Yurtdışında oldukça popüler olan, Türkiye’de de yeni yeni adını duyurmaya başlayan mindfulness yani bilinçli farkındalık; temelde stresi azaltmak, konsantrasyonu arttırmak ve iç huzura odaklanmakla alakalı bir disiplin. Siz de temeli Budist felsefeye kadar uzanan bilinçli farkındalık nedir, mindfulness eğitim nedir gibi sorularınıza cevap arıyorsanız Hemington blog okurları için hazırladığımız bu yazıya göz atmalısınız.
Mindfulness Nedir?
Mindfulness, yaşadığımız anı ve o anda etrafında gerçekleşenleri oldukları gibi fark etmek demektir. Algılarımızı yeterince açıp zihnimizden geçen düşünceleri, vücudun hissettiklerini, kısacası gerçekleşenleri anlamak ve yargılamadan onlarla kalabilme durumudur.
Mindfulness diğer adıyla bilinçli farkındalık ile farkındalık birbiriyle karıştırılan kavramlar. Farkındalık, gerçekleşen ya da gerçekleşmiş bir durum hakkında bilinç sahibi olma durumunu ifade eder. Bilinçli farkındalık ise bu farkındalığı, nazik ve olabildiğince objektif bir tutumla sergileme şeklidir.
Mindfulness ve mindfulness temelli yaklaşımlar dünya üzerinde hem klinik alanda hem de günlük yaşamda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Prof. Dr. Jon Kabat Zinn Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programını (MBSR) oluşturan kişidir. MBSR; fiziksel ya da zihinsel birtakım şikayetleri olan farklı özelliklerdeki hastalara uygulanır.
Mindfulness Nasıl Yapılır?
Mindfulness teknikleri arasında meditasyonlar, yoga ve uygulamalar sayılabilir. Mindful meditasyon bilinen diğer meditasyonlardan farklıdır. Oturma meditasyonu, beden taraması, düşünce ve duygu farkındalığı için oluşturulan çeşitleri bulunur. Zihni ehlileştirmenin en temel aracı nefestir. Zihniniz başka bir yere gittiğinde, kendinizi başka bir şey düşünürken bulduğunuzda kolaylıkla nefesi yeniden takip edebilir, ana dönebilirsiniz. Doğru olarak yapacağınız meditasyon şu aşamalardan oluşacaktır:
-Sırtınız dik bir şekilde ve arkaya yaslanmadan sandalyeye oturun. Bu egzersizi ayakta da yapabilirsiniz.
-Gözlerinizi kapatın.
-Tüm dikkatinizi nefesinize verin ve nefesinizin göğsünüzde mi yoksa karnınızda mı toplandığını anlamaya çalışın.
-Nefes alışverişlerinizi takip edin ve normal olarak nefes alıp vermeyi sürdürün.
-Nefes alırken dikkatinizi dağıtan düşünceleri fark edin ve bir yandan nefes almayı devam ettirin.
-Birkaç dakika sonra gözlerinizi açın ve yaptığınız meditasyonun farkında olun.
Mindfulness Neye Yarar?
İkili ilişkilerin düzene girmesinde ve empati yeteneğinin kazanılmasında etkili olan mindfulness’ın iyileştirici gücü üzüntü, stres, kaygı ve depresyon gibi durumlarda ruhun ve zihnin sağlıklı kalabilmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, anksiyeteye iyi gelir, yeme bozukluklarının tedavisinde kullanılır ve ruhsal sorunlar nedeniyle ortaya çıkan fiziksel hastalıklara karşı etkilidir.
Duyguların dengede kalmasını sağlayan bu yöntem öz farkındalık, kişisel gelişim ve özgüven artışı için faydalıdır. Alacağınız profesyonel mindfulness eğitimi ile olaylar karşısında yapıcı kararlar verme, tepkileri kontrol etmeyi öğrenme, sorumluluk alabilme, hedefe ulaşmak için planlı adımlar atma ve esnek olma gibi özellikler kazanabilirsiniz.
Mindfulness Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
-Kendinizden, hislerinizden ve tecrübelerinizden şüphe duymayın.
-Hissettikleriniz için iyidir veya kötüdür gibi kesin tutumlar takınmayın.
-Bir şeylerin gerçekleşebilmesi için yüksek çaba sarf etmeyin.
-Akla gelenleri değiştirmeden, reddetmeden sahiplenin.
-Hem olumlu hem olumsuz durumların gelip geçici olduğunu bilin.
-Hayatın akışıyla beraber yol alabilin, bir şeylere takılıp kalmayın.
Mindfulness’ın Yararları ve Hayatımıza Etkisi Nedir?
-Mindfulness egzersizleri sayesinde bilinçli odaklanma becerisi kazanıldığı için öğrenilen bilgiler de kalıcı hale geliyor ve hafıza güçleniyor.
-Depresyon, kaygı, stres, üzüntü gibi olaylar karşısında zihin ile ruhun iyi ve sağlıklı kalabilmesine yardımcı olur.
-Egzersizleri düzenli bir şekilde uyguladığında yaptığın her işe kolayca odaklanabileceksin.
-Kendine ve çevrendekilere karşı yaklaşımını olumlu yönde değiştirir. Hem empati yapabilme yetisi kazanırsın hem de öz-şefkat konusunda sana destek olur.
-Uykuya dalmanı kolaylaştırır.
-Yeme bozuklukları ve obezite ile mücadele sürecine destek olur. “Mindful yemek” pratiğiyle hem yemeğe yaklaşımın değişir hem de aldığın her bir ısırığın farkında olacaksın.
-Bilinçli farkındalık bize kötü deneyimlerimizi ortadan kaldırmaktan ziyade onların farkında olmamızı öğretir.
-Fiziksel rahatsızlıkları olan kişilerin yaşam deneyiminde doyum oranının yükseldiği keşfedilmiştir. Örneğin kronik ağrı yaşayan birini mindfulness iyileştirmez ancak onun ağrıyla olan deneyimini yeniden yapılandırmaya yardımcı olur.
-Mindfulness çalışmalarının çoğu bedensel farkındalık üzerine yapılır. Buradaki amaç modern dünyada gittikçe zayıflayan zihin vücut bağlantısını yeniden kurmak ve vücudumuzun bizimle kurduğu sessiz iletişimi güçlendirmektir.
-Hayatı sadeleştirmeyi kolaylaştırır. Mindfulness becerimiz geliştikçe bize ve dünyaya faydası olmayan alışkanlıkları ve onları bize hatırlatan tetikleyicileri görmemiz kolaylaşır.
-Mindfulness geçmiş ya da gelecekte değil şimdiki zamanda yaşamaktır. Bu beceri de mutluluk seviyemizi ve dolayısıyla hayat kalitemiz artırmamıza destek olur.
-Mindfulness becerisi otomatik pilottan çıkma becerisidir. Bu yüzden bu beceri geliştikçe ezbere davranışlar azalır, yediğimiz yemekten keyif almaya, duyduğumuzu anlamaya başlarız.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Sürdürülebilir Motivasyon Nedir? Motivasyon Nasıl Sağlanır?
Zamanı Daha İyi Yönetmek İçin 5 Teknik