Dört mevsim doğal güzellikleriyle büyüleyici Türkiye’de kış mevsimi bir başka güzel. Eğer siz de soğuk ve karlı havalarda bile gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi sevenlerdenseniz; kayak yapmaya ilgi duyuyorsanız ve kışın gezilecek yerleri merak ediyorsanız Hemington Blog okurları için hazırladığımız yazıya göz atmalısınız.
Kars: Doğu Ekspresi
Son yıllarda kışın gezmeyi düşünenlerin aklına ilk gelen Doğu Ekspresi. Onu bu kadar ünlü yapan ise sadece Ankara-Kars arasında bir tren yolculuğu olarak kalmayıp trenin geçtiği güzergahtaki doğal, tarihi, kültürel güzellikleri keşfetme ve fotoğraflama imkanı sunması. Ara duraklar olan Sivas, Erzurum ve Erzincan’daki uzun molalar sayesinde bu şehirleri de keşfedebilirsiniz. Doğu Ekspresi güzergahı, dünyanın en güzel demiryolu 10 seyahat rotası içerisinde yer alıyor. Eğer bu kış gezi programınızda Doğu Ekspresi yer alıyorsa bilet almak için elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ederiz.
Yedigöller – Bolu
Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır. Milli park bünyesinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 göl vardır. Çok sayıda bitki türünü içeren milli parkta ayrıca pek çok yaban hayvanı mevcuttur. Milli Park sahasında 100’ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Kapankaya Manzara Seyir Yeri’ne çıkılarak gölleri ve eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkündür. Yedigöller denince akla gelenler arasında bir de Pisagor ağacı bulunmaktadır. Ağaca bu ismin verilmesinin sebebi, Pisagor teoremi ile benzer bir yapıda olmasıdır. Huzur dolu bir ortam, bol oksijenli yürüyüşler, görülmeye değer pek çok doğal güzellik, masalsı güzellikte fotoğraf kareleri Yedigöller’de sizi bekliyor.
Kapadokya – Nevşehir
“Güzel Atlar Diyarı” Kapadokya size masalsı bir dünya vaat ediyor. Peri bacalarıyla ünlü Kapadokya’da Avanos, Ürgüp, Göreme, Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Aşk Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Ihlara Vadisi, Güllüdere Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Selime Köyü, Çavuşin, Paşabağ – Zelve Anapınar Köyü belli başlı görülmesi gereken yerler. Ayrıca atlı safari ve gün doğumunda balon turuna katılabilirsiniz. Bölge üzüm bağları, şarap evleri, çömlek atölyeleri, el işi sanatlarıyla da ünlüdür. Times Gazetesi’nde yayımlanan Dünya’nın Yeni 25 Harikası Listesi’ne 5. sıradan giren Kapadokya, 1985’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alıyor.
Sarıkamış – Kars
Sarıkamış’ı diğer pistlerden ayıran en önemli özelliği bölgeye yağan kar cinsidir. Kayak sporu için oldukça elverişli ve dünyada sadece Alpler’de olan toz kristal kar, ülkemizde bir tek Sarıkamış’ta mevcuttur. Sarıkamış, Dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahiptir ve “Türkiye’nin lnsburg’u” diye de adlandırılmaktadır. Yılın büyük bir bölümünün güneşli geçmesine rağmen, kar ilk yağdığı günkü özelliğini kaybetmemektedir. Kayak pistleri sarıçam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgara karşı korunaklıdır ve çığ tehlikesi bulunmamaktadır. Micingirt Kalesi, Kızlar Kalesi, Yedi Kilise (Yenigazi) Kalesi, Zivin Kalesi, Köroğlu Kalesi, Zek (Sırataşlar) Köyü Kalesi ve özellikle Çar Nikola Köşkü Sarıkamış’ın belli başlı tarihi ve turistik yerleridir. Sarıkamış’ta şubat ayında Kar Festivali, ocak ayının ilk haftasında ise Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı düzenlenmektedir.
Hemington Aspen Koleksiyonu, soğuk kış günlerinde saf kaşmirin ani ısı değişimlerine adapte olan yapısı sayesinde terlemeden sıcak hissetmenizi sağlar.
Uludağ – Bursa
İstanbul’a yakın olmasıyla öne çıkan “Beyaz cennet” Uludağ, Türkiye’de kayak, orman, dağ ve kış deyince akla gelen ilk adres. Yol durumunun uygunluğu, uzun kış mevsiminde (Ekim-Nisan arası) kar bulunması, eşsiz manzaraları buraya turist çekmektedir. Dağın doruk noktasından açık havada İstanbul, Marmara denizi ve civara yakın yerler görünmektedir. Uludağ Kayak Merkezi’nde 20 civarında pist bulunmaktadır. Uludağ’ın yüksek yerlerinde eski buzullara ait izlere rastlanmaktadır. Karatepe’nin kuzeyindeki Aynalı Göl, Karagöl ve Kilimli Göl buzul gölleri bu izlerin en önemlileridir. Birçok Türk filminde gördüğümüz heybetli bir dağın eteklerinde süzülmek, kar soğuğunda sıcak şarap ve mangalda sucuk ikilisini tatmak, bembeyaz manzara eşliğinde serpme kahvaltı yapmak, macera dolu kayak aktivitelerine katılmak için bu kış siz de Uludağ’ı tercih edebilirsiniz.
Kartepe – Kocaeli
Doğal güzelliği, yemyeşil ormanları ve muhteşem Sapanca Gölü manzarasıyla dikkat çeken Kartepe, Türkiye’nin yeni kayak merkezlerindendir. Marmara Bölgesi’nin üçüncü yüksek noktası olması ve İstanbul, Yalova, Sakarya’ya yakın konumu ile kayak ve snowboard sporlarını severler için cazibe merkezi olmuştur. Kayak dışında kışın snowboard, big foot, kar motosikleti, doğa yürüyüşü, dağcılık, voleybol, paintball, basketbol, futbol, trekking, bisiklet ve ATV Safari aktiviteleri yapabileceğiniz, Geyik Alanı ve zirvenin keyfini çıkartabileceğiniz Kartepe’den harika anılarla döneceksiniz.
Palandöken – Erzurum
Palandöken, Erzurum’un ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin kış spor ve turizm adresidir. Palandöken İlçesi; Buz Hokeyi Salonu, Short Track Salonu, Konaklı Kayak Merkezi, Kayakla Atlama Merkezi ve Palandöken Kayak Merkezi ile kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği alt ve üst yapıya sahip turizm merkezi durumundadır. İlçe 2011 Winter Universiade’ye ev sahipliği yapmasıyla da Dünya Kış Sporları literatüründe özel bir yer edinmiş, Dünyanın 14 büyük ve önemli Kış Turizm ve Spor alanı olma konumu teyit edilmiştir. Palandöken ülkenin en çok kar yağan bölgelerinin başında gelmektedir. Kayak, snowboard, kar motorlarıyla eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Palandöken’e kadar gelmişken cağ kebabı ve cevizli kadayıf dolması yemeden dönmeyin.
Bu yazımızı da ilginizi çekebilir: ASPEN KOLEKSİYONU İLE KIŞ MODASINA YÖN VERİN