Korkusuz, asi, savaşçı, güçlü… Hayatlarının büyük kısmını denizlerde geçiren İskandinavyalı korsanlar ve tüccarlar olan kaşif ruhlu Vikingler’in etkileri, İskoçya ve Kuzey İngiltere kültüründe epey fazla. 8-11. yüzyıllarda birçok fetih gerçekleştiren Vikingler popüler kültür imgesi olarak barbarlıkla bağdaştırılsa da yeni ticaret yollarını ve birçok ülkeyi keşfeden yetenekli tüccarlar ve kaşiflerdi aslında. Vikinglerin fetihlerinden sonra Britanya’da pek çok şey eskisi gibi olmadı.
Metal İşçiliği ile Gelen Askeri Katkı
Vikingler metal işlemede ustaydı. Avrupa’ya geldiklerinde metal işlemeli ev eşyalarını kullanan ve ticaretini yapan Vikingler, Avrupalıları etkilemişti. Metal işçiliğini Vikinglerden öğrenen Avrupalılar sadece ev eşyalarnda değil; mızrak, kılıç, zırh yapımında da geliştiler. Bu, bir anlamda Britanyalıların askeri alanda da gelişmesine yol açtı.
Haftanın Günlerinin Kaynağı Viking Gelenekleri
Vikingler çok tanrılı dine inanırlardı. Bugün İngilizcedeki haftanın günlerinin isimleri Vikinglerin tanrılarına adadıkları günlerin isimlerinden geliyor. Mesela tuesday adalet tanrısı Tyr’e adanmış Tyr’s day’den geliyor. Wednesday, Nordik tanrılarının kralı Odin’e adanmışken İngiltere’deki Saksonların Odin’i Wodin olarak telaffuz etmesi ile Wodin’s day’den Wednesday’e evrilmiş. Perşembe yani Thursday ise Thor’dan, Friday Odin’in eşi Frea’ya atfedilen günden ismini almış durumda (Frea’s day).
Sanatta ve Edebiyatta Viking Etkisi
Metal işlemedeki ustalıkları ahşap oyma, boynuz, kemik el sanatları, seramik ve camda da gösteren Vikingler takılara ve süslemelere de epey meraklıydı. Altın, gümüş ,kehribarlar kadar kemikleri de oyarak takılar yaparlardı. Viking sanatının hayatta kalan en güzel örneklerinden biri, karakteristik “sürükleyici canavar” tarzında özenle dekore edilmiş Oseberg Mezar Gemisi’nin pruvasındaki süslü oymalardır. El sanatları kadar Viking edebiyatı da özellikle İrlanda’da etkili oldu. Bugünkü Dublin’e İrlandalı yerlileri “Baile Átha Cliath” diyordu. Vikingler buraya “Dyflin” ismini verdiler, anlamı ise “Karanlık Havuz”du. Zamanla Dyflin, Dublin’e dönüştü.
Viking edebiyatı dendiğinde ilk akla gelen, ölümsüz kabul edilen savaşçılar için üzerilerinde bilgiler yazan Rünik taşlardır. Londra’da, Bath kentinde, İtalya’nın Lombardiya bölgesinde, İsrail’de, Yunanistan’da ve Kafkasya’da bu taşlar halen mevcut.
Vikinglerin Moda Anlayışı
Vikinglerin kıyafetleri hem malzeme hem de süslemeler bakımından doğanın birer parçası gibiydi. Keten, deniz kabuğu şeklinde broşlar, pelerin, yünden yapılan tunikler Viking giyiminin olmazsa olmaz parçalarıydı. Mavi ve kırmızı ise Viking kıyafetlerinde en çok görülen renklerdi. Kıyafetlerin bazı bölgelerinde deri parçalarına ve kürklere de rastlanıyordu.
Hemington’ın Vikinglerden esinlenerek hazırladığı yeni sezon koleksiyonu Kuzey’in İzleri de bu kültürün izlerini taşıyor. Bir Kuzey mirası denebilecek yeni sezon koleksiyonunda saç örgüsü, tartan desenler,harmonik ve parlak renkler, renkli jakarlar ve işlevsellik ön planda. Extrafine Merino Yünü, Himalaya’lardan dünyaya yayılan eşsiz kaşmir, Güney Amerika’dan miras Alpaka yünü gibi birinci sınıf kalitedeki elyaflar Kuzey’in İzleri koleksiyonunda işlendi. Kısacası bu kış gardırobunuzda kuzey rüzgârları estirmeniz için çok sebep var.
Bu da ilginizi çekebilir:
Kış Sezonunun En Büyüleyici Manzarası: Kuzey Işıkları