İstanbul sanat sergileri bakımından zengin bir sezon geçiriyor. İstanbul’da galeri ve sergilerde yer alan, kaçırılmaması gereken beş ayrı sergiyi Hemington blog okurlarımız için seçtik.
Lütfi Özkök: Portreler
2017 yılında hayatını kaybeden yazar ve fotoğraf sanatçısı Lütfi Özkök’ün 50’li yıllardan itibaren çektiği 89 portre İstanbul Modern’de sergileniyor. Her kare fotoğraftaki kişinin toplumsal kimliğine dair ipuçları içerirken Özkök’ün bu insanlarla ilişkisine dair bir metin de sergide yer alıyor. ‘Portreler’ sergisi dönemin kültürel, estetik, sosyolojik, psikolojik ve ideolojik yapısına dair genel bir portre sunuyor.3 Mayıs’a kadar İstanbul Modern’de görülebilir.
Bauhaus Imaginista: Uzaklarda. İstanbul
I. Dünya Savaşı’nın hemen ardından, 1919’da Almanya’nın Weimar kentinde kurulan, sanat, zanaat tasarım ve mimarlığı bir araya getiren tasarım okulu Bauhaus’un kuruluşunun üzerinden 100 yıl geçti. Amacı, halkı ülkenin ulusalcı ve otoriter geçmişinden kurtarmak olan okul, uluslararası niteliklere sahipti. 1933’te kapatılan okulda yetişenlerin farklı ülkelere dağılmasıyla Bauhaus kültürü Avrupa dışına yayıldı.
Salt Beyoğlu’nda açılan ‘Uzaklarda’ sergisi de Bauhaus’un dünyada kabul gören tasarım anlayışını hangi sosyopolitik ve jeopolitik koşullar altında biçimlendirdiğini anlatıyor. 3 Nisan’a kadar görülebilir.
Marina Abramovic + MAI, Akış / Flux
Sırp performans sanatçısı Marina Abramovic’in Türkiye’deki ilk büyük ölçekli retrospektif sergisi açıldı. Heyecan verici sergi üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Abramovic’in 50 yıllık kariyeri boyunca ürettiği performanslar, özel koleksiyonlar, eserler ve dokümantasyonlar sergileniyor. İkinci bölüm açık çağrı üzerine seçilen farklı sanatçıların performanslarına ayrılıyor. Üçüncü bölümde ise Abramovic katılımcıları da dahil ederek yeni performanslar üretiyor. 26 Nisan’a kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde görülebilir.
Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl
Sergi, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve bilinen ilk grup fotoğraf gezisi üzerinden ilerliyor. Fransa’nın Marsilya kentinde başlayan ve altı ay sonra yine aynı yerde biten gezi rotasını 180 sene sonra, bu defa Türk fotoğraf sanatçıları Coşkun Aral, Laleper Aytek, Ali Borovalı, Murat Germen, Sinan Koçaslan, Yusuf Sevinçli, Alp Sime, Lale Tara, Serkan Taycan ve Cem Turgay tekrarlıyor.Pera Müzesi, sergi kapsamında aynı rotanın fotoğraflarına yer veriyor. 1 Mart’a kadar görülebilir.
Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde
Şair Turgut Uyar’ın dizelerinden yola çıkarak hazırlanan Borusan Contemporary’deki koleksiyon sergisi, uluslararası çağdaş sanatın farklı eğilimlerini bir araya getirirken, günümüz koşullarının sanatçılarda hangi estetik arayışları tetiklediğini sorguluyor. 8 Mart’a kadar yalnızca hafta sonları Perili Köşk’te görülebilir.