Dünyanın bazı şehirleri yeme-içme, doğal güzellikleri gezme, tarihi eserleri tanıma gibi fırsatlar sağlar. Bazı şehirlerse kültür sanatın en doya sıya yaşandığı yerlerdir. Bu yıl sanat tatiline çıkma planınız varsa hazırladığımız listeye göz atmanızda yarar var. Özellikle Avrupa’da her yıl düzenli şekilde dolu olan sergi, müze, konser etkinlikleri bu yıl da yine çok zengin. Venedik’ten Paris’e, Kyoto’dan Viyana’ya yolculuğa çıkmaya hazır olun.
Venedik, İtalya
Yeryüzünde başka hiçbir yerde Venedik gibi bir şehir neredeyse yoktur. Su üzerine kurulmuş bir kasaba ve tarihin farklı kültürlerini birbirine bağlayan bir ticaret merkezi. Sanatsal etkinliklerin merkezi de olan Venedik’te bu yıl Venedik Bienali zamanı. İlk kez 1932 yılında gerçekleşen Venedik Film Festivali de bu şehrin simgelerinden biri. Bu yıl Venedik Bienali Türkiye Pavyonu ise sanatçı İnci Eviner’in yeni bir çalışmasına ev sahipliği yapacak.
Bienal, 11 Mayıs ila 24 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Paris, Fransa
Hemingway Paris’i ‘şölen’ olarak nitelendirirdi. Çünkü Paris’te nereye giderseniz gidin; her zaman görecek, duyabilecek, tadabilecek veya hissedeceğiniz bir şey olduğuna dair ipuçları alırsınız. Dünyanın dört bir yanından pek çok yazar, bu şehrin kafelerinde, sokaklarında ve barlarında ilham buldu. 150 kadar müzeye sahip Paris, yüzyıllar arasındaki tüm sanatsal tarzları barındıran galeri ve müzeleriyle bir sanat tarihi şehri. Bu yıl 23 Ocak’ta Musee Guimet’de açılan Nara’s Budas sergisi her yerde yılın favori sergisi olarak gösterilmekte.
Kyoto, Japonya
Kyoto şehri sınırları içinde en az bin 600 tapınak var. Ancak Kyoto ile ilgili asıl büyülü şey, bir rehber kitap ya da güzergah olmadan şehri keşfetme ve Zen bahçelerinin tadını yaşatmasıdır. UNESCO Dünya Miras alanlarından biri olan şehir avangart ve modern sanatın buluştuğu bir Uzakdoğu sergi noktası. Bu yıl Kyoto Art For Tomorrow etkinliği Kyoto’dan yerel sanatçıları ağırlıyor.
Viyana, Avusturya
Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms ve Mahler’in yetenekleri; Schubert ve Strauss’un eşsiz ruhu olmasaydı belki de Viyana bu denli bir şöhrete sahip olmazdı. 1897’de Gustav Klimt gibi aydınlar tarafından kurulan devrim niteliğindeki bir sanat hareketinin de yaşandığı yer. Bugün şehrin ziyaretçileri, Belvedere ve Museum Moderner Kunst da dahil olmak üzere kentteki 100 müzeyi gezebilir. Staatsoper ve Theater an der Wien gibi efsanevi opera evlerini de ziyaret edebilirsiniz. Bu yıl tüm programlar yine dopdolu.