Konu ‘Robotlar ve bilgisayarlar insanlara karşı’ ya da ‘Bir gün hepimiz işsiz kalacağız’ biçiminde basite indirgenemeyecek kadar önemli. Teknoloji takip etmekte zorlandığımız bir hızla değişiyor ve gelişiyor. Hayatlarımızda pek çok şey kolaylaştı ve hızlandı. Geçmişte saatlerimizi ve günlerimizi harcadığımız işleri şimdi dakikalar hatta kimi zaman saniyeler içinde yapabiliyoruz. Verimliliğimiz arttı, pek çok işi aynı anda, zaman ya da mekan fark etmeden yapabiliyoruz. Hatta bazı işlerin yapılması için insanlara ihtiyaç yok çünkü onları basit bir program ya da otomatik robotlar yapabiliyor. Hepimizin aklını kurcalayan soru tüm bu gelişmelerin kariyer yaşamımıza nasıl bir değişim getireceği. Robotların mavi yakalıların, bilgisayar programları ve yapay zekanın ise beyaz yakalıların işlerini ellerinden alacağı her yerde konuşuluyor. Peki ya o gün gelmeden bizler gerekli değişimi gösterip zamanın ruhuna adapte olursak?
Öne Çıkan İş Alanlarını Tespit Etmek Önemli
Öncelikle işe gelecekte gelişim gösterecek iş alanlarını tespit ederek başlayalım. Önümüzdeki birkaç yıl içinde de AR-GE, Arayüz Tasarımcılığı, Robotik ve Otomasyon, Bilgi Teknolojileri, Veri Entegrasyonu gibi alanlar elbette geleceğin en parlak iş alanlarından olacaklar. Bunlar kadar olmasa da Lojistik, Satış ve Pazarlama da önemini koruyan alanlar olurken Yönetim, Kalite, Bakım ve Üretim gibi sahalarda insan istihdamı giderek azalacak. Kariyerinin başındakiler ya da değişim isteyenler yönlerini öne çıkmakta olan iş alanlarıyla ilgili araştırmalar yaparak ve kendilerinin bu resme nasıl dahil olabileceklerini düşünerek işe başlayabilirler. Oturmuş bir kariyeri olanlar ise mevcut işlerinde çalışmakta oldukları iş modellerini gözden geçirerek hangilerinin gelecekte otomasyonla yapılabileceğini hangileri için insani becerilere ihtiyaç olmaya devam edeceğini düşünebilir ve daha fazla uzmanlaşmaları ve derinleşmeleri gereken alanları tespit edebilirler.
Bireysel Girişimcilik Giderek Artıyor
Günümüzde kişilerin özel sektörde sabit bir maaşla çalışma hedefleri yerini giderek girişimcilik hayallerine bırakıyor. Özellikle Y kuşağı hayatını daha fazla doyum alarak yaşamak ve ilgi alanlarına zaman ayırabilmek istiyor. Dünyadaki trend de onların bu istekleriyle paralel şekilde ilerliyor. Peki dijital devrimin hızla ilerlediği dünyamızda başarılı bir girişimci olabilmek için ne yapmak gerekiyor? Bu sorunun cevabı birkaç satırla açıklanamayacak kadar uzun. Ancak en temel noktaların altını çizmek gerekirse hayal gücünü geliştirmek (ve buna bağlı olarak geleceği hayal etmek), dünyadaki değişimi gözlemlemek, açıkları tespit etmek ve en önemlisi de sürekli olarak kendini ve vizyonunu geliştirmekten bahsedebiliriz. Arttırılmış gerçeklik, 3D yazıcılar, Nesnelerin İnterneti hayatlarımıza yeni giren kavramlar ve piyasada bunlarla ilgili pek çok açık, üretilmeyi bekleyen yüzlerce hatta binlerce ürün ve hizmet var. Bu dalgayı yakalamak ve geleceği yaratanlardan olmak aslında düşündüğümüz kadar zor değil. Sadece biraz hayal gücü ve çok çalışmak gerekiyor! İnovatif olmak, sürekli öğrenmek, belirli konularda uzmanlaşmak ve derinleşmek gerekli. Gelecek yeni ürünler ve hizmetler üretenlerle belirli konularda uzmanlığını sunarak yaşamını idame ettiren bireysel girişimcilerin olacak!
Gelecekte Başarılı Olmak İçin Sahip Olman Gereken Özellikler
-Geleceği hayal etmeli, onu planlamalı ve tasarlamalı, kısacası fütürist bakış açısı kazanılmalısın. Dünyanın içinde bulunduğu değişimi gözlemlemeli ve bir sonraki adımın neler olabileceği hakkında fikir üretebilmelisin.
-Kendi kendine öğrenme yöntemleriyle kendini geliştirmelisin. Herhangi bir konuda yeterli bilgiye sahip değilsen o konunun okulunu okumak zorunda değilsin ya da geçmişte yanlış üniversite tercihi yaptığını düşünüyorsan hiçbir şey için geç kalmadın! Artık bilgiye ulaşmanın binbir yolu var. Pek çok konuyu oturduğun yerden öğrenebilir, eksik olduğun alanlarda kendini geliştirebilir veya uzmanlığını arttırabilirsin.
-Yaratıcı ve inovatif olmalısın. Yaratıcılık deyince aklımıza sanatsal yetenekleri olan insanlar geliyor ancak artık bu kavram çok daha fazlasını ifade ediyor. Disiplinli bir şekilde çalışıp araştırarak yaratıcılığını geliştirebilir, inovatif fikirler üretebilirsin. Günümüzde milyarca dolar değerindeki pek çok şirketin son derece yaratıcı ve inovatif fikirlerin ürünü olduğunu unutmamalısın.
-Birkaç farklı alanda uzmanlaşmalısın. Bilgi ve uzmanlığını tek bir alanla sınırlandırmamalı, bilgini birbiriyle bağlantılı alanlarda derinleştirmelisin.
-Doğru parçaları bir araya getirebilme becerisine sahip olmalısın. Bilginin, ürünlerin, hizmetlerin, olanakların kısacası her şeyin ‘çok çeşitli’ olduğu yeni dünyada en faydalı ve gerekli olana ulaşmayı, gereksizleri filtreden geçirmeyi öğrenmelisin. Zamanını ve enerjini optimum düzeyde kullanma konusunda kendini geliştirmelisin.
Sonuç olarak diyebiliriz ki 4. Endüstri Devrimi’ nin getirdiği dijitalleşme ve otomasyon bizler için bir tehdit olarak algılanmamalı, aksine sağladığı yeni ortamlar ve olanaklar değerlendirilerek onlardan faydalanılmalı. Geleceğin neler getirebileceğini öngöremeyip, önceden pozisyon alamayan kişilerden olmayı ve yıllar içinde emeğimizin değersizleşmesini istemiyorsak şimdiden gözümüzü açmalı ve bu değişimin bir parçası, hatta onu üretenlerden biri olmayı hedeflemeliyiz.