Dünya’nın en mutlu ülkeleri sıralamasında bu yıl da İskandinav ülkeleri başı çekiyor. Peki İskandinav ülkelerinde yaşayanlar neden devamlı mutlular? Bazıları bunu İskandinav ülkelerinin küçük, homojen ve zengin ülkeler olmasına bağlıyor. Acaba bu mutluluğun sırları sadece bu kadar mı? İskandinavya’nın en mutlu ülkesi Norveç’te yaşam şartları nasıl? İskandinav ülkeleri manzaraları deyince akla nereleri geliyor? Tüm bu sorular ve daha fazlasının cevaplarını Hemington mag okurları için derledik. Keyifli okumalar.
İskandinav ülkeleri hangileri?
Avrupa’nın kuzeyinde yer alan ülkelere “İskandinav ülkeleri” adı verilir. İskandinav ülkelerine “Nordik ülkeleri” de denilmektedir. Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç’in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeler de Nordik ülkelerini oluşturmaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti’nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Bu ülkelerin dilleri Fince hariç birbirine oldukça benzer. Bu diller İskandinav dilleri olarak isimlendirilir. Ülkelerin resmi dilleri değişkenlik gösterse de tarihi kültürleri ortaktır.
En mutlu İskandinav ülkesi Norveç
Resmi adı ile Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa’daki İskandinav Yarımadası’nın batısında yer alır. Finlandiya, İsveç ve Rusya’ya komşu olan ülkenin batısında, Atlantik Okyanusu’nun bir kolu olan Norveç Denizi’ne kıyısı bulunmakta. Avrupa ortalamasının üstünde yaşam standardına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olan Norveç, ülke kıyılarındaki petrol rezervlerinin zenginliği, dünya ve Avrupa balıkçılık sektörünü elinde bulundurması ile tanınıyor. Ancak elbette ülke halkındaki mutluluğa sebep sadece para değil. Bunda sağlık, özgürlük ve sosyal desteğin büyük payı olduğu da belirtiliyor. Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre yaşam standartlarının zirvede olduğu Norveç, suç oranının en düşük olduğu ülke. Aynı zamanda dünyanın en güzel doğasına sahiptir desek yanlış olmaz. Üstelik ülkenin doğal güzellikler her zaman, herkese açık. Doğa ile iç içe sürdürdükleri yaşam Norveç halkının mutluluğunun önemli sebeplerinden biri.
Friluftsliv felsefesi nedir?
Friluftsliv felsefesi İskandinavya’da ortaya çıkmış ve tüm dünyaya yayılmış bir akım niteliğindedir. Friluftsliv kavramı ilk olarak 1859 yılında Norveçli dünyaca ünlü oyun yazarı ve şair Henrik Ibsen’in kaleme aldığı På Vidderne (Yüksekte) isimli şiirde karşımıza çıkıyor. Ibsen’in sessizliğin, sakinliğin ve temiz havanın zihni berraklaştırmasını tanımlamak için kullandığı Norveççe bir sözcük olan “Friluftsliv” kelime anlamı olarak “açık hava hayatı” anlamına geliyor.
Bu felsefenin temelinde, doğayla etkileşime geçmek, doğayla baş başa olmak, doğal güzellikleri takdir etmek ve doğaya yakın olmak yatıyor. Felsefeyi daha güzel yapansa, uygulamasının bir hayli basit olması. Herkesin Friluftsliv pratiğini hayata geçirme yolu farklı olabilir. Doğa sporlarıyla meşgul olmak, göl kenarında hamakta sallanıp tabiatı izlemek, seyir tepelerinde manzara seyretmek, temiz havayı solumak, doğa aktivitelerinde bulunmak, balık tutmak, mantar toplamak, arıcılık… Felsefe tümünü kapsıyor… Hatta İskandinav topraklarında bu felsefenin mimari bir yansıması olarak dağ tepelerine, nehir kenarlarına, yeşilliklerin ortasına inşa edilmiş birçok minik kulübe bulunuyor. İnsanlar bu kulübeleri doğada kendi başlarına zaman geçirmek istediklerinde kullanıyorlar. Bu kulübelerin özelliği ise temel ihtiyaçlar dışındaki her detaydan arındırılmış olmaları. Yani bu evler, son derece lüks tatil yerleri olarak değil; gerçekten doğayı dinlemeye ve hissetmeye odaklanmanızı sağlayacak küçük hacimli barınaklar olarak tasarlanıyor. İskandinav aileler özellikle hafta sonları bu kulübelere gidiyor ve sevdikleriyle birlikte doğanın güzelliklerine kendilerini bırakıyorlar.
Doğanın ve sanatın başkenti Oslo
Norveç’in başkenti Oslo, ülkenin en büyük ve İskandinavya’nın dördüncü büyük şehridir. Balıkçılık, turizm ve ticaretin geliştiği şehir ekonomik ve kültürel bir merkez üssüdür. Norveç’teki birçok önemli kurum Oslo’da bulunmaktadır. Bunlar arasında Norveç hükümeti ve parlamentosu, Oslo Üniversitesi ve Norveç futbol takımının stadyumu olan Ullevål Stadyumu yer almaktadır. Kentte ayrıca birçok müze, tiyatro ve konser salonu bulunmaktadır.
Oslo, İskandinav başkentlerinin en eskisidir ve tarihi, Oslo fiyordunun girişinde ilk yerleşimlerin kurulduğu zamana kadar 1000 yıl öncesine dayanmaktadır. Oslo’nun en ünlü yerlerinden biri Akershus Kalesi’dir. İlk olarak 1290’li yıllarda inşa edilmiştir. Oslo, 1624’teki yangında tahrip olmuştur ve kale Norveç Kralı IV. Christian’ın emriyle Akershus Kalesi’ne daha yakın bir yerde yeniden inşa edilmiştir. Kral, yeni şehre daha sonra Christiania adını vermiştir. 1925 yılında şehrin adı tekrar Oslo olarak değiştirilmiştir.
Şehirde yılın belli dönemlerinde birbirinden farklı konseptlerde festivaller düzenlenir. Özellikle müzik festivalleri ile dikkat çeken şehirde aynı zamanda farklı kültürel etkinlikler de vardır. Oslo Live Müzik Festivali, Oslo Jazz Festivali, Oslo Rock Festivali, Bollywood Film ve Kültür Festivali, Oslo Uluslararası Film Festivali katılabileceğiniz festivallerdendir. Şehirde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Akershus Kalesi, Vigeland Park, Kraliyet Sarayı, Belediye Meclisi Binası, Nobel Barış Merkezi, Oslo Katedrali, Karl Johans Caddesi, Ekeberg/Meşelitepe Parkı, Viking Gezi Müzesi ve birçok farklı müze yer alıyor.
*Hemington Sonbahar – Kış 2022/23 Koleksiyonu, İskandinav ülkelerinden ilham alarak hazırlandı ve mağaza ve online’da keşfetmeniz için sizleri bekliyor.