Dünyadaki milyonlarca insan gibi çok büyük ihtimalle hemen her gün ziyaret ettiğiniz YouTube, kendi müzik platformu YouTube Music’i yayımlayarak rakipleri Spotify ve Apple Music’e kafa tutuyor!
17 ülkede resmi olarak kullanıcılarla buluşan uygulamada; milyonlarca şarkı, çalma listeleri, sanatçı radyoları, remix’ler, canlı performanslar yer alıyor.
Ücretsiz olarak da kullanabileceğiniz uygulamanın YouTube Music Premium ve YouTube Premium abonelik paketleri de mevcut. Arka planda müzik çalma -ki YouTube hakkındaki en büyük şikayetlerden biriydi-, reklamsız müzik dinleme, şarkıları internete bağlanmadan dinlemek üzere indirebilme gibi özellikler bu iki paketin ortak özellikleri.
YouTube Premium paketi ile ayrıca 6 kişiye kadar paketinizi genişletebilecek, reklamsız video oynayabilecek, arka planda video açabilecek, yine videoları çevrimdışı izlemek üzere indirebileceksiniz. En ilgi çeken özelliklerinden biri de bu paketi alanların Youtube Originals içeriklerine erişebilecek olmaları.
YouTube Music Premium’un aylık ücreti 9.99 dolarken YouTube Premium bireysel kullanıcılar için 11.99 dolara, Aile Paketi olarak da 17.99 dolara sunuluyor. Aile Paketi’nden kasıt da şu: 6 kişiye kadar paketinizi geliştirebileceksiniz. Bu paketleri 3 ay ücretsiz deneme hakkı tanıyan YouTube, Spotify ve Apple Music’in müzik stream sektöründeki yerini ciddi anlamda sarsacak gibi. Teşekkürler YouTube, yine yaptın yapacağını!
Herkes bilmez: YouTube Music’i kullanmanın 4 püf noktası
Henüz ülkemizde yayında olmasa da nasıl olsa gelecek ve kısa sürede bir sürü bağımlısı olacak. Uygulamaya dair ilgi çekici ipuçlarını sizinle şimdiden paylaşalım.
1) Bu pause bir başka
Uygulamadaki en önemli özelliklerden biri, Gizlilik ve Konum Ayarları bölümünde yer alan “pause” seçenekleri. Arama ve izleme geçmişlerinizi duraklatmanıza izin veren, bunu yaparken de geçmişinize hiçbir şey eklemeyen ve aradıklarınızı kaydetmeyen bu “pause”ların amacı ne?
Mesela bir şarkının çeşitli cover ya da remix versiyonlarını dinleyip en iyilerini seçmek istiyorsanız, bu özellik çok işinize yarayacak. Duraklatma özelliği sayesinde reddettikleriniz geçmişinize ve sizin için önerilen şarkı listelerine girmeyecek. Kütüphane oluştururken de fazlaca müzik dinleyeceğinizi düşünürsek, upuzun bir izleme geçmişi temizleme işlemini ortadan kaldırması ile kesinlikle iyi düşünülmüş bir hamle olduğunu söyleyebiliriz.
2) Fark yaratan mixtape özelliği
Spotify’dan alışık olduğunuz beğenebileceğiniz şarkı listeleri, YouTube Music’te de bulunuyor. Fakat YouTube burada farkını şöyle ortaya koymuş: Önerilen şarkıları toplu olarak görebiliyor, şarkıları alta ya da üste taşıyarak çalma sırasını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. İsterseniz şarkıya sıra gelmeden listenizden kaldırabiliyor ya da beğenebiliyorsunuz. Kişiselleştirme diye buna denir!
Çevrimdışı Mixtape ise, kütüphanenize dayalı bir liste. Bir önceki gün dinlediğiniz şarkılara göre 24 saatte bir yenileniyor. 100 şarkı sınırına sahip ve adından da anlayabileceğiniz gibi internete bağlanmadan da kullanabilme imkanı tanıyor.
3) Depolama alanını görmenin incelikleri
Samsung Galaxy S9 gibi microSD kartlı bir telefonunuz varsa albümleri, çalma listelerini, şarkıları ve Çevrimdışı Mixtape’i indirebilirsiniz. Bunun için YouTube Music Premium paketi almanız gerekiyor.
İndirme ayarlarına gittiğinizde gigabyte’larca veri kullanmış olsanız bile uygulama, 0MB kullandığınızı söyleyecek. Platform, indirme için kullandığınız depolama alanını seçmenize izin vermiyor, dahili depolama alanına otomatik olarak kaydediyor. YouTube Music, dahili depolama alanını kullanmadığından sonuç 0MB gösteriliyor.
Ne kadar indirdiğinizi görmek istiyorsanız SD Kart/Android /data’ya gidin ve com.google.android.apps.youtube.music adresine uzun basın. Klasörün Özellikler veya Ayrıntılar kısmını açın. YouTube Music’in çevrimdışı indirmeleri ve önbelleği tarafından kullanılan veri miktarını sağlayan klasörünün boyutu tam karşınızda olacak!
4) Albüm eklerken seçici olun
Kütüphanenize eklediğiniz her albüm, ana YouTube uygulamasında kayıtlı oynatma listelerinize eklenir. Kendinizden geçip çılgınca albüm eklerseniz YouTube’daki oynatma listleleriniz yönetilemez hale gelebilir.
Size bir öneri: Albümdeki birkaç şarkıyı beğendiyseniz bu şarkıları tek tek beğenme listenize ekleyin; kütüphanenize değil.
Biz hazırız, ülkemize gelmeni bekliyoruz YouTube Music!