Motivasyon düşüklüğü sadece işini sevmeyen insanlarda görülmez. Pekala yaptığınız işi çok seviyor ama zaman zaman kendinizi yeterince motive olmuş hissetmiyor olabilirsiniz. Her gün nasıl birbirinin aynı değilse, iş hayatındaki her gününüzde de aynı üretkenlik seviyesinde olmamanız olağan. Robot değil, insanız. Mesele motivasyonumuzun zaman zaman düşmesi değil, motivasyonumuzu nasıl yükselteceğimiz meselesi. Peki motivasyonumuzu nasıl yükselteceğiz?
AMACINIZI BULUN
İşini hiç sevmeyen biri de yıllarca o işte çalışabilir. Burada önemli olan sevmediği işi yaparak bile asgari bir tatmine ulaşmaktır. Yoksa o iş gerçekten çekilmez bir hal alır. İnsan sevdiği işte başarılı olur derler ama bir yandan da, insan başarılı olduğu işi sevebilir. Böyle düşünerek başlamak bile sizi biraz olsun motive eder. İnsanın bir amacı olmazsa boşu boşuna çalıştığı hissine kapılır ve bunun sonucunda motivasyonun düşmesi kaçınılmazdır. Neden o işte çalışıyorsunuz? Bu sorunun cevabını bulun. Bunun cevabı eve ekmek götürmek veya hayalini kurduğunuz evi almak gibi kişisel bir neden de olabilir. Her gün bu amacı ve o işi yaparak amacınıza biraz daha yaklaştığınızı kendinize hatırlatırsanız motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.
KENDİNİZE ULAŞILABİLİR HEDEFLER KOYUN
Esas amacınızı belirledikten sonra, takviminizi önünüze koyun ve kendinize yaptığınız işle ilgili önümüzdeki aylara/yıllara yayarak, belirli aralıklarla hedefler koyun. Adım adım bir şeyleri başardığınızı görmek sizi tatmin edecektir; bu tatmin de üretkenliğinizi artırarak esas amacınıza sizi daha fazla yaklaştıracaktır. Zam ya da terfi gibi ara hedefler size işiniz konusunda kaybettiğinizi düşündüğünüz motivasyonu geri kazandırabilir.
DEĞİŞİME AÇIK OLUN
Değişim korkulanın aksine tazelenmek, tabiri caizse kendine format atmaktır. Çalışma hayatında insanların motivasyonunun düşmesinin bir nedeni de rutindir. Rutin, sıkıcı demektir. Her gün aynı günü yaşamak gibidir. Bunu kırmanın yolu da konforlu alanınızdan çıkıp değişime açık olmaktır. Yaratıcı düşünün ve kendinize işte nasıl yeni bir pencere açabileceğinize kafa yorun. Belki çalıştığınız şirkette yaptığınız iş değil de, başka bir departmanda çalışmak size daha çok uyabilir. Belki tecrübeniz azdır ama unutmamak gerekir ki yeni şeyler öğrenmek insanı hayata ve yaptığı işe karşı heyecanlandırabilir. Bu heyecan da beraberinde motivasyonu getirir.
KENDİNİZE VAKİT AYIRIN
Hayat ve iş dengesini tutturabilmek hem işin hem de hayatın hakkını verebilmek için çok önemli. Çalışırken mutlaka mola vermeye özen göstermelisiniz. Çalışma saatleriniz dışında da mutlaka tatil günleriniz olmalı. O günlerde işi düşünmemek ve kafanızı boşaltmak sizi işe döndüğünüzde daha zinde kılacaktır. Tatil günlerinde size ne iyi geliyorsa onu yapın. Bu spor yapmak da olabilir, kampa gitmek de, çocuklarınızla vakit geçirmek veya sanatsal etkinliklere katılmak da. Ruhunuza iyi gelsin yeter.