Son zamanlarda hep gündemde olan ve geleceğin para birimi olarak kabul edilen kripto paralara duyulan merak gün geçtikçe artıyor. Değeri binlerce dolar azalsa da artsa da uzun zamandır hep zirvede olan bu dijital paraların ekonomideki yeri ne ve piyasa değeri en yüksek sanal para birimleri hangileri? Siz değerli Hemington Mag okurları için anlattık!
Kripto para nedir?
Kripto para, tamamen dijital olarak var olan ve şifrelenmiş bir sanal para birimi. Çalışma mantığı aslında banka kartları ve kredi kartları ile aynı. Çünkü bu işlemler sonucunda da sadece sistem verilerinde değişiklik meydana geliyor. Bu sanal paraları bildiğimiz tüm para birimlerine alternatif olarak oluşturulmuş bir alışveriş aracı olarak düşünebiliriz.
Fiziksel herhangi bir karşılığı olmayan kripto paralar bir otorite, hükümet ya da banka tarafından yönetilmiyorlar yani, herhangi bir merkeze bağlı değiller. Kripto paraların takas işlemlerini doğrulamak ve bu işlemlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için kriptografi yani, bir tür şifreleme teknolojisi kullanılıyor.
Kriptoloji nedir, biraz daha açalım. Bir şifreleme bilimi olan kriptoloji, verilerin bir sisteme göre şifrelenmesini sağlıyor. Böylece kripto para transferi, sanal ortam üzerinde şifrelerin oluşturulması ve çözülmesi aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Altta yatan kriptografi teknolojisi blok zinciri adını taşıyor.
Geleceğin devlerinden bahsetmişken: Geleceğin Üretim Teknolojisi 3D Printer
Kripto para nasıl alınır?
Kripto para sahibi olmanın iki yolu var. İlki platform üzerinden gerçek para birimleri karşılığı almak, ikincisi ise kripto para kazanabileceğiniz kriptografik şifreleri çözerek (madencilik) blok üretimi sonucu ödül olarak kazanmak. Bu canlı sanal paraların alım satımını bitlo.com gibi platformlar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Değeri küçük parçalara bölünebildiği için dilediğiniz tutarda alım yapabilirsiniz.
Reel para birimleri üzerinden kripto para satın alabildiğiniz sitelere “kripto para borsası” deniyor. Reel para varlığınızı bu siteler üzerinden dilediğiniz kripto para birimine çevirebilir, kripto para varlığınızı farklı bir kripto para birimine ya da reel para birimine çevirebilirsiniz. Geleneksel borsa sisteminden tek farkı, yatırımlarınızı kendi banka ve kripto para borsası hesabınızla yapabilmeniz ve bir aracı kuruma ihtiyaç duymamanız.
Kripto para yasal mı?
Dijital paraların yasallığı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bazı ülkeler kripto para ticaretine ve kullanımına izin verirken bazı ülkeler kripto para kullanımını yasaklamış durumda. Henüz yasallık durumunun belirsiz ya da değişken olduğu ülkeler de var. Türkiye’de de kripto para ya da Bitcoin kullanımına ilişkin düzenlenmiş bir yasa ya da kısıtlama söz konusu değil.
Piyasa değeri en yüksek sanal para birimleri hangileri?
Sizin de adını sıkça duymuş olacağınız üzere Bitcoin, bu evrendeki ilk sanal para birimi. 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adıyla ortaya çıkan şahıs veya şahıslar tarafından geliştirildiği söyleniyor. Açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen Bitcoin’in arkasından 6000’den fazla altcoin ortaya çıktı. Aşağıda sizin için halihazırda piyasa değeri en yüksek sanal para birimlerini sıraladık.
- Bitcoin
- Ethereum
- Binance Coin
- Tether
- Cardano
- Polkadot
- Ripple (XRP)
- Litecoin
- Chainlink
- Bitcoin Cash
Son olarak kripto para analizini sağlıklı bir şekilde yapabilmenin henüz mümkün olmadığını söyleyelim. Listedeki birimlerin değerleri anlık olarak değişiyor. Ancak bu durum yine de kripto paraların geleceğin para birimi olma yolunda hızla ilerlediği gerçeğini değiştirmiyor. Önümüzdeki yılların kripto para tahminleri bu sanal paraların 2 trilyon dolarlık bir değere ulaşacağı yönünde.
Bu da ilginizi çekebilir: Teknolojik Gelişmelerle İlgili 10 Fütüristik Tahmin