Vikinglerin diyarında tarihi bir yolculuğa çıkmak, ilham verici mimari yapıları gezmek, kuzey ışıklarından uzun fiyortlara, beyaza boyanmış görkemli dağlara uzanan doğa harikalarını seyre dalmak ister misiniz? Cevabınız evetse rotamız İskandinavya.
İskandinavya, Avrupa’nın kuzeyinde Norveç, İsveç ve Danimarka’dan oluşur. Ancak geniş anlamda Finlandiya ve İzlanda da İskandinav çatısına dahil edilir.
Ne giymeli?
Dört farklı mevsimin yaşandığı İskandinavya’nın tüm yıl boyunca sunabileceği çok şey var. Eğer İskandinavya’nın güneyine bir ziyaret planlıyorsanız Mayıs-Eylül arası ılık bir hava sizi bekliyor olacak. Sıcaklığın arttığı iki ay Temmuz ve Ağustos. Hava sıcaklığı 20-22 derece civarına yükseliyor. Yılın hangi zamanı olursa olsun İskandinavya’nın kuzeyine ilerleyeceksiniz hava sıcaklığı sert bir şekilde düşüyor. Her şekilde valizinizi hazırlarken kışlık mont, kazak, bot, baharlık sweatshirt, yağmurluk ve yazlık t-shirt, şort yani dört mevsime uygun giysiler almanızda yarar var.
Tura Stockholm’den başlayın
İskandinavya’yı keşfetmenin en iyi yanı, olasılıkların sonsuz olması. Başkentlere seyahat ederek tüm ülkelerin cazip taraflarını keşfedebilirsiniz. İsveç’in başkenti Stockholm iyi bir başlangıç rotası. 13. yüzyıldan kalma eski şehrin (Gamla Stan) Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşın. Bu bölge, Nobel Müzesi ve Kraliyet Sarayı gibi görmeniz gereken simge yapılarla dolu. Ayrıca İskandinavya’nın en çok ziyaret edilen müzesi olan Vasa Müzesi’ni ziyaret etmek için Djurgarden’e gidebilirsiniz. Alışveriş caddesi Drottninggatan’da dolaşıp Östermalm semtinde yemek yemeye ne dersiniz?
Gece yarısı güneşi şehri: Hammerfest
Norveç’in başkenti Oslo doğayı modern, kentsel esintilerle harmanlayan mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Öne çıkan müzeleri Munch ve Kon-Tiki. Ancak Norveç’te görmeniz gereken harika bir şehir daha var; Hammerfest. Finnmark eyaletinin baş şehri Kuzey kutbuna en yakın olan yerlerden biri. Gece yarısı güneşi şehri olarak da nam salmış. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında Hammerfest’te güneş hiç doğmaz. Buna karşılık Mayıs, Haziran ve Temmuz’da güneş hiç batmaz. Tyven Dağı’ndan Sørøysundet boğazının nefes kesici manzarasını görmek için Tyventrappa Sherpa merdivenlerini deneyin. Ayrıca Hammerfest’in çorak alanlarında develerle –evet yanlış duymadınız- safariye çıkabilir ya da tropikal ülkeleri andıran sahillerde vakit geçirebilirsiniz. Hammerfest Kilisesi ile Restorasyon Müzesi ise ziyaret edebileceğiniz tarihi yerler.
Mimari harikası Helsinki
İskandinav ülkelerinden geçerken Finlandiya’yı unutmayın. Baltık Denizi’ni geçerek başkent Helsinki’ye gidin ve Fin kültürünü en iyi şekilde deneyimleyin. Beyaz granit taşlarla bezeli mimarisinden dolayı kent kuzeyin beyaz kenti olarak da nam salıyor. Burada, şehri keşfetmeyi gerçek bir zevk haline getiren dekoratif Art Nouveau mimarisinin yanı sıra modern binalar bulacaksınız. Senato Meydanı, Uspenski Katedrali ve Finlandia Salonu gibi Helsinki’nin cazibe merkezlerini turlayın. Hatıralık eşyalar ve taze yiyecekler için Kauppatori merkez pazarını kaçırmayın. Tasarım Bölgesi, kayalara oyularak yapılmış Temppeliaukion klisesi ve Pazar Meydanı’na göz atmanızı öneririz. Suomenlinna Adası ve Kalesini de listenize ekleyin. Finlandiya’nın kalesi anlamına gelen ve müze, park ve sanat alanı olarak Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan minik ada Helsinki’nin en turistik bölgelerinden biri. Ulaşımı Market Square’den kalkan 20 dakika süren feribot ile sağlanıyor. Mannerheimintie Caddesi’ndeki ünlü mimar Eliel Saarinen’in 1919’da da inşa ettiği Merkez Tren İstasyonu 48 metre yüksekliğindeki saat kulesi ile dikkat çekiyor.
Kuzey ışıklarının gösterisini izleyin
İskandinavya’nın Kuzey ışıklarını görmek için gidilecek en iyi yerler arasında Finlandiya’nın Laponya yani Lapland kenti ön sıralarda yer alıyor. Eylül sonu ile Mart sonu arasındaki dönem, ışıkları görme şansını en yüksek seviyeye çıkarır. Yılın bu zamanında, günler çok kısa ve karanlık olduğundan ışıklar öne çıkıp büyüleyici bir gösteri sunar. Kuzey ışıkları yeryüzünün manyetik alanı ile güneşten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey kutbunun vahşi yanını merak ediyorsanız husky köpeklerin çektiği kızaklarla safariye çıkabilirsiniz. Ayrıca Santa Clause Köyü’nde, Noel Baba ile tanışarak onunla fotoğraf çektirme ve Noel Baba’nın posta ofisinden sevdiklerinize kartpostal gönderme sansına sahip olacaksınız.
Fika çok eski bir İsveç geleneği ve adını İsveççe ‘Kaffi’, yani kahve sözcüğünün hecelerinin yer değiştirmesinden alıyor. Koşturmacaya ara verip sakinleşme ve anda olmaya çağıran Fika’yı yürümek, düşünmek gibi bir eylem olarak düşünebilirsiniz. Tek başına ya da arkadaşlarınızla, evde ya da kafede, her an her yerde Fika yapabilirsiniz. Temel kriter günlük hayatın karmaşasına ara verip, yalnızsanız kendinize odaklanmak; arkadaşlarınızlaysanız onları dinlemek gibi düşünün. Fika size hızla geçen bir günde, biraz yavaşlamanın problem olmadığı bir zaman aralığı sunuyor.