Eski Mısır’da dikdörtgen bir kumaşın ortasına başın geçeceği bir delik açarak giyilmeye başlanan gömlek, kumaşın boyuna göre statü göstergesiydi. Bugün bile işçi ve yöneticiyi ayırt eden tanımlar da gömleklerden gelir: Mavi ve beyaz yaka. Hala hakkımızda en çok şey söyleyen kıyafetlerden biri gömlek. Ve bunca zaman içinde kesimi, stili, üretildiği materyal o kadar çeşitlendi ki bugün her yaştan, her kesimden insanın ister resmi ister günlük giyim olsun vazgeçilmezi haline geldi. Ama değişmeyen tek şey gömleğin yarattığı şıklık. Peki gömlek bakımının püf noktaları neler?
Gömlek kumaşları nelerdir?
Gömleklik kumaşlar arasında saf yani yüzde yüz pamuklu dışında pek çok kumaş türü var. Keten kumaş nefes alan yapısıyla iyi bir seçenek. Poplin ise ince, hafif olduğu için kullanımı açısından epey kolaylık sağlayan bir kumaş. Şile bezi iyi bir yaz alternatifi. Ayrıca günlük şıklık denince denim kumaşı da listeye eklemek gerek. İpek ise çok özel günlerin kumaşı. Gömleklerinizi uzun süre bakımlı bir şekilde kullanmak istiyorsanız kumaşlarını tanımalısınız. Bu konuda gömleklerinizde yer alan yıkama talimatına muhakkak uymalısınız. Ürün etiketlerinde yer alan bilgiler gömleklerinizi yıpratmadan temizleyerek daha uzun süre giymenize yardımcı olur.
İpek gömleği makinede yıkamayın
İpekli kumaşlara genellikle kuru temizleme yapılması gerekir. Kuru temizleme mümkün değilse sakın çamaşır makinesinde yıkamayın. Elde nazikçe yıkama yapmalısınız. Kumaşı sıkmayın veya çitilemeyin yapmayın. Kaynar değil ılık suda yıkamalısınız. Kullanacağınız deterjan veya sabun da kimyasal içermemeli, narin çamaşırlar için üretilmiş olmalı. İpek kumaş durulandıktan sonra bir havlu veya temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakılmalı. Kumaş nemli iken düşük ısıda ütülenmeli. Buharsız ütülemeye dikkat edilmeli ve ütüleme işlemi kısa sürmeli.
Pamuk gömleğin ömrü nasıl uzar?
Pamuklu kumaşlar doğal ve dayanıklı olduğu sadece rahat hissettirmez, çamaşır makinesinde sık yıkanabilir ve bu açıdan kolayca kullanacağınız bir kumaştır. Ancak pamuklu gömleklerinizi daha uzun süre giymek istiyorsanız çamaşır makinesinde çok yüksek devirli programda, yüksek ısıda yıkamaktan kaçının. Böylelikle renk solması ve cep, kol ve yaka manşetlerinin deforme olmasını engelleyebilirsiniz. Koyu renklilerle açık renklileri de birlikte yıkamayın. Kurutma makinesi yerine askıda kurutmayı tercih edersiniz kumaş kalitesini korumuş olursunuz.
Keten gömleğin yıkanmasında dikkat edilmesi gerekenler neler?
Keten tere karşı son derece dayanıklı bir kumaş türüdür. Dokusu itibariyle narin olan keten kumaşın temizliği titizlik ve hassasiyet gerektirir. Makinede yıkamanız gerekiyorsa soğuk su kullanılmalı, sıkma işlemini elde yapmalı, elde yıkayacaksanız da çitilememelisiniz. Çünkü çekebilir. Çamaşır suyu gibi ağır leke çıkarıcılar, keten kumaşı yıpratacağından yıkama esnasında bu gibi ürünlerden uzak durmalısınız.
Temizliği en pratik kumaş poplin
Poplin ince iplik ve sık dokumadan dolayı yumuşak bir kumaş türüdür. Bu nedenle popülerdir. Pamuk ile polyester, merserize ya da penye ipliği gibi malzemelerimin karışımından üretilir. İçeriğindeki materyallere göre etiketindeki yıkama bilgisine uymalısınız. Ancak yüksek ısı ve devre dayanıklıdır.
Ütülerken kumaşı yıpratmayın
Beyaz gömlekleri çift taraflı ütüleyebilirsiniz. Ancak koyu renkli gömlekleri mutlaka tek tarafa doğru ütülemelisiniz. Poplin ya da keten gibi çok kırışan kumaşlar için yüksek ısıda ütü kullanmanız gerekebilir. Ancak direkt uygulanan ısı kumaşınıza zarar verebileceğinden araya mutlaka temiz bir bez koymalı ya da gömlek hafif nemliyken ütülemelisiniz.
Gömleğin yaka kısmı özel bir temizlik gerektirdiğinde makineye atmadan önce yakayı ıslatın. Biraz sıvı deterjan ya da hassas bir kumaşsa şampuan döküp diş fırçasıyla hafifçe lekenin olduğu bölümü fırçalayın. Daha doğal bir malzeme olarak sirke de kullanabilirsiniz.
Gömleği ütülemeye yaka kısmından başlayın. Yakanın önce iç kısmını ütüleyin. Arkasını da ütüledikten sonra kol uçlarını ve omuzları ütüleyin. Kolları ütülerken çift çizgi olmaması için kat yerini dikiş yerine göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca Hemington Non-Iron Gömlekler, ütü gerektirmeyen özel kumaşları sayesinde yoğun iş temponuzda ve seyahatlerinizde pratiklik sağlar.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Kazak ve Triko Bakımının Püf Noktaları