Hepimizin zaman zaman hem iş hem günlük hayatımızda motive olmaya ihtiyaç duyduğumuz anlar olmuştur. Çünkü motivasyon, kişiyi harekete geçirmek için gereken gücü sağlar. Ancak motivasyon nasıl sağlanır bilemediğimizde bocalar, o işi yapabilecek yetimiz olsa bile hedefimize ulaşamayıp mutsuz oluruz. Eğer sizlerde bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bu yazı tam size göre.
Hedef Listesi Nasıl Belirlenir?
-Hedeflerinizi belirlemeniz için yapmanız gereken ilk şey hedeflerinizi yazmaktır. Ancak yazdığınız hedeflerin belli başlı birtakım özellikleri olmalı.
-Belirlediğiniz hedef her şeyden önce akla yatkın, erişilebilir ve uygulanabilir olmalı.
-Hedefleriniz ölçülebilir olmalıdır. Örneğin bu sene 1200 İngilizce kelime ezberleme hedefiniz varsa ve 1000 kelime ezberlediyseniz, hangi seviyede hedeflerinize ulaştığınızı ve geriye ne kadar yolunuzun kaldığını tespit edebilmelisiniz.
-Doğrudan doğruya çok büyük bir hedef koymak, kişinin motivasyonunu kırar. Bunun yerine hedefi parçalara bölmek, motivasyonu dinç tutan bir yöntemdir. “Hedefleri Parçala, Hedefe Ulaş ve Zaferi Kutla” yöntemi, motivasyonunuzu koruyacak en iyi sistemdir.
-Hedefleriniz zaman konusunda kısıtlı olmalıdır.
Hedeflere Ulaşmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
SMARTER hedefler belirleyin: Bir hedef üzerine çalıştıktan ve belirledikten sonra onu değerlendirmek için geri dönüp hedef üzerinde o değerlendirmeyi yansıtacak ayarlamalar yapılması önemlidir. Sistem içerisindeki bu adım hedefe ulaşma yolunu büyük ölçüde etkiler.
Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulun: Sizin için kötü olduğunu düşündüğünüz hangi alışkanlıklarınız varsa bunları bir yere yazın ve hayatınızdan çıkarmak için bir plan oluşturun. Kötü alışkanlığınızın size neler sağladığını bulun ve aynı ihtiyacını karşılayacak benzer ama iyi bir alışkanlık edinmeye çalışın.
Öz disiplin oluşturun: Disipline sahip olduğunuz zaman, bir şeyler yapma motivasyonu bulmak için endişelenmenize gerek yoktur.
Dikkat dağıtıcı unsurları kısıtlayın: Çalışma alanınızı daha iyi organize edin ya da çalışma öncesinde veya sırasında çalışma akışına girmeyi sağlayacak aktiviteler yapın.
İyi bir zaman yönetimine sahip olun: Sosyal ve sağlıkla ilgili ihtiyaçlarınla diğer ihtiyaçların arasında denge kurduğunuzdan da emin olun.
Önce en önemlileri yapın: Elinize geçen ilk fırsatta, önce en büyük ve önemli görevi ya da hedefi yerine getirin.
Başarısızlığınızı kabul edin: Endişelenmeyin ve bir dahaki sefer için ders almaya bakın.
Hedeflere Ulaşmakta Motivasyonunuzu Nasıl Kaybetmezsiniz?
Hedefinizi anlatın: Başkalarıyla paylaşmanız kendinizi çok daha sorumlu hissettirecek ve amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Hedeflerinizi görselleştirin: Hedeflerinizi somutlaştırarak, motivasyon kaybı yaşadığınız anlarda neden başladığınızı hatırlarsınız.
Odaklanın: Bir şeyler yapma dürtüsü yoksa, istediğiniz sonuçlara odaklanmaya çalışın. Bunun bir süreç olduğunu ve odaklanarak devam etmeniz gerektiğini bilin.
Doğru ortamı yaratın: Hedefine odaklanmış kalmanı sağlayacak bir ortam yaratırsanız zorlu bir görevi başarmanız daha kolay olur.
Ne istediğinizi bilin: Hayatınızda ne istediğinizi ve neden elde etmek istediğinizi biliyor musunuz? Bunu daima hatırlayın. Çünkü sizi yönlendirecek sebep budur.
Hayatınıza yapacağı etkiyi saptayın: Kendinizi çeşitli ilerleme aşamalarında hayal etmek, hedeflerinin faydalı taraflarını görmeni sağlayarak motivasyonunu artırabilir.
Harekete geçin: Bazen harekete geçmek için motivasyon tekniklerine her zaman sahip olmak zordur. Yapmanız gereken sadece işe koyulmaktır. Başladıktan sonra, devam etmesi için ivme kazanacaksınız.
Eğlenceli olun: Herhangi bir hedefe onu sadece elde etmek için odaklanmayın, yaşamınızın bir parçası olacağı için eğlenme aracı haline getirmeyi ihmal etmeyin.
Motivasyonunuzu Kaybederseniz Ne Yapmanız Gerekir?
Hedefe ulaşma yolunda ilerlerken yaşanılan zorluklar bizi olumsuz etkileyebilir ve motivasyonumuzu kaybedebiliriz. Böyle durumlarda motivasyon nasıl arttırılır diyorsanız, işte önerilerimiz:
-Olumlu düşünün ve hissedin.
-Hedefinize ulaştığınızda sahip olacağınız şeylerin hayalini kurun.
-Engellere değil, hedefinize odaklanın.
-Yapılan eleştiriler karşısında olumlu tavrınızı sürdürün.
-Kendi kendinizi motive edin.
-Sizi engelleyen sorunları aşabildiğiniz kadar aşın.
-Yıkıcı değil yapıcı olun.
-Korku ve endişelerinizi çözüme dönüştürün.
-Hedefinize doğru, küçük de olsa sürekli adım atın.
-Odağınızı dikkatinizi dağıtan şeylere vermeyin.
-İşlerinizi kendinize göre düzenleyin.
-Hoşlandığınız aktiviteleri yapın.
-Motivasyonu artırmak için enerjinizi artırın.
-Planlarınızı görebileceğiniz bir yerde bulundurun.
-Kendinizi ödüllendirin.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: İş Motivasyonunuzu Nasıl Yükseltirsiniz?