İster astronomiye meraklı olun isterseniz sadece kafanızı gökyüzüne kaldırmış olun, göğün ışıltılı sakinleri size tılsımlı bir manzara sunmak için her daim oradadır. Peki gelişen teknoloji sayesinde gökyüzünü gözlemlemek, gezegenleri, takım yıldızların isimlerini bilmek için koca koca teleskoplara ihtiyacınız olmadığını söylesek? Evet skymapping uygulamaları ile bu mümkün.
Skymapping nedir?
Sky map’in Türkçe karşılığı gökyüzü haritası. Bir hobi olarak ya da bilimsel çalışmanın bir parçası olarak veya astrolojik bir eylem olarak uzaydaki yıldızlara ve nesnelere bakma etkinliğine stargazing deniyor. Skymapping de akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir uygulama. Gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz bir yıldızın adını merak ediyorsanız telefonunuzu ona doğru uzatmanız yeterli. Stargazing ve starmapping aplikasyonlarıyla konumuza göre o anda telefonunuzun kamerasıyla izlediğiniz tüm gök cisimlerini tanımlayabiliyorsunuz.
Hem iOS hem de Android için mevcut olan en iyi uygulamalardan bazılarını sizler için seçtik.
Stellarium
Birçok amatör gökbilimci, ücretsiz ve açık kaynaklı Stellarium planetarium uygulamasını kullanır. Bu sürümler üst üste bindirilmiş yıldızlar, takım yıldızlar, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, uydular ve daha derin gökyüzü nesneleri ile artırılmış gerçeklik deneyimi sunuyor. Ücretli olan Stellarium PLUS sürümü ise daha çok teleskop sahiplerine yönelik. Bir nesnenin nasıl görüneceğini simüle edebiliyor. Stellarium PLUS’ta genişletilmiş yıldız veritabanı, 1.69 milyardan fazla yıldızın yanı sıra 10.000’den fazla asteroitten oluşan kataloğu içeriyor.
GoSkyWatch Planetaryum
Benzersiz bir temassız deneyim ve şık tasarım, GoSkyWatch’ı sıradan, çıplak gözle yıldız gözlemcileri için en iyi uygulamalardan biri haline getiriyor. Portreden manzaraya en iyi geçişlerden birine sahip. Kullanıcının ekrana dokunması ve tonlarca bilgi alması yerine, bu uygulama ekranın ortasında küçük bir hedef daireye sahip. Siz telefonu hareket ettirdikçe, yıldızlar ve gezegenler – yardım almadan görülemeyecek kadar sönük olanlar bile – doğal olarak bu çemberin içinden geçiyor. Dairenin altında isim, hangi takımyıldıza ait olduğu ve kaç ışık yılı uzaklıkta olduğu da dahil olmak üzere bazı basit bilgiler açılıyor. Eğer bu bir gezegense, kısa bir süreliğine dönen küçük bir görüntüsü beliriyor. Eğlenceli bir şekilde, aynı zamanda “Plüton bir gezegendir” seçeneğine de sahip.
Night Sky
Neden kendi gördüğümüz gökyüzü manzaramızı paylaşmayalım? Night Sky uygulamasının paylaşım özelliği FaceTime üzerinden arama yapmanızı sağlıyor. Görüşmeye gerçek zamanlı olarak yıldızlar, gezegenler, takımyıldızlar ve uydular eklenmesine olanak tanıyor. Ücretsiz sürüm denemeye değer ancak üst sürüm için özel abonelik gerektiriyor.
Moon Globe
Elbetteki ay herkes tarafından çıplak gözle bile görülebilir. Ancak Moon Globe uygulamasıyla ayın dünyadan asla göremeyeceğiniz görüntülerine erişebilirsiniz.
Exoplanet
Güneşin etrafında dönen gezegenlerin sayısı tartışmalı cüce gezegen Plüton’la birlikte dokuz. Ama aslında Samanyolunda daha binlercesi tespit edildi. İşte exoplanet sayesinde uzayın derinliklerine inip onları da tanımanız mümkün.
Google Sky Map
2007’de Google, Google Earth 4.2 sürümünde, gökyüzünü keşfetme amacını içeren Google Sky özelliğini tanıtmıştı. Google, Google Sky geliştirmesi ile kullanıcılara; yıldızları, takımyıldızlarını, galaksileri ve diğer gök cisimlerini görüntüleyebilme olanağı sağladı. Google sky map’te gök cisimlerini ve konumlarını aramak için örneğin yengeç nebulası ya da Jüpiter gibi bir arama terimi girebilir ve bilgi alabilirsiniz. Google Earth ile dünyayı Google sky map ile evreni gezebilirsiniz. Üç farklı görünüm sunan haritalarda; kızılötesi, mikrodalga ve tarih seçenekleri sunuluyor. Kızılötesi modunda evrenin kızılötesi görüntüleri gösteriliyor. Mikrodalga modunda ise yine evrenin mikrodalga görünümü veriliyor. Tarih seçeneğinde ise gökyüzüne ait tarihsel haritalar gösteriliyor. Tüm bu modlarda şeffaflık ayarı yapılabiliyor.