Hafıza (diğer adıyla bellek), alınan bir bilginin işlendikten sonra beynin yapısına uyacak bir şekilde saklanabilmesidir. Saklanan bu bilgi ise ihtiyaç durumunda tekrar çağrılarak kullanılabilir. Hafıza belli teknikler kullanılarak geliştirilebilir. Düzenli, yeterli ve kademe kademe artırarak hafıza geliştirme teknikleri kullanıldığında gelişim elde etmek mümkündür. Peki hafıza güçlendirme teknikleri ne işe yarar? Hangi güçlü hafıza teknikleriyle hafızamızı güçlendirmemiz mümkündür? Hafıza teknikleri eğitimi kişiye hangi faydaları sağlar? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Hafıza Teknikleri
İnsan beyni unutma temelli bir organdır. Ama gördüğü, öğrendiği her bilgi beyinin içerisinde bir yerlerdedir. Hafıza teknikleri ile unuttuğunuzu sandığınız pek çok bilgiyi ortaya çıkarmanız mümkündür. Bu teknikler ile zihninizi keşfedecek, pek çok farklı metot ile hafızanızı güçlendireceksiniz. Hafızanızın iyi olmaması bir problem olmayabilir ama hafızanızın çok iyi olması sizi öne çıkaracak önemli bir detaydır.
Hangi Teknikler ile Hafızamızı Güçlendirebiliriz?
Etkili Hayal Kurma: Canlandırma tekniği olarak da adlandırılır. Bireylerin en kolay depolayabileceği bilgi görsel bilgidir. Mesela bir caddenin ismini aklınızda tutmakta zorlanırken caddenin görüntüsü kolay kolay unutmazsınız. Gözlemlemediğiniz bir konu hakkında bilgileri başkasından dinliyor veya bir kitaptan okuyorsanız hayal etme yöntemine giderek kafanızda canlandırabilirsiniz. Bu sayede hafızanızda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz ve unutkanlık problemini de ortadan kaldırabilirsiniz.
Akıl Çivileri: Sayı-Çağrışım Sistemi de denir. Sabit olan 20 adet akıl çivisi vardır. Bu teknikte sayılar, şekil itibariyle benzediği veya çağrıştırdığı nesnelerle ilişkilendirilir. Hafızaya alınmak istenen bilgiler de bu çivilerle bellekte kayıt altına alınır. Örneğin alışveriş listesi yaptınız ve bu listeyi hafızanıza almak istiyorsunuz. Akıl çivileri ile listenizdeki ürünleri ilişkilendirerek hafızanıza almak çok kolay. Akıl çivileriyle şifreleme yaparken ilginç, çarpıcı, olması imkansız, abartılı hatta komik hayaller kurmalısınız.
Bağlama Tekniği ve Hikayeleştirme Tekniği: Bağlama tekniği, hafızaya alınmak istenen bilgi sıralı halde hikayeleştirilir.
Hikayeleştirme tekniğinde belli bir sıra gözetilmez. Hayal gücü ile soyut bilgi somutlaştırılır.
Nimonik Teknik: Ezberlenmesi zor olan kavramları ezberimizde olan kolay kavramlarla destekleme tekniğidir. Nimonik tekniği sayesinde depoladığımız bilgiyi geri çağırma işlemi kolaylaşır. Bu yöntem özellikle yazılı bilgilerin akılda kalabilmesi için kullanılır. Bu teknik sayesinde unutkanlık kavramının etkisi azalmış olur. Yaygın olarak kullanılan tekniktir.
Loci Metodu: Hafıza sarayı veya mekan metodu olarak da geçer. Bilgiyi organize etmek ve hatırlamak için görselleştirmeyi kullanan hafıza tekniklerindendir. Bu teknikte öncelikle mekan belirlenir. Belirlenen mekanın rotası çizilir. Ardından kelimeler belirlenir. Belirlenen mekana görsel nesneler eklenir. Mekan sürekli ziyaret edilerek akılda kalıcılık arttırılır.
Zihin Haritası Tekniği: Anahtar kelimeler ve şekiller kullanılarak gerçekleştirilen not alma tekniğidir. Sadece not tutmak için değil, düşünceleri oluşturmak, görselleştirmek, sınıflandırmak için kullanılır. Ayrıca eğitim alanında, problem çözmede, karar almada da etkilidir. Hafızaya alınacak bilgi not alınacak kağıdın merkezine yazılır. Bağlantı kurulan kavram veya başlıklar bu merkezden çıkartılan çizgilerin ucuna yazılır. Anahtar kelimeler veya görsel resim ve şekillerle desteklenir. Zihin haritaları not alma ve yaratıcı düşünme tekniğidir.
Fotografik Hafıza Teknikleri: Fotografik hafıza, adı üstünde bir görüntüyü ya da görülen herhangi bir şeyi fotoğraf makinesi gibi hafıza almasıdır. Görüntünün kodlanarak akılda tutulduğu bir hafıza türüdür. Fotografik hafızaya alınan her görüntü detaylıca belleğe aktarılır. Fotografik hafıza tekniklerinde kullanılan metot somutlaştırma yöntemidir. Akılda tutulmamak istenen bilgi somutlaştırılarak görselleştirilip akılda kalıcılığı artırılabilir.
Fotografik hafızayı geliştirmek için birçok hafıza teknikleri bulunabilir. Bu teknikler soyut bir kavramın akılda tutuculuğunun kalıcı olması ve kolaylaştırılması için fotografik hafızayı kullanabilmeyi amaçlamaktadır.
Hafıza Teknikleri Öğrenmenin Faydaları
Hafıza teknikleri öğrenmek sizlere hafızanızı doğru şekilde yönetmenin anahtarını verir. Hafızanızı en iyi şekilde kullanabilmeniz ve hatırlamak istediğiniz tüm bilgileri hatırlamanız için hafıza teknikleri öğrenebilir, günlük hayatınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Katılacağınız profesyonel hafıza teknikleri eğitimi, unutkanlık sorununu ortadan kaldırır, öğrendiğiniz tüm bilgileri zihninizde kalıcı kılar ve böylece günlük yaşantınızdan maksimum verim almanızı sağlar. Tüm bu kazanımların yanı sıra hafıza teknikleri öğrenenlerde gözlem ve konsantrasyon gücünde, özgüveninde, farklı yönleriyle olayları yorumlayabilme becerilerinde ve sıra dışı fikirler üretebilme kabiliyetlerinde artış hedeflenmektedir.