Uzmanlara göre kış sebze ve meyveleri yaz boyunca güneşi çekerek köklerine kadar depoladığı için sağlık açısından oldukça faydalı…Artık kışın da yazın da aynı meyveleri bulmak mümkün fakat belirli firmalardan besinlerin en tazesini, en organiğini hala bulabilirsiniz. Kış denince; kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı, meyve denince ise; elma, ayva, nar, portakal ve armut akla geliyor. Neyi ne kadar ve nasıl yediğinize dikkat etmenizde yarar var. Kış aylarında beslenme konusunda tavsiyelerimizi okurlarımız için sıraladık.
Somon balığı
Beslenme uzmanlarına göre somon balığı kışın D vitamini açısından çok önemli… Sınırlı gün ışığından yararlanma, güneş ışınlarının dalga boyundaki değişim ve dışarıda geçirdiğimiz zamanın azlığı, çoğumuzun güneşi yeteri kadar emmemesi anlamına geliyor. Bu nedenle somon D vitamini açısından zengin olduğu için kışın sofralarımıza güneş gibi açar. Somonun yanı sıra kışın yine yağlı balıkları tercih edebilirsiniz. Bunlar aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
Sebze çorbaları
Çorba, kış ayları boyunca beslenmenizi destekleyecek en önemli yemek. Lif dolgulu sebzelerle yapacağınız çorba hem içinizi ısıtacak hem de besin değeri olarak sağılığınıza sağlık katacak.
Her türlü yeşillik, fasulye, mercimek, tam tahıllarla yaptığınız çorbanıza tercihe göre tavuk veya karides de ekleyebilirsiniz. Sağlıksız yağ ve kaloriden tasarruf etmek için kremalı bir çorba seçmediğinizden emin olun.
Narenciye
Kış, turunçgillerin parıldama zamanıdır. Portakal, mandalina, greyfurt kış aylarının vazgeçilmezleri arasında… C vitaminli bu meyveleri direkt olarak yiyebilir veya nefis salatalar yapabilirsiniz. Meyvelerin kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük dilimleyerek kendinize enfes salatalar yapabilirsiniz. Narenciyeleriniz vitamin deposu olmasının yanında posalı yapısıyla sindirim sisteminizin de rahatlamasına fayda sağlar.
Zeytinyağlı sebzeler
Brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası kışın tüketmeniz için önereceğimiz en önemli sebzeler arasında. Sadece biraz zeytinyağı ve biraz tuz ve karabiber ile kavurup, sebzelerin rengi kahverengi olmaya başlayana kadar fırında pişirebilirsiniz. Sebzelerin çiğ yenilmesi gerektiğini savunan bir görüşün de olduğunu belirterek sebzelerinizi çok pişirmemeye dikkat etmeli, özellikle zeytinyağında pişirmelisiniz.