İnsanoğlu düşünmeyi ve kendine şifa bulmayı hiçbir zaman bırakmadı. Her kültürde çeşitli sağlıklı yaşam önerileri, huzur bulma yöntemleri, zinde kalma ritüelleri yer alıyor. Doğa, insanlık tarihi, farklı kültürler günümüzde de ilham olmayı sürdürüyor. Japonca “varlık nedeni” anlamına gelen Ikigai felsefesi, Japonların yaşamlarına anlam katmak ve günlük alışkanlıklarını düzenleyebilmek için kullandıkları bir öğreti…
Japonlar herkesin her sabah yataktan kalkmak için bir sebebi ve herkesin bir İkigai’si olduğuna inanıyor. Uzun süre çalışmalar yapan araştırmacılar Japonya’nın güneyindeki Okinawa takımadalarında uzun ve huzurlu bir yaşam sürdürdükleri gözlemlenen insanları detaylı bir şekilde incelediler. Japonların sırrının sağlıklı beslenmeleri, basit yaşam biçimleri, yeşil çay, subtropik iklime ek olarak İkigai felsefesi olduğuna rastlandı.
Japon psikolog Michiko Kumano Ikigai felsefesini, kişinin zevk aldığı faaliyetlere kendini adamasından kaynaklanan ve aynı zamanda yüksek bir tatmin duygusu getiren esenlik hali şeklinde tanımlıyor. Bu felsefeden hayatımıza dahil edebileceğimiz pek çok şey var.
Hayat yolunuza şu sorularla çıkın
Ikigai düşünme tarzını bazı sorularla kavrayabilirsiniz. Kendinizi bulmanıza fayda sağlayacak cevaplarla hayatınızı yoluna koyabilirsiniz. Hayatta ne yapmayı seviyorum? Ne yaparken mutluyum? Neleri tutkuyla ve bağlılıkla yapıyorum? Nelerde iyiyim? Yeteneklerim neler, nelere yatkınlığım var? İleride bana para kazandıracak olan meslekler/uğraşlar neler olabilir? Dünyanın neye ihtiyacı var? Yaşadığım dünyaya katkıda bulunuyor muyum, nasıl daha fazla katkı verebilirim? gibi sorulara yanıt arayarak Ikigai’nizi keşfedebilirsiniz. Uzmanlar temelde kendi İkigai’mizi keşfetmek için uzun süre düşünüp hayat gayemizi keşfetmemizi, aile ve arkadaşlık ilişkilerimizi canlı tutmamızı ve tutku duyduğumuz şeyleri bulup bunlarla ilgilenmemizi öneriyor.
Ikigai özetle dört temel öğesini saymak gerekirse; sevdiğiniz şey yani tutkunuz, dünyanın neye ihtiyacı olduğu yani göreviniz, hangi konuda iyi olduğunuz yani mesleğiniz ve ne için para kazanabileceğiniz yani işiniz. Bu dört yaklaşım uzun yaşam sırrı gibi bir özet rehber niteliğinde.
Ikigai nasıl uygulanır?
Ikigai felsefesinde, boş durmamak, sürekli kendini meşgul edecek faaliyetler bulmak çok önemli ve ilk kurallardan biri. İşleyen demir ışıldar mantığıyla emeklilik düşüncesini bir kenara bırakıp çok yorucu ve yoğun olmadan bir işle uğraşmanız öneriliyor.
İkinci önemli kural; en kötü anlarda dahi mutlu olabilmek ve doya sıya gülümsemek. Bazen hayat stresinden, bazen yaşadığımız olumsuz durumlardan dolayı gülümsemeyi aksatıyor olabiliriz. Ancak Ikigai içimizde bir farkındalık yaratarak gülümsemeyi hayatımızın önemli bir noktasına koyuyor. Özetle gülümsemeyi unutmayın, aksatmayın…
Hareket etmek, egzersiz yapmak da Ikiagai felsefesinde önemli kurallardan biri. Spor sadece bedenimizi değil, zihnimizi de dinç tutmamız ve yaşam kalitemizi arttırmak için öneriliyor.
Çevresel faktörler her zaman insanlar üzerinde fazlasıyla etkilidir. Çevrenizde moda tabirle “pozitif vibe”ı olan insanlar biriktirirseniz bu size yine potizif enerji olarak geri dönecektir. Spor, hareket ve egzersize dikkat ederken yakınınızdaki insanların sizi nasıl hissettirdiğine dikkat edin. Olumsuz enerjilerden uzaklaşın.
Doğa ile iççice olmak da Ikigai felsefesinin kurallarından biri. Yapılan araştırmalara göre, bir insanın şehrin kaosunda yürüyüş yapması ile bir ormanda yürüyüş yapması arasında çok büyük farklar var. Şehrin kirli havası ve kalabalığı içinde yürüyüş yapan biri bu spordan verim alamazken ormanda daha kısa yürüyüş yapan biri çok daha yüksek fayda sağlamış olduğu görülüyor. Doğadan uzaklaşmayın. Çünkü İkigai felsefesinde doğaya saygı duymak ve onu sevmek en temel kurallardan biri.
Doğru nefes almak, yaptığın işten keyif almak, her gün uyandığında bir amacının olduğunu hatırlamak, doyduğun kadar yemek ve teşekkür etmek Ikigai’nin önemli kurallarından biridir.