Doğu Avrupa, dört mevsim gezmeyi sevenler için kışın gezilecek yerlerin başında geliyor. Çünkü yağmurun ve karın süslediği bu şehirler adeta masalsı bir havaya bürünüyor. Eğer kış aylarında yoğun iş hayatına kısa bir mola verip seyahat etmenin keyfini çıkarmak ve yepyeni kültürlerle tanışacağınız bir tatil yapmak istiyorsanız, aşağıda sizin için derlediğimiz şehirleri ziyaret etmelisiniz.
Budapeşte
Macaristan’ın başkenti Budapeşte, Gotik, Rönesans ve Barok tarzındaki yapılarıyla dikkat çeker. “Işıklar Şehri” Budapeşte’ye gelmişken mutlaka Tuna Nehri’nde akşam turuna çıkmalı ve şehri ışıklar içerisinde görmelisiniz.
Kaplıcalarıyla ünlü Budapeşte’de görülmesi gereken önemli yerler arasında Buda Kalesi, Parlamento Binası, Aziz Stefan Bazilikası, Andrassy Caddesi, Gellert Hamamları, Gellert Tepesi, Margaret Adası, St. Michael Kilisesi, Fransisken ve Dominik Kiliseleri, Kale Tepesi, Balıkçılar Tabyası, St. Stephen Bazilikası, Matthias Kilisesi, Gül Baba’nın Türbesi, Dohany Caddesi Sinagogu, Elizabeth Köprüsü, Zincir Köprüsü, Büyük Market, Macar Eyaleti Opera Salonu, Aquincum, Budapeşte Tarih Müzesi, Askeri Müze, Vigado Konser Salonu yer almaktadır.
Macaristan’ın en meşhur yemeği gulaştır. Macar salamı şehrin yemek kültürünün göstergelerindendir. Şehirdeki alışveriş kültürünün temelini ise açık hava pazarları oluşturur.
Renkli gece hayatına sahip olan Budapeşte, kendine özgü “ruin” bar kültürü ve hamam partileri ile eğlence meraklılarına bambaşka bir deneyim vadediyor. Ülkede Macar Forinti kullandığı için pek çok Avrupa ülkesine göre fiyatlar daha uygundur.
Prag
Vltava Nehri üzerindeki “Altın şehir” Prag en revaçta seyahat yerlerinden. Şehir UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve ayrıca “Yüz Kuleli Kent” olarak da anılıyor. Şehir Mozart ve Kafka gibi birçok dünyaca ünlü sanatçıya da ev sahipliği yapmıştır. Prag’da görülmesi gereken yerler arasında Eski Şehir Meydanı, Astronomik Saat Kulesi, Charles Köprüsü, Prag Kalesi, Hradcany Meydanı, Başpiskoposluk Sarayı, Avrupa Sanatları Ulusal Galerisi, St. Nicholas Katedrali, Eski Belediye Binası, Aziz Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Milhulka Barut Kulesi, Wallenstein Sarayı, Nove Mesto (Yeni Şehir), Eski Sinagog, Maisel Sinagogu, İspanyol Sinagogu, Pinkas Sinagogu, Kafka Müzesi, Mucha Müzesi yer almaktadır.
Prag’da kış aylarında Prag Kış Müzik Festivali, Prag Avrupa Film Günleri, Bohemya Karnavalı, Çek Fotoğraf Sergisi’ne katılabilirsiniz. Publar şehirdeki sosyal yaşam içerisinde önemli bir yere sahiptir. Karlovy Lazne ise Orta Avrupa ve Balkanlar’ın en büyük gece kulüpleri arasında bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’ne özgü yerel lezzetleri ile ön plana çıkan Prag’da özellikle geleneksel cheesecake ya da trdelnik’in tadına bakmalısınız. Çek Cumhuriyeti bilindiği üzere kristalleri, porselenleri ve cam ürünleriyle oldukça ünlü bir ülkedir. Özellikle Bohemya kristalleri Prag’da da birçok yerde üretilip satılmaktadır.
Viyana
En kaliteli ve iyi yaşam sıralamasında Avrupa’da birinci sırada yer alan Viyana; kültürel zenginliği, mutfak kültürü ve Barok tarzın ağır bastığı mimarisi ile konuklarını büyülemekte. Viyana’da görülmesi gereken önemli yapılar arasında İmparatorluk Sarayı, Hofburg Sarayı, Schönbrunn Sarayı, Aziz Stefan Katedrali, Belvedere Sarayı, Opera Binası, Viyana Belediye Binası, Müzeler Bölgesi, Hundertwasser Evi, Sigmund Freud Müzesi Kunsthistorisches Müzesi gibi yapılar sayılabilir.
Klasik müziğin başkentinde ocak ayında Yeni Yıl Konseri, Viyana Opera Balosu ve Resonanzen Müzik Festivali’ne katılabilirsiniz. Enfes klasik müzik performanslarına şahit olmak için rotanızı Opera Binası ve Theater an der Wien’e çevirebilirsiniz.
Viyana’da kahve evi sadece bir ikinci adres değil aynı zamanda bir kurumdur. Dana etiyle yapılan şnitzel, peynir ile lezzeti artırılan Cordon Bleu ve Tafelspitz, geleneksel mutfağın en çok rağbet gören lezzetleri. Yerel halk ayrıca hamurlu tatlıları tüketmekten oldukça hoşlanmakta. Hatta 5 Aralık, tüm ülkede Ulusal Sachertorte Günü olarak anılıyor. Augarten porselenleri, kar küreleri ve ünlü ressam Klimpt’in eserleri ile süslenmiş objeler şehirde en çok ilgi gören hediyeliklerin başındadır. Viyana’da Türk nüfusun yoğunluğu da dikkat çekmektedir.
Krakow
UNESCO’nun ilk Dünya Mirası Alanları listesine giren Krakow şehri, muhteşem bir tarihi ve mimari zenginlik sunmaktadır. 2019 yılında Krakow şehrine, Avrupa Gastronomi Akademisi tarafından Gastronomik Kültürün Avrupa Başkenti unvanı verilmiştir. Ne yazık ki bilim ve kültürün başkenti olmasına rağmen bu şehir geçtiğimiz senelerde “Değeri Bilinmeyen Şehir” seçildi. Ayrıca Krakow şehri Avrupa’da gezmek için tercih edilecek şehirler kategorisinde birincilik unvanına layık görülmüştür.
Wawel Kalesi, Ana Meydan, Azize Meryem Bazilikası, Kumaş Salonu, Krakow Belediye Binası Kulesi, Aziz Florian’ın Kapısı, Krakow Barbican Gözetleme Kulesi, Aziz Peter ve Paul Kilisesi, Kazimierz Bölgesi, Rynek Yeraltı Müzesi, Wawel Katedrali ve Müzesi, Krakow’da görülmesi gereken başlıca yerlerdir. Krakow, şehir merkezinin etrafında yeşil bir halka oluşturan 19. Yüzyıl Planty Parkı ve Lasek Wolski ormanı dahil olmak üzere yaklaşık 40 şehir parkına ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin dışındaki dünyanın en eski işleyen tuz madeni Wieliczka, Auschwitz-Birkenau toplama kampları ve Tatra Dağları ve milli park da mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Krakow’da öğrenci nüfusu fazla olduğu için gece hayatı renkli ve eğlencelidir. Krakow’a özgü lezzetler arasında pierogi, nalesniki, rosol çorbası, golabki, polish, zapiekanka, obwarzanek, makowiec, mazurek, kompot, piwo, nalewki sayılabilir. Krakow denince akla gelen ilk hediyelik eşya kehribardır. Polonya’nın porselenleri de dünyaca meşhurdur.
Bratislava
Slovakya Cumhuriyeti’nin başkenti, Tuna Nehri olarak da anılan Bratislava, Avrupa’nın en dinamik ve gelişmekte olan bölgesinin merkezidir. Bratislava’da gezilecek çok sayıda yer arasında Bratislava Kalesi, Devin Kalesi, Aziz Martin Katedrali, SNP Köprüsü, Primate Sarayı, Michael Kapısı, Slovakya Ulusal Müzesi, Schloss Hof, Slovakya Ulusal Galerisi, Roland Çeşmesi, Maximilian Çeşmesi, Danubiana Meulensteen Sanat Müzesi, Bratislava Hayvanat Bahçesi, Man at Work, Bratislava Şehir Müzesi, Esterhazy Sarayı, ULUV Galerisi, Good Shepherd Evi, Yahudi Kültür Müzesi, Azize Elisabeth Kilisesi ve Eski Kent sayılabilir. Klasik müzik sevenler 1886 yılında açılan Slovak Ulusal Tiyatrosu’nda keyifli bir akşam geçirebilirler.
Bratislava, Avusturya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’ne özgü lezzetler sunuyor. En meşhur yemekleri arasında Bryndzové Halušky, Kofola, Kapustnica, Sviečková, Bábovka, Žinčica, Çilekli cheesecake bulunmaktadır.
Eğer “Kış Tatili Yapabileceğiniz Doğu Avrupa Şehirleri” yazımızı okuduysanız, şimdi kışın keyfini doyasıya çıkarabileceğiniz başka bir etkinlik olan kış kayak festivallerine göz atabilirsiniz. Bu festivaller, karın tadını çıkarmak ve eğlenceli aktivitelerle dolu bir atmosferde vakit geçirmek için harika bir fırsattır. Kış sporlarının heyecanını yaşamak için “Kış Kayak Festivalleri” yazımızı keşfedin ve kışın keyfini çıkarın!