Teknolojinin geldiği en üst noktalardan biri yapay zeka olsa gerek… İnsan zekasını taklit ederek elde ettiği verilerle tekrarlamalı olarak kendisini geliştirme niteliklerine sahip bilgisayar sistemlerine yapay zekâ deniyor. Başka bir deyişle yapay zekâ, söz konusu robot ya da bilgisayar sistemlerinin insan zekasına özgü davranışlarını taklit etme yeteneği olarak da tanımlanabilir.
Cep telefonlarımızdaki Siri yapay zekaya en önemli örneklerden biri. Bu program hepimizin hayatında yapay zekanın olduğunun en büyük göstergesi… Fakat yetkililer yapay zekâ ile ilgili atılacak halen çok büyük adımlar olduğunu söylüyor. HBO’nun popüler dizisi Westworld veya Alex Garland’ın Ex Machina filminde karşımıza çıkan ve kendi kendine öğrenebilen yapay zekâya şu an fazla uzağız. Yapay zekanın iş dünyasındaki kullanımı ise bazı endüstrilerde giderek daha fazla yaygınlaşıyor.
Yaratıcı endüstrilerde yeni bir çağ başladı
Makine öğrenimi (machine learning) ve derin öğrenme (deep learning) gibi iki kavram yapay zekayı oluşturan kapsayıcı terimler… Yapay zekâ sistemleri insana dair olan plan yapma, hareket etme, akıl yürütme, öğrenme, problem çözme, algılama, sosyal zekâ ve yaratıcılık gibi davranışları gerçekleştirebiliyor. Son zamanlarda yapay zekanın en çok dikkat çektiği alan yaratıcı endüstriler. Örneğin resim çizmeyi otomasyona bağlayan ve son derece fotogerçekçi resimler ortaya çıkaran yapay zekâ yazılımları mevcut.
Bu yapay zekâ yazılımları arasında minimum çabayla resim çizmek için kullanılan tarayıcı ve mobil uyumlu güncel çizim uygulamaları öne çıkıyor. Bilhassa yapay zekâ tarafından oluşturulan sanat eserleri yeni bir çağı başlatarak yaratıcı endüstrilerde önemli bir rol oynamaya başladı. Yapay zekâ teknolojileri dijital sanat dünyasında en çok tercih edilen yazılım grupları arasında. Nitekim NFT sanatında kullanılan yapay zekâ çizim yapma yazılımları yeni bir sektörün doğuşunu simgeliyor. Yapay zekâ çizim uygulamalarının önemli örneklerini Hemington Blog okurları için derledik.
MidJourney
Midjourney metinsel açıklamalardan görüntüler oluşturan bir yapay zekâ programı… Program, İngiliz dergisi The Economist tarafından haziran 2022’deki bir sayının ön kapağını oluşturmak için kullanıldı. Midjourney kendisini, yeni düşünce ortamlarını keşfeden ve insan türünün yaratıcı güçlerini genişleten bağımsız bir araştırma laboratuvarı olarak adlandırıyor. Tasarım, insan altyapısı ve yapay zekaya odaklanan, kendi kendini finanse eden küçük bir ekipten oluşuyor.
Craiyon
Craiyon, herhangi bir metin isteminden resim çizebilen bir yapay zekâ modeli. Şirketin yaklaşımı ise “Spesifik olmak her zaman iyi bir fikirdir”. Denemek için ilginç olabilecek birkaç anahtar kelime yazın ve çizimi izleyin.
Runway ML
Runway ML, son teknoloji yapay zekâ modellerini herhangi bir kod kullanmadan çalıştırmanızı sağlayan bir yazılım. Bu uygulamayı kullanarak, günümüzde yapay zekanın neler yapabileceğini hızlı bir şekilde keşfedebilirsiniz.
Disco Diffusion
Disco Diffusion diğer adıyla DD, metin isteminden harika görüntüler oluşturabilen klip klavuzlu bir yapay zekâ modeli… Canlı renk kombinasyonu ve inanılmaz görüntü kompozisyonu ve ayrıntılarıyla soyut çizim oluşturmada oldukça başarılı.
Imagen
Imagen, eşi benzeri görülmemiş derecede foto-gerçekçilik ve derin düzeyde bir dil anlayışına sahip bir metinden görüntüye yayılan bir yapay zekâ modeli. İnsan değerlendiricilerinin örnek kalitesine yaklaşabilen bir program denilebilir.
Artbreeder
Artbreeder, iş birliği yapmayı ve keşfetmeyi kolaylaştırarak kullanıcıların yaratıcılığını güçlendiren yeni bir yaratıcı araç türü olmayı hedefliyor. Ganbreeder adıyla bir deneme olarak hayata geçirilen Artbreeder adını, optimizasyon sürecinde keşfin rolünü araştıran Picbreeder’ın araştırmasından aldı. Aynı zamanda, kalabalıkların yaratıcı kapasitesini gösteren daha önceki bir Facebook Graffiti projesinden ilham alıyor.
StarryAI
Starryai bir yapay zekâ sanat üreteci uygulaması. Bir metin girmeniz yeterli oluyor ve yapay zekâ sözlerinizi, metinlerinizi sanat eserlerine dönüştürüyor. Starryai, iOS ve Android’de ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Binlerce yapay zekâ sanatçısına katılmak için göz atabilirsiniz.
NightCafe
NightCafe, beceri seviyesinden bağımsız olarak herkesin inanılmaz, benzersiz sanat yaratmanın memnuniyetini, terapisini ve telaşını deneyimlemesine olanak tanıyan araçlar yaratmayı hedefliyor. NighCafe’nin yazılımını yapanlar; birçoğunun inandığının aksine, sanat dünyasındaki yapay zekâ, sanatçıları gereksiz kılmak için burada değil; sanat yaratımını kitleler için erişilebilir kılmak için burada şeklinde düşünüyor.
DALL-E 2
DALL-E, yeni görüntüler oluşturmak için tasarlanmış ve eğitilmiş bir yapay zekâ sistemi. Teknoloji, “Başka bir boyuta açılan bir tas çorba” benzeri bir cümleden bir görüntü üretebiliyor. Bu yapay zekâ yazılımı, dünyayı ve nesneler arasındaki ilişkileri iyi anlıyor gibi görünüyor. DALL E, yapay zekanın neler yapabileceğini gösteren güzel örneklerden biridir.