Kilo vermek ve fit bir vücuda sahip olmak isteyen bir erkeğin kapısını çalması gereken ilk kişi elbette öncelikle bir diyetisyen ve sonrasında da iyi bir spor hocası olmalı bize göre. Uzmanların alanına müdahale etmeden birkaç tavsiyede bulunmak istiyoruz sana. Amacımız kafa karıştıran birbirinin zıttı bilgi bombardımanının yoğun olduğu diyet ve sağlıklı yaşam dünyasındaki bulutları biraz dağıtarak sana birkaç mantıklı tavsiyede bulunmak. Bunları uygulayarak da daha sağlıklı bir yaşama adım atabilmeni umuyoruz.
- Ani ve hızlı sonuç verdiği idda edilen hiçbir içecek, hap ve diyete itibar etme. Unutma ki kilo alman nasıl zaman aldıysa bu kiloları sağlıklı bir şekilde vermen de zaman alacaktır.Mucize çözümler ya sağlıklı değildir ya da uzun süre sürdürülemezler.
- Kalori hesaplayarak hayatı zindana çevirme. Sürekli hesap yapmaya çalışmak sürdürülebilir değildir ve alman gerekenden çok daha düşük kalori aldığın diyetler uygulamak metabolizmanı yavaşlatır ve uzun vadede olumlu sonuç vermez. Kalori hesapladığın diyetlere veda et ve uzun vadeli sağlıklı beslenmenin yöntemlerini araştır.
- Kahvaltıyı asla atlama! Kahvaltı etmeden güne başlamak, günün geri kalanında çok daha fazla yemene, ve sağlıksız gıdalar atıştırmana sebep olur.
- Farkında olmadan çok fazla atıştırıyor olabilirsin. Sağlıklı da olsa kontrolsüzce atıştırmak; meyve ya da badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumları çok fazla tüketmek kilo almana sebep olabilir.
- Hiç atıştırmamak açlıkla baş etmeni zorlaştırabilir. Ana öğünlere ek olarak planladığın miktarda ve zamanlarda ara öğün atıştırmalıkları tüketmek kilo kontrolünde sana yardımcı olacaktır.
- Çok az su içmek hem genel sağlığın hem de kilo kontrolün açısından olumsuz sonuçlar doğurur. Her gün 2 litre su tüketmek bir yetişkin için idealdir. Her yemekten önce ve sonra bir bardak su tüketme alışkanlığını oturtarak düzenli ve bol miktarda su içmeyi başarabilirsin.
- Sık sık dışarıdan yemek sipariş etmek ya da dışarıda yemek, evde aldığından çok daha fazla kalori almana sebep olur! Evde pratik, hızlı ve hafif yemekler hazırlamak, vakit bulduğun zamanlarda buzdolabını pratik yemek içerikleri ile donatmak sadece hayatını kolaylaştırmakla kalmaz kilo kontrolün açısından da çok faydalı olur.
- İradene fazla yüklenme! Kilo vermek ya da fit kalmak gibi hedeflerin varsa, bu hedeflerine sadece irade ile ulaşmaya çalışmak uzun vadede yorucudur ve sürdürülebilir değildir. İradene güvenmek yerine neden kilo vermek/fit olmak/sağlıklı beslenmek istediğine odaklan, bu sebepleri bir kağıda yaz ve merkezinde bu nedenler olsun. Tereddüte düştüğün ve zorlandığın anlarda merkezindeki ‘neden?’ sorusuna verdiğin cevaplara dönmek sana güç verecektir.
- Zihin ve bedenin bir bütün olduğunu unutma. Eğer kilo vermek ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmak istiyorsan sadece beslenmene ya da spora odaklanma. Daha iyi uyumaya, stres seviyeni düşürmeye ve rahatlamaya zaman ayırmaya başlamalı; bedeninle birlikte duygusal ve ruhsal dünyanı da beslemisin.
- Gerçekçi olmayan hedefler koyma. Ulaşamayacağın hedefler koyup, enerjini tüketmek yerine uzun vadeli hedefler koymak, gerekirse bir diyetisyen ya da spor hocasından destek alarak ulaşılabilir hedeflere odaklanmak ve bu hedeflere sağlam adımlarla ulaşmak her zaman çok daha etkili olacaktır.