Deniz ve su altı güzelliklerini tadanlar bir daha ondan vazgeçemiyorlar. Söz konusu deniz ve güneş turizmi olunca da Türkiye’nin bu konuda bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Su altındaki tarihi kalıntıları, renkli su altı güzellikleri ve batıklarıyla ülkemiz aynı zamanda Dünya’nın en iyi dalış noktalarından biri. Daha önce hiç dalış yapmadıysanız, hayatınıza yeni deneyimler katmak için bu yazımız size ilham kaynağı olabilir. Gelin birlikte Türkiye’nin en iyi dalış noktalarına doğru keyifli bir gezintiye çıkalım!
Çanakkale, Saros
Saros Körfezi, İstanbul’a yakın olması nedeniyle en popüler dalış bölgelerinden biri. Geçirdiği tarihi olayların merkezi alanı olması nedeniyle bölgede, Çanakkale Savaşı’nda batmış olan 33 batık bulunuyor. Hem resif hem de batık dalış yapmak isteyenler için oldukça elverişli bir dalış noktası. Körfez, yılda 2-3 kez kendi kendini yenileyebilen tertemiz bir suya sahip. Dalış tutkunları bu sayede net ve berrak bir görüşle su altı dalışlarını büyük bir keyifle gerçekleştirebiliyorlar. Deniz altı canlıları bakımından oldukça zengin ve dalgıçlar için büyülü bir akvaryum niteliğinde. Deniz altında, yaygın olarak; deniz salyangozu, deniz böceği, ıstakoz, gümüş balığı ve akyalar ile karşılaşabilirsiniz.
Körfezde çok sayıda dalış noktaları bulunuyor;
İbrice Limanı, dalış eğitimi verenlerin ve dalış kulüplerinin bulunduğu bir bölge. Keşan’a bağlı Mecidiye Beldesi’ne 4.5 km uzaklıkta bulunuyor. İbrice Limanı etrafında birçok dalış noktası var. Limanın her iki yakasında bulunan Cennet ve Cehennem koyları, Türkiye’deki dalış yerleri arasında oldukça popülerler. Cehennem koyu, amatör ve profesyonel dalış yapmak isteyenler için uygun bir yer. Cennet koyu limanın sağ tarafında bulunan bir dalış noktası. 8-10 metreye kadar inebilir ve bu bölgede deniz canlılarını gözlemleyebilirsiniz.
Bölgede dalış yapabileceğiniz bir de Lundi Batığı var. 28 metrelik bir dalışın ardından zenginlikleriyle insanı büyüleyen bu batık, deniz canlıları için de oldukça cömert. Deniz altı fotoğrafçılığı yapmak isteyenlere de zengin bir fırsat sunan bölgede batık geminin içine girebilir, Çanakkale Savaşı’ndan kalma mermi ve cephaneleri görebilirsiniz.
Fotoğrafçılıktan söz etmişken: Şehir ya da Doğa Fotoğrafçılığında Lens Kullanımı Başlangıç Rehberi
Ayvalık, İlyosta ve Deli Mehmet
Kuzey Ege’de bulunan Ayvalık, yerli ve yabancı dalgıçlar için Türkiye’deki en iyi dalış noktalarından 2’sine ev sahipliği yapıyor. İlyosta ve Deli Mehmet, bu bölgede dalgıçların oldukça tercih ettikleri dalış noktaları.
İlyosta’nın derinliği 3-35 metre arasında. Amatör dalış yapacaklar için de uygun bir dalış bölgesi, yılın her mevsimi dalış yapabilirsiniz. Deniz canlıları bakımından oldukça renkli manzaralara şahit olabileceğiniz bir doğal güzelleğe sahip. Yaygın olarak deniz tavşanı, müren ve deniz böceği var.
Deli Mehmet, orta seviye dalgıçların uğrak dalış bölgesi arasında. Derinliği 18-70 metre aralığında. Yılın her mevsimi bu bölgede dalış yapabilirsiniz. Yaygın olarak, sarı gorgon ağacı, kırmızı mercan, deniz böceği, ahtapot ve gelincik balığı bulunuyor.
Çeşme, Fener Adası
Dünya’nın her bir köşesinden gelen turistlere ev sahipliği yapan Çeşme, Türkiye’deki dalış noktaları arasında en popüler olanlardan biri. Dalgıçlığın her seviyesine uygun olan Fener Adası yaklaşık 18 metre. Su altı canlıları bakımından büyüleyici bir atmosfer keşfetmek isteyen dalış tutkunları için bölgede yılın her mevsimi dalış yapma imkanı var.
Hatay, Samandağ, Kel Dağı
Kuzey’den Güney’e, Ege’den Doğu Akdeniz’e, Türkiye dalış noktaları haritası zengin bir çeşitliliğe sahip. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’inde bulunan Samandağ, dalış için en elverişli özelliklere sahip bölgelerden birisi. Göçmen balıkların da uğrak yeri olan bu bölge deniz canlıları için zengin bir yuva. Köpek balıkları, manta ve vatoz tarlalarıyla keşifler yapmak isteyen dalgıçlar için büyülü bir deniz altı yaşamına sahip. En soğuk döneminde bile sıcaklığı 19 derecenin aşağısına düşmüyor, yılın dört mevsimi dalış yapma imkanı sunuyor. 2. seviye ve üzeri olan dalgıçlar için ideal bir dalış noktası olduğunu söyleyebiliriz.
Fethiye, Akvaryum Koyu
Ege’nin güzelliklerinden devam edelim. En gözde tatil beldelerinden biri olan Fethiye, su altı zenginlikleriyle de Türkiye’deki dalış noktaları arasında kendine yer bulan güzide bir şehrimiz. Bölgedeki Akvaryum koyu su altı zenginlikleriyle hem amatör hem de profesyonel olarak dalış yapmak isteyenler için harika bir seçenek. Derinliği 10-20 metre aralığında. Yılın her mevsimi dalış tutkunları için ideal sıcaklığa sahip merkezi bir dalış noktası. Eğer fotoğraf tutkunuz da varsa bu bölgede ahtapot ve kum balıklarıyla harika kareler yakalayabilirsiniz.
Etkinlik önerilerimiz bitmedi: Binicilik, Off-Road ve Trekking
Bodrum, Büyük Resif
Ege Denizi’nde bulunan Büyük Resif, faunasıyla kendine hayran bırakan dalış noktalarından biri. Yılın on iki ayı dalış gerçekleştirebileceğiniz bölge, aynı zamanda dalışa yeni başlayanlar için de oldukça uygun bir nokta. Yılın her dönemi dalış için ideal sıcaklıkta olan bölgede 4 ile 36 metre arasında dalış yapabilirsiniz. Kışın sıcaklıklar 14-16 dereceye kadar düşebilir. Büyük Resif’in sığ taraflarında iskorpit, ahtapot ve karagöz gibi daha nice deniz canlısıyla su altı dünyasının tadını çıkartabilirsiniz. Üstelik sabah saatlerinde oldukça berrak bir görüşle dalış yapılabiliyor.
Kaş, Uçan Balık
Flying Fish olarak da bilinen bu bölge, adını 2. Dünya Savaşı sırasında Meis Adası bombalanırken düşen savaş uçağından alıyor. Türkiye’deki dalış merkezleri arasında en favori noktalardan biri. Kışın su sıcaklığı ortalama olarak 17-18 derece, yazın ise 25 derece oluyor. Savaş uçağı batığını keşfetmek isteyenlerin yaklaşık 55-71 metre derinliğe inmeleri gerekiyor. Denizdeki akıntıdan dolayı batığı görmek ve dalış yapmak amatör dalış yapacakları zorlayabilir. Gözde tüplü dalış noktalarından olan Uçan Balık’ta dalış yapacaksanız tecrübeli bir dalgıçtan yardım almanızı tavsiye ederiz.
İstanbul, Sivriada
Marmara Denizi, su kirliliği yüzünden genellikle tercih edilmeyen bir yer. Fakat Marmara Bölgesi’nde bulunan Sivriada berrak, akıntısız suyuyla ve birçok su altı canlısına ev sahipliği edişiyle bu ön yargıyı yıkıp geçiyor. Özellikle Sivriada’da bulunan ve harika bir manzara sunan “67 Taşı” dalgıçların vazgeçilmezlerinden biri. 30 metre ve aşağısındaki derinliklerde dalış imkanı sunan bölge akıntısız suyuyla da kendine hayran bırakıyor.
1 yorum
[…] Seyahat […]
Yorumlara kapalıdır.