Teknolojinin merkezi sayılan Amerikan MIT Üniversitesi’nde Arnav Kapur öncülüğündeki bilim grubu, insanın zihninde seslendirdiği kelimeleri okuyabilen bir cihaz geliştirdi. Bu cihazla, artık aklımızdan geçenler dahi anlaşılabilecek!
Bazı fikirler, düşünceler dünyayı değiştirebilir! Kendimizi ifade edebilme, düşüncelerimizi karşı tarafa aktarabilme beceresi ise tamamen bizim özel yeteneklerimize kalmış. Kimimiz düşüncelerini aktarma konusunda başarılı, kimimiz ise bu konuda daha başarısızız. Bir insanın dilinden dökülen düşüncelerle kafasından geçen düşüncelerin ise aynı olduğunu asla bilemeyiz. Ancak bilimdeki son gelişmelere bakacak olursak galiba gelecekte bazı şeyler değişecek, düşüncelerimiz biz ağzımızı açmadan dahi anlaşılabilecek!
Geçen ay dünyanın teknoloji membası sayılan Amerikan MIT Üniversitesi’nden tüm dünyayı heyecanlandıran bir haber geldi. Arnav Kapur isimli genç bir akademisyenin öncülük ettiği çalışma grubu, insanın zihninde seslendirdiği kelimeleri algılayabilen bir cihaz geliştirdi. Üstelik cihaz hiç ses çıkarmadan kullanıcısına aynı yoldan yanıt verebiliyor. Yani tamamen sessiz fakat kafanın içinde konuşan bir sistem oluşturulmuş durumda.
Cihaz beyne sinyaller gönderiyor
İnsan algısının bile zor kavrayacağı bu araştırma, AlterEgo adı verilen bir cihaz yardımıyla beyne gönderilen sinyalleri önden yakalayarak ne anlama geldiklerini anlıyor. Cihazın çalışabilmesi için düşüncenin zihinde cümle olarak yankılanması gerekiyor. AlterEgo adlı cihazı geliştiren bilim insanları sesaltı sinyallerini yakalamak için yüz çevresinde ilgili sinyallerin en aktif olduğu bölgeleri tespit etmiş. Ardından yapay zeka devreye girerek bu sinyallerin kelimelerle ilişkisini öğrenmeye başlamış. Araştırmacılar öncelikle kendi seçtikleri 20 kelimeye odaklanmış. Bu kelimeler kafanın içinde yankılandıkça, yapay zeka sinyallerin hangi kelimelere karşılık geldiğini öğrenmiş. Bu kelimeler arasında satranç komutları ve matematik işlemleri de var. Bu sayede ‘akıldan’ karmaşık hesaplamalar yapmak ve bilgisayarla satranç oynamak şimdiden mümkün görünüyor. AlterEgo yanıt vermesi gerektiğinde ise yine çene kemiği vasıtasıyla iç kulağa titreşimler gönderiyor. Ortada bir ses olmadığı halde kullanıcı yanıtı kafasının içinde duyabiliyor. Henüz geliştirilme aşamasındaki AlterEgo’nun hızlı ilerleyeceği ve kısa sürede günlük kullanıma girebileceği tahmin ediliyor.
Gelişmeleri zaman gösterecek
Bu teknoloji sayesinde gelecekte istersek hiç konuşmadan, sadece düşünerek hızla anlaşabileceğiz. Belki sesimizi yükseltmemize de böylece gerek kalmayacak. Peki gerçekten karşımızdakinin her an aklından geçeni duymak isteyecek miyiz? Hakkımızdaki olumlu/olumsuz düşünceleri bilmek isteyecek miyiz? Bunu da zaman gösterecek.