Pablo Picasso, dünya sanat tarihinde en çok bilinen, sevilen ressamların başında geliyor. Geride bıraktığı eserlerle çokça anılan ve halen müzayedelerin en pahalı sanatçıları arasında yer alan Picasso, geride sadece sanat eseri bırakmadı. Ardında çok sayıda fikir, stil, düşünce bırakmasının yanı sıra kübizm adı verilen bir akım bıraktı.
Kübizm, Pablo Picasso ve Georges Braque tarafından oluşturulmuş bir sanat akımı… Özetle kübizm; bir nesneye farklı açılardan bakarak onu iki boyutlu olarak resmetmek üzerine kurulu bir akımdır.
Paris’te varlık gösterdi
1900’lerin başında sanat tarihine kazandırılan kübizm adını Georges Braque’in bir tablosunu gören Matisse’in bu tablo için “küçük küpler” sözünü kullanmasıyla ortaya çıkar. Matisse’in bu sözü Picasso ve Braque’in resimde oluşturdukları tarzı anlatan bir tanım haline gelir. Bazısına göre ise kübizm isminin Matisse ile bir bağlantısı yoktur. Eleştirmen Louis Vauxcelles’in yazdığı bir yazı ile bu akım kübizm olarak adlandırılmaya başlanmış, 1908’den itibaren Paris’te varlığını ortaya koymuştur. Kısa süre içerisinde pek çok önemli sanatçının da akımdan etkilenmesiyle beraber, yaygın hale gelmeye başlamış, bu dalda çok sayıda eser verilmeye başlanmıştır. Ancak isim konusunda çeşitli kaynaklarda farklı anlatılar karşımıza çıkıyor.
Derinlik ve boyutluluk duygusu
Picasso ve George Braque; hacimlerin iç içe geçtiği portreler, manzaralar, natürmortlar yapıyor; iki boyutlu olan tuvale doğada üç boyutlu (en, boy, derinlik) olan nesneleri çizebilmenin mümkün olup olmadığını araştırıyorlardı.
Sanatçılar, perspektif kullanımı olmaksızın, resimde derinlik ve boyutluluk duygusu peşindeydiler. Bazı zamanlarda çizdikleri figürün etrafında dolaşarak farklı yön ve biçimleri, figürün hareketini de resme eklemeye çalışıyorlardı. Figürün etrafında dolaşmaları ise kübizmin her iki sanatçıda da yarattığı yeni bir ressam davranış biçimi olarak yorumlanabilir.
“Küp küp resmetmek değil”
Dönemin önemli eleştirmenlerinden Apollinaire, 1911 tarihli yazısında kübizmi açıklarken “Kübizm, öyle zannedildiği gibi her şeyi küp küp resmetmek sanatı değildir” der. Kübizmin; resmin değişik kısımlarından görüntülerini bir araya getirerek yeni formlar yaratıldığı anlamına geldiğini kabul ettirmek için yoğun bir çaba harcar. Dönemin eserlerinde çokça rastladığımız kübizmin izlerine günümüzde de halen rastlamak mümkün.