Su sporları arasında popülerliği her geçen gün artan su topu, ülkemizde de uzun yıllardır oynanan bir spor dalı. Bu yazımızda su topu nedir, su topu nasıl oynanır gibi soruların cevaplarını ve diğer tüm merak edilenleri Hemington Blog okurlar için derledik.
Su Topu Nedir?
Su topu, 1870’li yıllarda İngiltere’de ortaya çıkmış; kuralları belirlenmiş olarak ise ilk kez 1890 yılında İngiltere ile İskoçya arasında oynanmıştır. 1900 yılında da Olimpiyat Oyunları’nda yer almıştır. Su topu sporu, yüzücüler için topun mümkün olduğunca hedefe atılmasını sağladığı yüzme havuzlarında yapılan bir takım sporu türüdür. Her takım üyesi yüzeyde yüzerek ve topu geçmek için tek eliyle fırlatıp yakalayarak hareket eder. Maç sonunda en çok gol atan takım kazanır.
Su Topu Nasıl Yapılır?
Su topu, 7’şer kişiden oluşan 2 takımla 2 yarı – 7’şer dakikalık 4 periyot süresince oynanır.
Tüm oyun içinde 2 mola hakkı vardır. Periyot araları 2 dakika, molalar da 1 dakikadır. Molalarda havuzdan hiç çıkılmaz, oyuncular kendi yarı sahalarına çekilip taktiklerini alırlar. Su topu oyununda oyuncular tek elleriyle topu rakip kaleye yaklaştırmak, pas vermek ve topu rakipten korumak durumundadır. Topun kaptırılması, rakibin atağının başlaması anlamına gelecek ve savunma ve hücum pozisyonları alınacaktır. Topun iki elle tutulması, suyun altına sokulması, oyuncuların birbirlerini itmesi yasaktır. Havuz içerisinde oynanan bu oyunda kaleler son derece geniş olduğu için, sıklıkla şut atılmaktadır. Oyuncu değişikliğinde sınır yoktur. Oyuncular sadece oyun durduğunda, yani periyot aralarında ya da gollerde değiştirilebilir. Çıkması zorunlu hale gelen; sakatlanan bir oyuncu olması halinde, o oyuncunun kalenin arkasına geçmesi ve oradan çıkması istenir.
Bir oyuncu 3 şekilde oyundan atılabilir:
20 saniye kuralı: 20 saniye ya da bir atak boyunca oyuncu dışarıda kalır. Bir oyuncu en fazla üç kez bu cezayı alabilir. Üçüncü kez aldığında bir daha oyuna dönemez ve yerine yedek oyunculardan biri girer.
Değişmeli atılma kuralı: Atılan oyuncunun yerine yedek oyuncu girer.
Değişmesiz atılma kuralı: Direkt olarak rakibi sakatlamaya yönelik yumruk ve kafa darbeleri gibi hareketler oyundan ihraç ettirir ve yerine oyuncu giremez.
Su Topuna Ne Zaman Başlanabilir?
Çocuklara 4-5 yaşlarından itibaren bazı sporların oyun aktiviteleri tarzında yaptırılması sağlıklı büyüme ve gelişme açısından uygundur. Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Su topuna ilgili olanlar için yüzme eğitimini tamamladıktan sonra için ideal ilk başlama 10-12 yaş, yarışmalara katılma yaşı ise 16-17 yaştır.
Kimler Su Topu Yapabilir?
Su topu, süratli bir takım oyunudur ve oyuncuların iyi yüzücüler olmalarının yanı sıra, ciğer kapasitelerinin de çok yüksek olması gerekir. Oyuncular, her yönden gelebilecek topları yakalama, her yöne atma becerilerini gelen ve atılacak topların momentine uygun beden duruşlarını geliştirmek bunların ön çalışmalarını devamlı yapmak zorundadırlar.
Su Topunun Vücuda Faydası Nedir?
-Adalelerinizi geliştirir ve denge sağlar.
-Kalbi güçlendirir.
-Kilonuzu kontrol altına alır.
-Stres ve gerilimi azaltır.
-Takım oyunu olduğu için, disiplin ve birlikte hareket etmenin öneminin kavranmasını sağlar.
-Beyin gelişiminde olumlu etkisi vardır.
-Dayanıklılık ve esnekliğinizi geliştirir.
-Dolaşımı düzenler, varis gibi hastalıklarda faydalıdır.
-Kas gücünü artırır ve yaralanmaları önler.
-İnce motor zamanlamasını uyarır.
-Sosyal ilişkileri geliştirmeye ve insanlarla tanışmaya yardımcı olur.
-Girişimcilik ruhu bu sporla artar.
-Spor pratiğinde bağlılık oluşturmaya yardımcı olur.
-Çocukların gelişimde önemli bir dönem olan ergenlik dönemini su topu sporuyla uğraşan çocukların daha kolay ve en az sorunsuz biçimde atlattığı görülür. Ayrıca genç sporcuların o dönemlerde karşılaşabilecekleri sağlık problemlerine karşı su topu etkilidir.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Kış Aylarında Yüzmek için 10 Neden