Kahve bazılarımız için günü daha enerjik geçirmenin yoluyken, bazılarımız içinse büyük bir keyif. Özellikle kahve dükkanlarında birbirinden farklı kahve çeşitlerini yudumlamanın keyfi bir başka. Ancak iki yıldır covid 19 pandemisi sonucu değişen yaşam koşullarıyla pek çoğumuz artık evimizin baristası olma yolunda adımlar attık. Kahveyi hazırlamanın da zevkine varanların evleri şimdilerle pek çok farklı kahve hazırlama ve sunum ekipmanlarıyla dolu.
Kahve yaparken elinizde bulunması gerekenler arasında espresso makinesi veya moka pot, hassas mutfak tartısı, kahve çekirdeği öğütücü, tamper, süt potu, shot bardağı, süt köpürtücü, french press gibi pek çok ekipman yer alıyor. Sizler de kendi evinizde birbirinden leziz kahveler hazırlayıp evinizin konforunda güzel bir kitap, film ya da müzik eşliğinde yudumlamak istemez misiniz? O halde sizler için hazırladığımız bu leziz kahve tariflerine mutlaka göz atmalısınız.
Frappe Tarifi
-Shaker ya da el blenderi ile iki tatlı kaşığı instant kahve, dilediğiniz kadar şeker ve 4-5 tatlı kaşığı suyu karıştırarak kahverengi bir köpüklü karışım elde edin. Bu işlemi kapaklı bir kavanoz yardımıyla da yapabilirsiniz.
-Uzun bir cam bardağın dibine birkaç tane buz kübü koyup, bu karışımı bunların üzerine yavaşça dökün. Ardından soğuk sütü ilave edin.
-Üstünü süslemek amacıyla süt köpüğü, krema, çikolata parçaları veya karamel sosu ilave edebilirsiniz. Leziz frappe’niz hazır.
* Frappe, instant kahveyle yapılıyor olsa da espresso kahveyle de yapılabilir. Ayrıca dilerseniz buzu frappe’nin hazırlanma aşamasında ekleyebilirsiniz. Bu durumda içecek blender ile hazırlanacağı zaman buzların tamamıyla parçalanmış olması gerekir. Eğer hazırlama sürecinde shaker kullanacaksanız öncesinde buzları çok küçük parçalar halinde kırmalısınız. Frappe’nizde inek sütü, soya sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü gibi sütlerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Kahlúa, Baileys Irish Cream gibi içecekler de frappe’ye eklenebilir.
Cold Brew Tarifi
-Filtre kahve için kavrulmuş kahve çekirdeklerini kalın olacak şekilde öğütün.
-Her 10 gr filtre kahve için 100-120 ml arası oda sıcaklığında su olacak şekilde su ile öğütülmüş filtre kahveyi bir kavanoza boşaltın.
-Kahvenizin iyice ıslanması için birkaç kez karıştırın.
-Kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına koyun ve yaklaşık 12-24 saat kadar ağzını hiç açmadan bekletin.
-Demleme süresi dolduğunda tülbent ya da filtre kağıdı ile kahvenizi başka bir kaba süzerek aktarın.
-Kahvenizi buz dolu bir su bardağına boşaltın. Afiyet olsun.
*Cold brew’i dilerseniz bu iş için özel olarak üretilmiş filtreli sürahilerde veya ağzı sıkıca kapatılmış french press’te de demleyebilirsiniz. Cold brew kahvenizi uygun bir şişede 5-6 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Cold brew genellikle sade olarak tüketilir. Fakat sert kahve sevmeyenler az süt ilavesi yapabilirler.
Iced Americano Tarifi
-Espresso için kavrulmuş 16-18 gram kahve çekirdeğini ince olacak şekilde öğütün.
-Espresso makinesi veya moka pot ile double shot (60 ml) espresso hazırlayın.
-Uzun bir cam bardağı 2/3’ünden biraz fazlasını buz küpleriyle doldurun.
-Buzların içerisine 175 ml soğuk suyu boşaltın.
-Üzerine double shot espresso ilave edin. Kahveniz servise hazır.
Buzlu Cappucino Tarifi
-Espresso için kavrulmuş 9 gram kahve çekirdeğini ince olacak şekilde öğütün.
-Espresso makinesi veya moka pot ile 1 shot (30 ml) espresso hazırlayın.
-Hazırladığınız espresso’yu ince uzun bir bardağa boşatın.
-5-6 küp buz ekleyip espresso’yu soğutun.
-180 ml tam yağlı soğuk sütü bir süt köpürtücüye koyup köpürtün. Bu işlemi french press yardımıyla da yapabilirsiniz.
· Köpürttüğünüz sütü espresso’ya ilave edin. Buzlu cappucino’nuz servise hazır.
* Kahvenizde inek sütü, soya sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü gibi sütlerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Ancak süt tam yağlı olmazsa cappucino’nuz yeterince köpüklü olmayacaktır.
Latte Tarifi
-Espresso için kavrulmuş 9 gram kahve çekirdeğini ince olacak şekilde öğütün.
-Espresso makinesi veya moka pot ile 1 shot (30 ml) espresso hazırlayın.
-Espresso makineniz ile veya başka bir süt köpürtme ekipmanı ile 120 ml tam yağlı sütü ısıtın, köpüğün yoğun ve kalın olmamasına dikkat ederek bir miktar köpürtün.
-150 ml’lik bir fincana önce espresso’yuf sonra sütü koyarak kahvenizi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
* Kahvenizde inek sütü, soya sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü gibi sütlerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Kahvenize eşlik edecek film önerisi için Netflix’te İzleyebileceğiniz En İyi Aşk Filmleri yazımızı okuyabilirsiniz.