Merino yününden üretilen giysiler, erkek giyiminde Sonbahar-Kış aylarında doğallığı, inceliği ve yumuşaklığı ile konforlu bir kullanım sunuyor. İster ofiste ister hafta sonlarında rahatlıkla giyebileceğiniz, kış dolabınızda mutlaka yer vermeniz gereken merino ürünleri satın almadan önce “Merino yün nedir, merino yünü ürünlerinin bakımı nasıl yapılır” gibi tüm bilmek istediklerinizi sizler için derledik. Keyifli okumalar.
Merino Yünü Nedir?
Dünya genelinde farklı yün tipleri üreten 200’den fazla değişik koyun türü veya ırkı olmasına rağmen, Avustralya’daki Merino koyunları, en ince ve en yumuşak yünü üretmektedir. Avustralya’da özel çiftliklerde yetiştirilen Merino koyunlarından özenle seçilen yün elyafları İtalya’da yüzlerce yıllık uzmanlıkla işlenerek 19.5 mikrometre ölçüsünde Extra Fine Merino ipliğine dönüştürülerek Hemington’ın kendi tesislerinde yüksek teknoloji ile örülmekte ve ustalıkla işlenmektedir.
Merino yünü dünya üzerindeki yün türlerinin en kalitelisi olarak kabul edilmektedir. Merino yünü tamamen doğaldır ve sağlıklıdır. İnce yapısı sayesinde vücudun nefes almasını sağlar. Termal koruma özelliği bulunan Merino yün; yazın serin, kışın sıcak tutarak vücut ile çevre arasında bariyer görevi üstlenir. Merino yünü hafiftir ama aynı zamanda dayanıklıdır. Bu da Merino yününden üretilmiş giysinin uzun süre şeklini korumasına ve mükemmel bir giyim performansına sahip olması anlamına gelmektedir. Merino yün giysileri yumuşaktır ve cildinize temas eder şekilde kullandığınızda dahi sizi rahatsız etmez. Merino yünü hassas ciltlere de en uygun yün türüdür. Antialerjik özelliği ile teni ikinci bir ten gibi sarar, terlemeyi önlerken aynı zamanda kolay hareket edebilme esnekliği sağlar. Merino yünü yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır ve çabuk tutuşmaz.
Hemington merino yün triko ve kazakları dünyanın en geçerli tekstil sertifikası olan Woolmark* kalite sembolüne sahiptir.
Yıkama Öncesi
Öncelikle Merino yününden üretilen kıyafetinizi ters yüz ediniz. Bu yöntem giysilerinizin dış yüzünü koruyacak ve daha uzun süre yeni gibi görünmesine yardımcı olacaktır. Fermuarlı bir ürünse yıkamadan önce fermuarının kapalı olduğundan emin olun. Renk akması veya solma riskini en aza indirmek için, koyu ve parlak renkli olanları açık tonlar ve beyazlardan ayrı yıkayın. Ürününüzü yıkarken yalnızca yün deterjanı ile elde veya makinede hassas ayarda düşük sıkma ayarında yıkayınız. Yıkama talimatında yalnızca kuru temizleme sembolü olan ürünler asla yıkanmamalı, yalnızca kuru temizleme yapılmalıdır.
Yıkama Sıcaklığı Nasıl Olmalı?
Merino yünü kıyafetlerinizi 30°C’de elde veya ortalama uzunluktaki yıkama programlarında (yünlü, narin veya elde yıkama programı) yüksek olmayan devirlerde yıkayın.
Yıkamada Kullanılan Kimyasallarda Nelerden Sakınılmalı?
Merino yünü kıyafetlerinizi yıkarken yumuşatıcı kullanmayın. Yumuşatıcı kullanırsanız ürünü yeniden yalnızca sıvı deterjan kullanarak yıkayın. Ürün yüzeyinde leke oluşursa sabunlu bez ile temizleyiniz. Kesinlikle ağartıcı, çamaşır suyu, leke çıkarıcı vb. ürünler kullanmayın.
Kurutma İşleminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Merino yünü kıyafetlerinizi kurutmak için kurutma makinesi kullanmayınız, havadar bir yer tercih ediniz. Merino yünlü kıyafetlerinizi yıkama biter bitmez sererek kurutunuz. Islak trikolar uzun süre bir arada bırakılınca, birinden diğerine renk geçmesi riski vardır ve bir trikoyu çamaşır ipine asarak kurutma, özellikle ıslatıldıktan sonra ağırlaşan ürünün esnemesine neden olabilir. Açık renklerin sararmasına ya da koyu renklerin solmasına neden olabileceğinden doğrudan gün ışığında kurutmaktan kaçınınız ve asla kalorifer üzerinde kurutmayınız. Kuruturken direk güneş ışığı altına maruz bırakmadan kurutunuz.
*Yazımızdaki önerilere dikkat ederek bakımını yapabileceğiniz merino yün kazak, merino hırka, merino atkı bere gibi pek çok ürüne ulaşmak için Hemington Merino Yün Giyim Koleksiyonu’nu inceleyebilirsiniz.