Vejeteryan ve Vegan Beslenme Nedir?
Ülkemizde pek çok insan henüz ‘vejetaryen’ kelimesinin anlamını bilmezken, bilenlerin büyük çoğunluğu da ‘Et yememek sağlıksızdır’ bakış açısından öteye geçemezken biz eli arttırıyoruz ve bugün sana veganların da takip ettiği bitkisel beslenme alışkanlığından bahsetmek istiyoruz. Veganlık çoğunlukla bireyler tarafından etik sebeplerle tercih edilen bir yaşam şekli. Hiçbir canlı türünü diğerinden üstün görmeyen bu anlayışa sahip kişiler, yaşamak için hayvanların et, salgı ve derilerine ihtiyacımız olmadığını ve hayatımızı hayvanları ‘kullanmadan’ sürdürmemiz gerektiğini savunuyorlar. Konunun etik kısmı oldukça tartışmalı olduğu için biz şimdilik beslenme ve sağlık boyutuna değinmek istiyoruz. Bilim adamları laboratuvarlarda et üretme çalışmaları yaparken, bizler şimdilik et ve hayvansal gıdaları tüketmemenin sağlık durumumuzu nasıl değiştireceğini sorgulayalım. Bitki, tahıl ve tohumlarla beslenmek aslında en sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi olabilir mi, ne dersin?
Bitkisel Beslenmenin Faydaları
Son yıllarda çığ gibi büyüyen sağlıklı yaşam konusu sonunda tamamen bitkisel beslenmeye dayanmış durumda. Uzmanların ‘Günde 5 yumurta yiyebilirsiniz’ dediği günlerin üstünden sadece birkaç yıl geçmişti ki ‘Günde hiç yumurta’ diyen doktorlarla karşılaşmaya ve bunu doğrulayan bilimsel araştırmalar görmeye başladık. Aynı şekilde günümüzde et yemeyen ya da bitkisel beslenen sporcular da artmaya başladı. Hatta bitkisel beslenen sporcular performanslarının büyük oranda arttığını, hiçbir hayvansal gıda veya sporcu takviyesi kullanmadan kaslarını geliştirdiklerini savunuyorlar.
Doğru ve dengeli şekilde uygulandığı takdirde bitkisel beslenmenin aşağıdaki faydaları öne çıkıyor;
- Yüksek tansiyon, diyabet, tiroid gibi kronik hastalıklara ve kalp hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.
- Romatoid Artrid gibi hastalıkların semptomlarının azalmasını sağlıyor.
- Az yağlı bitkisel beslenme esasları takip edildiğinde kilo vermek ve bu kiloyu korumak kolaylaşıyor.
- Hayvansal gıdalar tüketilmediği takdirde, bu gıdaların üretimi sırasında yüksek dozda ilaç verilen hayvanlardan bu gıdalara geçen toksinler ve ürünlerin içinde bulunan katkı maddeleri vücuda girmemiş oluyor.
- Bitkisel beslenme bol antioksidan ve lif içeriyor.
- Bitkisel beslenmenin kötü kolesterol olarak da bilinen LDL’yi düşürme özelliği bulunuyor.
Diyetisyen ve Doktorların Bakış Açısı
Diyetisyenler ve doktorlar bitkisel ağırlıklı beslenirken dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu noktada sebzelerin yanında tahıl, bakliyat ve yağlı tohumları düzenli ve bol miktarda tüketmek, günde birkaç porsiyon meyve yemek büyük önem taşıyor. Uzmanlar günlük olarak aldığımız besinlerin gökkuşağı gibi renkli olmasınının, içinde her gruptan gıdanın yer alması gerektiğinin altını çiziyorlar. Tamamen bitkisel gıdaya geçilmesi halinde B12, demir ve D vitamini gibi takviyelerin çoğunlukla dışarıdan alınması gerektiğinin de altını çizelim.
Burada paylaştıklarımız son zamanlarda sıkça gündeme gelen bitkisel beslenme ile ilgili birkaç bilgi paylaşımından ibaret. Böyle bir yaşam tarzına geçmek isteyen kişilerin öncelikle doktorlarına danışmaları gerekiyor. Ancak son yıllarda faydaları sık sık dile getirilen bitkisel beslenmeyi birkaç günlük kürler halinde denemek ve vücudumuzun vereceği tepkileri gözlemlemek de faydalı olacaktır. Bu konuda daha fazla bilgi almak isteyenler ve açıkça söylememiz gerekirse biraz sarsılmayı da göze alabilecek olanlar Netflix’de bu yıl yayınlanan ‘What The Health?’ İsimli belgeseli izleyebilirler. Yalnız bizden söylemesi, bu belgeseli izledikten sonra en sevdiğiniz peynir çeşitlerine ya da kahvaltı sofralarını süsleyen lezzetli omletlere veda etmek isteyebilirsin!
“Davet yemeklerinin vazgeçilmez parçası keten pantalon koleksiyonuna buradan bakabilirsiniz.
1 yorum
[…] Aradığımız Sağlıklı Yaşam Bitkisel Beslenmekte Gizli Olabilir mı̇? […]
Yorumlara kapalıdır.