İlk bakışta fotoğraf gibi gözüken, gerçeğe çok yakın ve kışkırtıcı resimler üreten, eserleri yüzbinlerce liraya satılan ve tüm dünyadaki sanat çevreleri tarafından sergileri ve işleri yakından takip edilen bu cesur sanatçı kim?
1967 Almanya doğumlu sanatçı Taner Ceylan 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olmuş. Eserleri Basel, Newyork, Berlin, Madrid, Nürnberg, Londra ve Rotterdam gibi dünyanın farklı şehirlerindeki saygın galerilerde ve sanat fuarlarında, hem solo hem de karma sergilerde birçok defa sergilenmiş.
Son sergisini Mayıs 2017’ de Latest Works From The Golden Age ismiyle Newyork’ta açan Taner Ceylan sanat çevreleri tarafından hiperrealist, provokatif ve duygu yüklü eserlerin sanatçısı olarak nitelense de o kendisini hiperrealsitik bir sanatçı olarak tanımlamayı tercih etmiyor çünkü sanatçının amacı eserlerinde duyguyu ve ruhu gösterebilmek. Bu konuda kesinlikle çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Artistik olarak beğenilsin ya da beğenilmesin resimleri ilk bakışta insanı içine çekiyor; gözlerdeki ifade, yüzdeki her bir mikro kasın kıvrımı, mimikler, kimi zaman kan ve ter resmedilen insanın duygusunu resme bakan kişiye birebir geçiriyor. Hatta eserdeki kişinin nefes alıp verişini, nabzının atışını dahi hissedebiliyoruz…
Ceylan’ın dünya sanat çevrelerinde büyük ilgi gören eserleri iki-üç hatta bazen altı aylık süreçler sonunda ortaya çıkıyor. Günümüzde yaşayan en pahalı Türk ressam olarak anılan sanatçının ‘Ruhani-Spiritual’ isimli tablosu, Londra çıkışlı müzayede şirketi Sotheby’s’ de İlk Türk Modern Sanat Eserleri Müzayedesi’nde 170.000 Türk lirasına satılmış. Günümüzden bakınca 35 yaşına kadar hiçbir eserini satamadığına, eserleri fazla rahatsız edici ve müstehcen bulunduğu için öğretim görevlisi olarak çalışmakta olduğu bir üniversiteden istifaya zorlandığına inanmak gerçekten zor. Tüm bu zorluklara rağmen sanatçı üretmekten ve ezber bozan eserler yaratmaktan vazgeçmemiş. Zaten ona göre sanat ‘total özgürlüğün’ alanı.
Günümüzde tüm dünyadaki sanat çevrelerince takdir gören Ceylan, günde on saat tuvalinin başında oturup çalışan disiplinli bir sanatçı. Disiplin duygusu ve çalışkanlığını yetişmiş olduğu alman ekolünden aldığını söylüyor.
Başarılı ressam hakkında ekleyebileceğimiz son birkaç bilgi şu şekilde:
-The Lost Paintings (Kayıp Resimler) ve Taner Ceylan 1992-2009 isimli eserlerinin yer aldığı iki adet kitabı var.
-1553 isimli eseri İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin koleksiyonunda sergileniyor.
-GQ Man Of The Year 2016 Sanat Ödülü’ nü kazanmış.
-Twitter hesabında dünyaca ünlü klasik resimleri yorumluyor, eserler hakkında bilgi veriyor, hatta kimi zaman resimlerdeki anatomik hataları bulup düzelterek takipçileri ile paylaşıyor. Sanata ilgi duyan ve bu anlamda sanat gözünü geliştirmek isteyen kişiler için paylaşımları gerçekten çok bilgilendirici (@taner_ceylan).
-İlgilenenler kendisini kişisel websitesinden ve @tanerceylanstudio isimli instagram hesabından takip edebilirler.
-Son olarak kendisinin çok sıkı bir hayvansever olduğunu, kalabalıklardan hoşlanmadığını ve kendisine Antalya Olympos’ ta herkesten uzak bir atölye kurduğunu da ekleyelim.