Kökleri 1481 yılına dayanan bir yapı olan ve 1 Eylül 1868 tarihinde Sultan Abdülaziz tarafından Mekteb-i Sultani adıyla lise olarak hizmete sunulan Galatasaray Lisesi, kuşkusuz Türkiye’nin en itibarlı eğitim kurumlarından biri. Lise aynı zamanda ilk laik ve Avrupa’ya entegre devlet okulu olarak nitelendiriliyor.
- yüzyılda çoğunluğu modernleşme hareketini benimseyen ailelerin çocukları olan Mekteb-i Sultani öğrencileri, aldıkları Fransız eğitimi nedeniyle ve okulun Pera gibi kentin Batılı mahallesinde bulunmasından dolayı geleneksel yapıdan farklı bir çevrede yetişir.
Bir liseden öte bir kültür mirası
Galatasaray Lisesi 150 yıllık tarihi boyunca sanat, akademi, bürokrasi, diplomasi ve iş dünyasına nitelikli öğrenciler yetiştiren bir eğitim kurumu olarak öne çıkar. Yapının öğrenci yetiştirmenin yanı sıra kentin kültür hayatında yadsınamaz bir yeri oluşur; tiyatro, sinema, müzik, edebiyat ve görsel sanatlar alanındaki sayısız gösteri, konferans, festival ve sergiyle, kültür-sanat çevreleri için adeta bir buluşma noktası haline gelir. Sergi ve etkinliklerde halka açılan okul kompleksi hem kamusallığını sağlamlaştırır hem de yarattığı kültür mirasıyla sadece Galatasaraylılar için değil tüm kent için değer kazanır. Yarattığı kültür mirasıyla kente değer kazandıran Galatasaray Lisesi’nin kapılarının açıldığı meydan, zamanla okul meydanı olmanın çok ötesine geçerek, ülkenin toplumsal belleğine yerleşmiş kamusal alanlarından birine dönüşür, toplumun nabzını ve hafızasını tutar.
Sergi 25 Kasım’a kadar açık
Pera Müzesi, Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında “Mektep Meydan Galatasaray” başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 25 Kasım tarihine dek görülebilecek sergi, Galatasaray Lisesi’nin tarihi ve mekânıyla ilişkilenen yapıtları bir araya getirirken, 150 yıldır kente mâl olan kuruma güncel sanatçıların bakışını yansıtıyor.
“Mektep Meydan Galatasaray” sergisi, kuruluşunun 150. yılında bir eğitim kurumu ve hafıza mekânı olarak Galatasaray Lisesi’ne, yapısından işlevine, mekânından kent içindeki konumuna güncel bir perspektiften bakıyor.
“Uzun Cuma”ları kaçırmayın!
Serginin küratörlüğünü Çelenk Bafra üstlenirken sergide Ali Kazma, Antonio Cosentino, Barış Göktürk, biriken (Melis Tezkan ve Okan Urun), Burak Delier, Cemal Emden, Elvan Alpay, Hasan Deniz, Hera Büyüktaşçıyan, Vahit Tuna’nın çalışmaları yer alıyor.
Pera Müzesi salı gününden cumartesi gününe 10:00 – 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz. “Uzun Cuma”larda müze 18:00 – 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.