Teknoloji hızla gelişiyor ve hayatımız her geçen gün daha fazla dijitalleşiyor. Bu yeni teknolojiler hayatlarımızı ve çalışma şeklimizi değiştirmeye başlayacaklar. Peki yakın gelecekte hangi teknolojiler hayatımıza girecek? İsimlerini sıkça duyduğumuz yapay zeka nedir? Blockchain nedir? Siber güvenlik nedir? 2023’te öne çıkacak başlıca teknoloji trendlerini Hemington Blog okurları için derledik.
Yapay Zeka
İnsan zekasını taklit ederek elde edilen verilerle kendisini geliştirme ve yenileyebilme niteliklerine sahip makinelere yapay zeka (İngilizce: Artificial Intelligence, AI) denir. Yapay zeka, bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlayarak kompleks sorunları tıpkı insan gibi çözmesini destekler. Zeka ve akıl gerektiren sorunlar yapay zeka sayesinde bilgisayar yardımıyla etkili bir biçimde çözülebilir.
Yapay zeka örnekleri olarak; Apple’ın Siri’si, Google’ın kişisel asistanı Google Now ve Tesla’nın sürücüsüz otonom araçlarını verebiliriz. Ayrıca araştırma-geliştirme çalışmalarında, eğitim faaliyetlerinde ve hizmet sektöründe farklılık yaratmak ve efektif sonuçlar elde etmek için tercih edilebilecek olan yapay zeka robotlar da bulunmaktadır. Yapay zeka robotları hesaplama güçleri, sofistike tepkileri ve cisim taşıma özellikleri sayesinde farklı şekillerde değerlendirilme imkanı bulunmakta.
5G
En basit tanımı ile 5G’nin 5. nesil kablosuz ağ teknolojisi olduğunu söyleyebiliriz. 5G, önceki ağlardan daha yüksek yükleme ve indirme hızları, daha tutarlı bağlantılar ve gelişmiş kapasite sunar. 5G teknolojisinin 4G teknolojisine göre 10 kat daha hızlı olması planlanmaktadır. Örneğin otonom arabalar, gelişmiş oyun uygulamaları ve çok güvenilir, yüksek hızlı veri bağlantıları gerektiren canlı akış medyası gibi teknolojiler, 5G bağlantısından büyük ölçüde faydalanacaktır. Holografik arama, uzaktan sağlık hizmetleri, IoT, bulut tabanlı AR oyunları, akıllı ev ve akıllı şehir konseptleri, 5G ile hayatınıza kolaylık ve keyif katacak yeniliklerden sadece birkaçı.
IOT’den sonra Davranışların İnterneti “IOB”
Davranışların İnterneti (IoB) nesnelerin internetinin (IoT) alt boyutu olarak ortaya çıkmış yeni bir teknolojik yaklaşımdır. Aynı zamanda davranışların interneti, nesnelerin interneti ve diğer kaynaklardan toplanan davranışsal veri analizini ifade eder ve daha sonra etkin bir şekilde yararlanmaya çalışır. Bu veriler, kullanıcıların davranışları ve ilgileri hakkında değerli bilgiler sağlayabilen giyilebilir teknolojiler, bireysel çevrimiçi etkinlikler, elektrikli ev aletleri aracılığıyla toplanır.
İşletmeler, müşteri davranışlarını takip edebilecek ve nesnelerin internetinin yardımıyla kendi pazarlamasını artırmak için davranışların interneti kullanabileceklerdir.
Quantum Hesaplama
Quantum hesaplama, kuantum mekaniksel ilkelere dayanan hesaplama türüdür. Kuantum hesaplamanın ortaya çıkması, ikiden fazla olası değere sahip olduğu için ikili olmayan olarak adlandırılabilecek yeni bir tür veri birimine dayanır. Kuantum bilgisayarların günümüzdeki bilgisayarlar gibi birler ve sıfırları depolamanın ötesine geçmesiyle müthiş bir hesaplama gücü elde edilmektedir. Ekim ayında Alphabet Inc.’in alt kuruluşu olan Google, kuantum bilgisayar kullanarak 53 qubit kuantum hesaplama yongasında 200 saniyede hesaplamayı tamamladıklarını iddia etmişti ki bu hesaplama, en hızlı süper bilgisayarda 10 bin yıl sürüyor. Kuantum hesaplamanın; sağlık hizmetleri, nesnelerin interneti ve siber güvenlik alanlarını baştan yaratabileceği düşünülmektedir.
Blockchain
Blockchain (Türkçe ismiyle blok zinciri) şifreli işlem takibi yapabilmenize olanak tanıyan zincir şeklindeki, dağıtık veri tabanı sistemidir. Blockchain, dağınık yapıda bir veri tabanı sistemi olarak şifrelenmiş işlemlerin takibini sağlar. Blockchain teknolojisi, bir işletme ağındaki şeffaf bilgi paylaşımına izin veren gelişmiş bir veri tabanı mekanizmasıdır. Blockchain veri tabanı, bir zincir üzerinde birbirine bağlı bloklarda verileri depolar. Ağda görüş birliği olmadan zinciri silemediğiniz veya değiştiremediğiniz için veriler kronolojik olarak tutarlıdır.
Sistemde, yetkisiz işlem girdilerini engelleyen ve bu işlemlerin ortak görüntülenmesinde tutarlılık oluşturan yerleşik mekanizmalar mevcuttur. Bu teknolojinin kullanım alanları başlıca; kamu sektörü, finans sektörü, enerji sektörü, sağlık kuruluşları, bankalar, akıllı sözleşmeler, para transferleri, yatırım araçları ve noter işlemleridir.
Siber Güvenlik
Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinen siber güvenlik; bilgisayarları, ağları, yazılım uygulamalarını, kritik sistemleri ve verileri olası dijital tehditlerden koruma uygulamasıdır. Bilgisayar sistemlerinize karşı düzenlenmiş kötü niyetli saldırılar, kuruluşunuzun sistemine ve hassas verilerine erişmeyi amaçlıyor olabilir. Aynı zamanda bu verileri ve sistemleri değiştirebilir veya tamamen silebilir. Sağlam bir siber güvenlik stratejisi, bu saldırıları ortadan kaldırabilir ve iyi bir güvenlik duvarı oluşturur. Sistem veya cihazın işleyişini engelleyen ve etkisiz hale getiren saldırıları da önler.
Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik
Artırılmış Gerçeklik (AR), gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Artırılmış gerçeklik kısaca fiziksel objelerin üzerine sanal görüntü bindirme anlamına gelir. Artırılmış gerçeklikle insan duyusuna hitap edecek ve hislerini hareket geçirecek girdiler bilgisayar tarafından modifiye edilip zenginleştirilir ve ortaya çıkan yeni gerçeklik kullanıcının algısına sunulur. Artırılmış gerçekliğin kullanıldığı alanlar pazarlama alanı, emlak sektörü, cihaz kurulum ve tamiri, dekorasyon, turizm sektörü, eğitim alanı, alışveriş, lojistik sektörü, müzeler ve sanat alanları, oyunlar, inşaat sektörüdür.
AR teknolojisi, Sanal Gerçeklik ile aynı değildir. Artırılmış gerçeklikle hayali bir dünyada gerçek varlıklarla bütünleşmiş sanal unsurlar görürsünüz. Sanal gerçeklikte ise bütün deneyim bir simülasyon olarak sunulur. Sanal gerçeklik uygulamaları, mutlaka tüm görüş alanınızı kaplayacak ve işittiklerinizi kontrol edecek bir ekipmana ihtiyaç duymaktadır.
Bu yazımızda ilgilinizi çekebilir: İnsan Zekasının Ortaya Çıkardığı Yeni Sanatçılar: Yapay Zeka