Teknoloji geliştikçe deneyimlerimiz de gelişiyor. Bize sınırsız dünyaların kapılarını açan sanal gerçeklik de bu deneyimlerin içinde en sürükleyicisi. Sanal gerçeklik hayalini bile kuramadığımız pek çok şeyi gerçekleştirmişiz gibi iyi hissettiriyor.
Sanal Gerçeklik Nedir?
Peki, sanal gerçeklik nedir? Sanal gerçeklik, görüntüleri iki boyutlu ekranlardan algılamak yerine üç boyutlu gerçeklikte deneyimlemeye yarayan bir teknolojidir. Sanal kelimesi fiziksel olarak mevcut olmayan ama bilgisayar yazılımı tarafından görünür kılınan anlamına gelir. İnsan beyni, gerçekle gerçek olmayan arasındaki ayrımı nüans farklılıklarıyla algılar. Bu sebeple sanal gerçeklik teknolojileri, birçok ayrı duyuya yönelik geniş kapsamlı çalışmaların sonucudur.
Sanal Gerçekliğin Ortaya Çıkışı
Sanal gerçeklik tarihine ait ilk uygulamalar 1930’lara kadar uzanıyor. İlk ürün 1939 yılında üretilen View-Master. Sanal gerçeklik tarihinin ilk adımı olan View-Master, içine yerleştirilen filmlerin ışık yardımıyla o ortamda gibi izlenebildiği bir sanal gerçeklik görme simülatörü. Sanal gerçeklik terimi 1987 yılında bilgisayar mühendisi Jaron Lanier tarafından ortaya atılıyor. Bu alanda öncü olan Lanier, sanal gerçeklik gözlüğü ve eldiveni satan ilk şirket olan VPL Research’i kuruyor.
Hangi Ekipmanlar Sanal Gerçekliği Sağlar?
Sanal gerçeklik uygulamaları; kullanıcıları gözlük, kulaklık, eldiven, kask veya giysi gibi etkileşimli araçların kullanımı yoluyla bilgisayar tarafından gerçekliğin simüle edildiği bir ortama sokar. “Orada olma” yanılsaması, kullanıcının hareketlerini algılayan ve ekrandaki görünümü buna göre gerçek zamanlı olarak ayarlayan hareket sensörleri tarafından gerçekleştirilir. Kullanıcı, kendi hareket ederek simülasyonun içinde de hareket etmiş olur. Dokunma hissi sağlayan force-feedback teknolojisiyle donatılmış veri eldivenleri ise nesneleri tutma manipülasyonu yaratır. Yani sanal gerçeklik teknolojisi görme, dokunma, duyma ve hatta koku alma duyularına hitap edebilmektedir.
Sanal Gerçeklik Kullanılan Alanlar
Sanal gerçeklik teknolojileri daha çok dijital oyun sektörüyle bağlantılı gibi görünse de daha başka mecralarda da kullanım alanları çoğalmaya başlıyor. Eğlence, mimarlık, eğitim, sağlık ve kültür-turizm. Sanal gerçeklik teknolojilerinin en hızlı geliştiği ve en yaygın olduğu eğlence alanında oyun simülatörlerinden 360 derece videolara, sanal gerçeklik gözlükleri üzerinden film, dizi, maç ve etkinlik yayınlarına kadar pek çok kullanımı mevcut. Sanal gerçeklik ekipmanlarıyla uçmak, canavarları yenmek, yarış arabası kullanmak gibi adrenalini yükselten pek çok şeyi yapabilirsiniz.
Sanal gerçeklik teknolojilerinin kullanılabileceği başka bir alan inşaat ve mimarlık sektörü. Emlak sitelerindeki 360 derece videolarla bir evi gidip görmeden kiralamak ya da satın almak mümkün. Projelerin üç boyutlu sunumuysa müşteriye gayrimenkulü önceden keşfetme imkânı vermekte. Mimaride dış ve iç mekanların tasarlanması sanal gerçeklikle neredeyse kusursuza yakın oluyor.
Eğitim alanındaysa herhangi bir şeyin kullanımının öğrenilmesi sanal gerçeklikle çok daha kolay. Özellikle 3 boyutlu ortamların büyük önem taşıdığı matematik, fizik, biyoloji ve coğrafya gibi derslerde çeşitli uygulamalar geliştirilerek öğrencilerin daha hızlı ve etkili öğrenmesine katkıda bulunulabileceği bir gerçek. Görselliğin sesle birleştiği ve kontrollü olarak sunulduğu ortamlarda travma sonrası stres bozukluğu, fobi ve depresyon tedavilerinde geliştirilen örnekler sağlık alanında sanal gerçekliğin geldiği yeri gözler önüne seriyor.
Sanal Gerçeklik Gözlükleri
Sanal gerçeklik gözlüğü, LED, LCD, Plazma gibi teknolojiler ile üretilmiş ekran görüntülerinin göz yanılmaları sayesinde daha gerçekçi algılanması için tasarlanmış teknolojik gözlüklerdir. Uçuş ve trafik eğitimlerinde ya da astronotların eğitimlerinde kullanmak da mümkün. Oturduğumuz yerden doğal güzellikleri keşfetme veya tarihi yerleri gezme şansını da bu gözlüklerle yakalıyoruz. Sanal gerçeklik gözlükleriyle eğlenmeninse sınırı yok. Maç izlemek ya da yapmak, dans etmek, hız trenine binmek… Tüm bunları sadece bir gözlükle yapmak inanılmaz bir gelişme.
Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir: