Komşu ülke Yunanistan pek çok harika nedenden dolayı mükemmel bir tatil rotasıdır. Bu yazıda 227 harikadan bahsedeceğiz: Yunan adaları…
Ege demek ada yaşamı demek
Yunanistan bir adalar ülkesi. Yunanistan’ın adaların sayısı 1.200 ila 6.000 arasında değişiyor. Üzerinde yaşanılan adaların sayısı ise 166 ila 227 arasında. Ülkeyi çevreleyen berrak mavi denize parlak mücevherler gibi dizilmiş bu adalar arasında seçim yapmak zor çünkü her biri başka bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor.
Saronik’te metropol karmaşası detoksu yapın
Eğer yavaş tempolu tatil seviyorsanız Yunanistan’ın hemen güneyinde Saron Körfezi’nde bulunan Argo-Saronik (Saron) takımadaları tam size göre. Huzur arayanların ve sadelikten yana olanların adası İdra’da (Hydra) sokaklar tamamen Arnavut kaldırımlı bir ada. Araba yok. Ulaşım eşeklerle sağlanıyor.
Efsanelerin yatağı Mora yarımadası
Herkül’ün Nemea aslanı ile savaştığı ve tanrıların ölümlü işlere karışarak yeryüzünde yürüdüğü yer Mora’dır (Peloponnese). Mitoloji bir yana Mora, bir zamanlar burayı evi sayan, klasik tapınaklarında, Miken saraylarında, Bizans kentlerinde, Osmanlı, Frank ve Venedik kalelerinde tanık olan birçok uygarlığın somut izlerini taşır.
Gün batımı manzarası Santorini’de izlenir
Santorini ise aşkın ve romantizmin adası. Çünkü MÖ 1450’de, büyük bir volkanik patlama, adanın ortasının çökmesine neden oldu. Bu olaydan geriye volkanik bir doğa harikası olarak büyüleyici gün batımı manzarası kaldı. Tabloyu karakteristik badanalı köyler, mavi kubbeli kiliseler tamamlıyor. Santorini hemen hemen her köşesi pitoresk olan bir ada.
Anthony Quinn ile ölümsüzleşen dans sirtakisi
Daha güneye giderseniz Girit’e ulaşacaksınız. Zeus’un doğum yeri olan bu ada tüm adaların en büyüğüdür. Pek çok sürprize hazır olun. Birinci sınıf bir golf sahasıyla karşılaşırsanız şaşırmayın.
Girit’teki Balos Plajı dünyanın en iyi plajları arasındadır. Geleneksel tavernalarıyla da ünlü olan Girit adası hakkında ilginç bir bilgi ise sirtaki dansının doğuşuna da tanıklık etmesidir. Nikos Kazancakis’in romanından uyarlanan 1964 yapımı Zorba (Zorba the Greek) adlı film Girirt adasında çekilmiş, Anthony Quinn’in hafızalara kazınan sirtaki dansı ve bu dansın müziği tüm dünyada böylece ünlenmiştir.
Girit’ten sonra Yunanistan’ın ikinci büyük adası Eğriboz’dur (Euboea). Yüksek dağlar, bol yeşillik, geleneksel köyler, kumsallar ve sahil boyunca uzanan barlarında hareketli bir gece hayatıyla Girit’e benzer.
Mimarinin kalbi İyon adaları
Bir İyon (Ionic) adası olan Korfu, Bizans, Roma, Venedik, Fransız ve İngiliz etkilerinin görüldüğü çok sayıda mimari harikaya ev sahipliği yapıyor. Saman sarısı, pastel pembe ve turuncudan oluşan sıcak bir paletle boyanmış kasabaları neşelidir.
En yeşil ada Skopelos
Sporad (Sporades) adalarından Skopelos Yunanistan en yeşil adasıdır. Adanın Yüzde 70’i çam ormanlarıyla kaplıdır.
Hidroterapi için Oniki Adalar
Hipokrat Oniki adalardan (Dodecanese) Kos adasında doğdu. Agios Fokas plajındaki termal banyolar tıbbın babası tarafından önerilen hidroterapiyi deneyimlemek için büyük bir fırsat.
Yunan adalarına ne zaman gidilmeli?
Güneşlenmek ve yüzmek isterseniz en sıcak aylar Temmuz-Eylül arasıdır. Kırsal bölgeleri keşfetmek, tarihi yerleri ziyaret etmek, yüzlerce kilometrelik yürüyüş parkurlarını kat etmek isterseniz nisan, mayıs ve haziran ile eylül ve ekim aylarını yani omuz sezonunu tercih edip paradan tasarruf edebilirsiniz.
Vizesiz gidilecek adalar
Yunan Adaları’na gidebilmeniz için Schengen vizeniz ve pasaportunuz olması gerekmekte. Schengen vizesi istemeyen adalar ise Rodos, Sakız (Chios, Kos, Midilli (Lesvos), Meis (Kastellorizo), ve Sisam (Samos) adaları. Ancak kapı vizesi denilen bir uygulamaya tabi tutuluyorsunuz. Ve bu şekilde kısa süreli ziyaretler yapılabiliyor. Yunanistan feribot seferleri ile kolay bir şekilde adalara gidebilirsiniz. Kapı vizesi ile adalara gideceksiniz mutlaka feribot biletlerini önceden almanız gerekmekte.