Hayattayken resimlerini çok düşük fiyatlara, hatta çoğu zaman karın tokluğuna satan ressamlar, bugün eserlerinin son derece prestijli bir müzayedede milyonlarca dolara satıldığını görseler ne düşünürlerdi acaba?
Dünyanın ilk uluslararası müzayedesi Sotheby’s günümüzde 40 ülke ve 80 farklı ofiste olmak üzere sanat eserlerinden, antika otomobile varana kadar ‘değerli’ kavramının hakkını sonuna kadar veren parçaların açık arttırma ile binlerce hatta bazen milyonlarca dolara satışını yapıyor, özel parçalara sahip olmak ya da elindekileri satmak isteyen kişiler için bir alım-satım platformu olarak hizmet sunuyor.
1744 yılında girişimci, yayıncı ve kitap satıcısı Samuel Baker tarafından Londra’ da kurulan Sotheby’s ilk olarak açık arttırma ile kitap satışı yaparak çalışmalarına başlamış. Yüzyıllar içinde aile ferdlerinin ve pek çok yeni ortağın katılımı, ölümler ve devredilen hisseler sonucu farklı değişim aşamalarından geçen şirket, kitap dışındaki parçaların, özellikle de sanat eserlerinin satışına başlamış.
Kadınların Sotheby’s bünyesinde çalışmaya başlaması ise Birinci Dünya Savaşı’ nda erkeklerin askere çağırılmasıyla olmuş.
İlk defa yurtdışına açılması 1964 yılında Newyork ofisinin kurulmasıyla başlamış ve bunu Hong Kong, Rusya, Hindistan ve Fransa takip etmiş. Şu anda 40 farklı ülkede 70 şehirde açık arttırma merkezleri veya ofisleri bulunuyor (yakın zamanda İstanbul’ da da bir Sotheby’s ofisi açıldı).
Tüm dünyada gerek S2 isimli galerisindeki süreli sergileri gerek satışını yaptıkları sanat eserleri açısından bir otorite olarak kabul edilen müzayedede özellikle 1980 ile 2000 yılları arasında rekor fiyatlara sanat eseri satışı yapılmış, 2012 yılında Edward Munch’ un ‘Çığlık’ isimli tablosu yaklaşık 120 milyon dolara satılmış. Ayrıca yıllar içinde Andy Warhol, Jacqualine Kennedy Onassis, Gianni Versace gibi şöhret sahibi kişilerin koleksiyonlarının satışı da yine Sotheby’s’ de yapılmış.
Günümüzde Sotheby’s sadece sanat eserlerinin sergilendiği ve satıldığı bir marka değil. Bünyesinde antika otomotiv, mücevher, mobilya, şarap gibi 50 farklı kategoride satış yapılıyor ve açık arttırmalar Londra, Newyork, Hong Kong gibi müzayede merkezleri dışında online olarak da yapılıyor.
Sanat Eğitiminden Şarap Satışına Çok Çeşitli Alanlarda Hizmet Sunuyor
-S|2 Gallery isimli galerisinde süreli çağdaş sanat sergileri düzenliyor.
– Sotheby’s Sanat Enstitüsü adı altında hem online hem de Londra, Newyork ve Los Angeles gibi şehirlerdeki kampüslerinde sanat alanında yüksek lisans, yaz dönemi kursları, kısa sertifika programları gibi eğitimler veriyor. Online kursların fiyatları 1.500 ile 2000 Amerikan Doları arasında değişiyor. Çağdaş Sanat, Küratörlüğe Giriş, Koleksiyonerlik, Sanat Tarihi ve benzeri birçok konuda online eğitim düzenliyor.
Bu eğitimleri karşılama şansı olmayan kişiler için müzayedenin sitesindeki videolar da oldukça bilgilendirici. Sanat eksperlerinin eserlerinin boyutları, fiyatlandırılması, kullanılan malzeme gibi konularda bilgi verdikleri videolar çok ilgi çekici.
- Ekspertiz Hizmeti: Sanat eseri satın almak isteyenler için kredi ve fiyat belirleme konusunda ekspertiz hizmeti sunuyor.
- Sotheby’s Wine markası adı altında hem perakende hem de açık arttırma ile dünyanın çeşitli yerlerinde üretilmiş yüksek kalite şarapların satışını yapıyor, şarap koleksiyoneri olmak isteyen kişilere danışmanlık veriyor ve koleksiyonerlere ait şarapların da satışa sunuyor.
- Sotheby’s Diamonds adı altında çok özel ve kaliteli pırlantadan yapılmış mücevherlerin satışını yapıyor. Ofisleri Londra, Newyork ve Hong Kong’ da yer alıyor.
Yüzlerce yıllık geçmişi olan Sotheby’s’ in sitesinde gezinmek, blogundaki makaleleri okumak, videoları izlemek (özellikle de açık arttırma videolarını) bile bize çok kıymetli bir dünyanın kapılarını açıyor (www.sothebys.com).