Tarih, sanat, eğlence ve alışveriş kadar, yeme-içme kültürü de, şehirleri cazip hale getiren unsurlardan. İşte mutfağının zenginliğiyle öne çıkan beş şehir…
Beyrut, LÜBNAN
Osmanlı, Ermeni, Filistin, Suriye, Fransız ve İsrail mutfaklarından etkiler taşıyan Beyrut, Orta Doğu’nun en heyecan verici yemek şehirlerinden biri. Domatesli fatuş salatası, bizde ‘Arap salatası’ adıyla da bilinen leziz tabbule, bölgeye özgü lavaş ekmeği ve özel soslarla servis edilen (kısmen Adana kebabına benzeyen) kafta, isli uskumru ve kibbe (içli köfte), şehrin dört bir yanında bulabileceğiniz, Lübnan mutfağının dillere destan klasiklerinden sadece birkaçı. Saifi Köyü, Gemmayzeh ve alışveriş bölgesi Souks’da ise, modern şef tariflerini tadabilirsiniz.
Chiang Mai, TAYLAND
İşte her noktasından şahane yemek seçeneklerinin taştığı bir şehir! Yol kenarındaki mangal mekanlarında bulunabilecek tütsülenmiş etlerden, küçücük büfelerde karşınıza çıkacak muazzam eriştelere, Chiang Mai’de baş döndürücü bir yemek kültürü var. Kuzey Tayland yemekleri, keskin tatlardan hoşlananlara hitap ediyor; bu mutfakta ekşi, acı ve füme başı çekiyor. Şehre yolunuz düşerse denemeden dönmemeniz gereken lezzetler ise, sakatatlı ve bol baharatlı salata larb muang ile hindistan cevizi aromalı erişte çorbası khao soi.
Cusco, PERU
Peru’nun başkenti Lima, nicedir yemekseverlerin güzergahında yer alıyor. Orta Peru’nun And Dağları platosunda yer alan Cusco ise, son zamanlarda Lima’nın tahtını sallamaya başladı. Şehrin parke taşlı sokaklarındaki eski İspanyol kolonyal binalarının içine gizlenmiş birçok lüks restoran var. Ancak en yüksek fiyatlı mekanda bile, bölgenin toprağına müthiş bir bağlılık hissediliyor. Üç binin üzerindeki patates çeşidinden süper-tahıl ‘kaniwa’ya, kullanılan malzemelerin çoğu yerel. Şehrin kaotik pazarı Mercado Central de San Pedro ve kurutulmuş balık derisi gibi eski And Dağları tatlarını yeniden canlandıran Nuna Raymi, Cusco’yu ziyaret eden lezzet düşkünlerinin es geçmemesi gereken yerlerden.
Bologna, İTALYA
Bologna’yı yemek meraklılarının listesinde üst sıralara yerleştiren, şehrin adını taşıyan kıymalı sosuyla makarnası olmuştu. Halen daha şehrin pek çok yerlisini ev yapımı makarnalarını hazırlarken görmek mümkünse de, Bologna mutfağında bundan çok daha fazlası var. Fokaça ekmeği ve kızarmış sebzelerden zeytin çeşitlerine ve parmesana, İtalya’nın en iyi atıştırmalıklarını Bologna’da tadabilirsiniz. Hatta gün boyu karşınıza çıkan enfes atıştırmalıklar sayesinde, akşam yemeği neredeyse gereksiz hale bile gelebilir.
Amsterdam, HOLLANDA
Amsterdam vegan mutfağı açısından tam bir cennet. Şehir sadece vegan restoranların sayısının çokluğuyla değil, tariflerde detaylara gösterilen özen, kullanılan malzemelerin kalitesi, aromaların dengesi ve şeflerin genel anlamdaki yaratıcılığıyla, vegan beslenmenin gerçek lezzetine varmak isteyenleri fazlasıyla tatmin ediyor. Su yosunundan yapılan Hollanda klasiği weedburger, humuslu pita, avocado sushi, hagelslag (geleneksel Hollanda kahvaltısı) ve füzyon mutfağından saymakla bitmeyecek sürprizler, Amsterdam’ın kanalları arasında keşfe çıkacak yemek meraklılarını bekliyor.