Yoga, son yılların en popüler egzersiz ve meditasyon yöntemlerinden biri. Sadece bedenimize değil, ruhumuza ve zihnimize de iyi gelmesi, evlerimizde kolayca yapılabilir olmasıyla da öne çıkıyor. Siz de yoganın faydalarından yararlanmak istiyor ve yoga nasıl yapılır, yoga ne işe yarar gibi sorulara yanıt arıyorsanız hazırladığımız bu yazı tam size göre.
Yoga Nedir?
Yoga “kontrol etmek, birleştirmek, boyunduruk altına almak” anlamına gelen Sanskritçe “yuji” kelimesinden türetilmiştir. Yaklaşık 5000 yıllık geçmişe sahip olan yoganın temelini, Hindistan’ın en eski öğretisi olan Vedanta felsefesi oluşturmaktadır. Daha sonra bu felsefe 1950’li yıllarda Batı dünyasına açılarak gelişmeye ve değişmeye devam etmiştir.
Yoga, kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel açıdan bütünlüğünü ifade eder. Kişi yoga hareketleri (duruşları) ve nefes çalışmaları sayesinde, zihnini ve bedenini dinlendirirken, ruhunu tekrar keşfe çıkar. Yogaya kişinin dengeli olma hali de denilebilir. Yoga felsefesini uygulayan kişiye Yogi denir.
Yogaya başladığınızda öğreneceğiniz temel yoga hareketlerinden bazıları şunlardır: Dağ duruşu, aşağı bakan köpek duruşu, çocuk duruşu, ağaç duruşu, Köprü duruşu, savaşçı, plank, yan plank.
Neden Yoga Yapmalıyız?
-Yoganın en önemli amacı, zihni sadelik ve huzura ulaştırmak için yenilemektir.
-Diğer egzersiz türlerinin tersine, yoga vücudu yavaşça canlandırır.
-Yoga, vücudu yeniler ve zihni modern hayatın hızlı temposundan kaynaklanan olumsuz düşüncelerden uzaklaştırır.
-Yoga içinizi umut ve iyimserlikle doldurur.
-Yoga, kusursuz sağlık ve manevi mutluluk yolundaki tüm zorlukların üstesinden gelmenizi sağlar.
-Yoga, yeniden doğuştur.
-Yoga, esneme veya denge çalışmalarını içinde bulundurmayan birçok spora eşlik edebilir.
-Yoga herkesin rahatlıkla yapabileceği bir egzersizdir. Yogada kendinizi hiç kimseyle kıyaslamak zorunda değilsiniz.
Yoga Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
-“Yoga evde nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız öncelikle yoga yaparken en temel ihtiyacımız olan yoga matından edinmelisiniz. Yoga matı kaymadan ve dengemizi kaybetmeden hareketlerimizi yapmamıza olanak sağlar. Daha ileri seviyelere ulaştığımızda ise spor lastiği ve yoga bloklarına da ihtiyaç duyarız.
-Yogaya yeni başlayacaksanız, her tekniği doğru bir şekilde yapabilmeniz için bir yoga eğitmeniyle başlamalısınız.
-Hastalığı olanlar ve hamileler yogaya başlamadan mutlaka bir doktora danışmalıdır.
-Asla bir hareketi zorlamayın.
-Yoga yaparken en rahat kıyafetlerinizi giyin.
-Ayaklarınız çıplak olmalı veya kaydırmaz çorap kullanabilirsiniz.
-Her seansa mutlaka ısınma hareketleriyle başlayın.
-Yoga yapacağınız mekanın havalandırıldığından, uygun ısıda olduğundan emin olun.
-Yoga ne zaman yapılmalı sorusunun cevabı daha yüksek bir enerjiyle dolmak için sabah erken saatlerdir. Aynı şekilde güneş batışı sırasında da yapılabiliyor. Ancak bu saatler programınıza uygun değilse günün herhangi bir saatinde de düzenli olarak yapabilirsiniz.
-Asla yemekten hemen sonra yoga yapmayın. Boş bir mide ya da son yemeğinizden 2-3 saat sonra yoga yapmak uygundur. Ayrıca, yoga uygulamanız sırasında vücuttan atılan toksinleri temizlemenize yardımcı olacağı için, gün içinde en az 2 ila 3 litre su içmelisiniz.
-Yoga seansına başlamadan önce tuvalete gidilmelidir. Bu şekilde mesane ve bağırsaklar boşaltılacağından, üzerlerinde baskı oluşmaz.
-Yoga yaparken sessiz, sakin ve rahat bir ortam tercih etmelisiniz. Arka planda rahatlatıcı müzik çalabilirsiniz.
Yoganın Amacı Nedir?
Yoga, insanı hem fiziksel hem de zihinsel olarak iyileştiren bir uygulamadır. Yoga için sadece bir egzersiz yöntemi olduğunu söylemek doğru değildir. Hem bilinçte farkındalık yaratan, insanın kendini daha iyi tanımasını sağlayan, aynı zamanda vücut olarak daha zinde olmasını sağlayan bir yaşam şeklidir. Stresi azaltmak, sağlıklı kalmak, güç ve esnekliği artırmak için tasarlanmış bir dizi hareket, nefes egzersizleri ve meditasyon içerir. Amacı zihin ve bedende farkındalık ve uyum sağlamaktır. Birçok ülkede çeşitli şekillerde uygulanan yoga, Batı’da bütüncül bir yaklaşım olarak tamamlayıcı ve alternatif tıp türü olarak kabul edilmektedir.
Yoga Çeşitleri Nelerdir?
Hatha Yoga: Bu yoga türünde ruhsal ve fiziksel olarak arınmayı amaçlanır.
Asthanga Yoga: Güç yogası olarak da bilinir. Nefes egzersizlerinin önemli yer tutar.
Vinyasa Yoga: En enerjik yoga türlerinden biri olan vinyasa yogada, duruşlarla nefes teknikleri arasında geçişler vardır. Yüksek kondisyon ve kas geliştirme hedefi olanlar için uygundur.
Yin Yoga: Bağ dokuların gelişimini ve vücudun esnemesini hedefleyen yoga çeşididir. Genellikle duruşlar arası uzun sürer, bu sürede de vücut daha çok esner.
Kundalini Yoga: Farkındalık yogası olarak da bilinir. Omuriliğin altındaki kundalini bölgesi enerjisi ön plandadır. Fiziksel egzersizlerle birlikte meditasyon da ön planda olduğu için ruhsal, zihinsel ve duyular üzerinde çalışılır.
Bhakti Yoga: Sevgi yogasıdır; yaratılış kaynağına adanmış karşılıksız, koşulsuz yoldur. Fiziksel hareketlerden çok kişinin benliğine odaklanır, çoğunlukla meditatiftir.
Kashmır Shavızm: Kişisel menfaatlerden ve çıkarlardan arınmayı öğütler. Elinden gelenin en iyisini yapmaya ve anlayışlı olmaya çalışan kişi, benmerkezci anlayıştan uzaklaşır.
Restoratif Yoga: Şifa yogası olarak da bilinir. Restoratif yogada sinir sistemini onarmak, bilincin dengelenmesi ve rahatlama ön plandadır.
Bikram Yoga: Sıcak yoga veya Hot yoga olarak da bilinir. 38-40 derece sıcaklıklardaki salonlarda uygulanır. Burada vücudun sıcakta daha kolay esnemesi ve toksinlerden arınması hedeflenir. Sıcak sayesinde seans başında ısınma ve esneme hareketlerine gerek kalmaz.
Yoga Terapi: Vücuttaki kronik ağrılar ve duruş bozukluklarını hedefleyen yoga çeşididir.
Yüz Yogası: Yüz yogası ile de cildinize esneklik kazandırabilirsiniz. Genellikle parmaklarla yapılır.
Yoganın Faydaları Nelerdir?
-İltihabı azaltır, kan şekerini düşürür.
-Nefes alış-verişini düzenler. Böylece akciğer ve kalp sağlığını korur.
-Kanserli hastalarda yaşam kalitesini artırır.
-Kas, eklem ağrısını azaltır.
-Uyku kalitesini artırır.
-Solunum fonksiyonlarını geliştirir.
-Migreni rahatlatır.
-Kemikleri güçlendirir, esnekliği ve dengeyi arttırır.
-Omurgayı korur. Duruşunuzu mükemmelleştirir.
-Kan akışını arttırır.
-Daha sağlıklı beslenme alışkanlığı sağlar.
-Bağışıklığı güçlendirir.
-Alerjileri yatıştırır.
-Stresi azaltır.
-Depresyonla mücadele eder.
-Odaklanmanızı sağlar.
-Sinir sisteminizi korur.
-Benlik saygınızı arttırır.
-Farkındalık yaratır, iç kuvvet verir.