Bağlantılar
Yaşam kalitenizi artırmak için boş zamanlarınızı kendinize ayırmak yerine bir alışkanlık edinmek hayatınızda çok büyük fark yaratmanıza yardımcı olabilir. Çevreye ve insanlara yapacağınız karşılıksız yardım, size kendinizi daha iyi hissettirecektir. Örneğin çevrenizdeki yaşlı insanlara yardım edebilir ya da sivil toplum kuruluşlarında ya da hayvan barınaklarından gönüllü olarak çalışabilirsiniz.
Hobiler
Canınızı sıkan bir durum olduğunda kendinizi rahatlatmak için hobilerinize yönelebilirsiniz. Özellikle günün hangi saati olduğu önemli olmaksızın evde yapılabilen hobiler hayat kurtarıcı olabilir. Yeni hobileriniz kendinizi daha iyi tanımanıza da olanak sağlayacak, hayata bakış açınız da olumlu anlamda değişiklik gösterecek ve dahası stresinizi çok daha iyi yönetebileceksiniz. Kişisel yatkınlıklarınız, hoşunuza giden yönelimlerin veya aslında keşke şunu da yapabilsem dediğiniz her türlü aktivite evde yapılan hobiler arasında yerini alabilir. Mutfakta yeni tarifler denemek, puzzle yapmak veya yaratıcılığınızı geliştirirecek yeni hobilerle ilgilenmek hayat kalitenizi iyileştirmede önemli adımlardan biri olabilir.
Kişisel Gelişim
Kişisel gelişim, farkındalığı ve yaşam kalitesini artıran bununla birlikte hayallerin gerçekleşmesine oldukça katkı sağlayan faaliyetleri içermektedir. Bir uygulama alanı olarak kişisel gelişim; yöntemlerini, öğrenme programlarını, değerlendirme sistemlerini, araçlarını ve tekniklerini içerir. Kişisel gelişim alanları eğitim, spor, genel kültür, seyahat, hobi, iş ve ilişkiler gibi alanlardır. Kişisel gelişim alanları kişinin psikolojik, bilişsel, fiziksel, sosyal, kültürel vb. alanlardaki gelişimini destekler. Kişisel gelişim, kişinin herhangi bir konuda bulunduğu konumdan daha üst seviyeye çıkması ve olumlu anlamda gelişmesi noktasında işe yarar. Kişisel gelişim, kişinin potansiyelini fark etmesi ve olumlu yönde kullanması bakımından da fayda sağlar.
Sağlıklı Bir Yaşam Tarzını Sürdürmek İçin Nasıl Bir Motivasyon Gerekli?
Kendinize net, gerçekçi ve zamana bağlı hedefler belirlemelisiniz. Bu sayede hedefinize adım adım ulaşmak motivasyonunuzu da yükseltecektir.
– “Hayır” demeyi öğrenmelisiniz. Kurallarına harfiyen uymanız gereken bir diyet listeniz varsa beklenmedik ikramlara karşı koyabilmeli ve zorunlu haller dışında egzersiz seanslarınızı aksatmamayı öğrenmelisiniz. Unutmayın ki sağlıklı yaşam biçimi oluşturmak, kişinin kendi kendine yaratması gereken bir kişisel disiplinden geçiyor.
-Geriye dönüp bakmak, geri bildirimler almak bizi motive eden şeylerden biridir. Hedefinizde ilerlerken, 1-2 ay önceki uyku düzeniniz, beslenme alışkanlıklarınız, stres seviyeniz ve bedeninizdeki değişiklikler gibi etkenleri görmek ve gelişiminizi izlemek sizi daha iyi hissettirip hedefinizi yükseltmede veya devam ettirmede motivasyon olacaktır.
Kişisel gelişim ve motivasyonla alakalı farklı içeriklere ulaşmak için bu linkte tıklayabilirsiniz.