Jilet gibi ütülü kıyafetler güçlü bir stilin olmazsa olmazı olsa da; ütü yapmak birçoğumuz için çok sıkıcı bir iş. Gömlek ütülemek ise; yakası, kol çizgisi, manşetleri derken başlı başına meşakkatli hale geliyor. Bu yazımızda Hemington mag okurları için pamuk gömlek nasıl ütülenir sorusuna yanıt verdik, önerilerimizi derledik, tüyolar verdik.
• Pamuk; ince, nefes alan yüzeyi sayesinde terleme problemini önlemesi nedeniyle gömleklerde sıkça tercih ediliyor. Pamuk gömleklerinizi kolayca ütülemenin sırrı öncelikli olarak doğru yıkama koşullarından geçiyor. Pamuk, hassas ve çabuk deforme olacak bir yapıda olmadığından çamaşır makinesinde yıkamaya uygundur. Ancak pamuk gömleklerinizi makinede yıkarken sıkma devrini seçerken yüksek devirler yerine daha düşük devirleri seçmeniz hem ürününüzün çekmesini önler hem de daha az kırışmasını sağlar. Bu da ütü yaparken işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır.
• Kurutma makinesi ürünleri çok yüksek derecelerde kuruttuğu, ürünlerin fazla kırışmasına neden olduğu gibi bir süre sonra deformasyona sebep olabilir. Gömleklerinizi kurutma makinesi yerine direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde kurutmanızı tavsiye ederiz. Hemen ütüleyeceksiniz hafif nemli iken alabilirsiniz.
• Pamuk gömleklerinizi hafif nemliyken ütülemek gömleğinizin daha kolay ütü tutmasını sağlayacaktır. Kurutma makinesi tercih ediyorsanız da, dolap kuruluğu yerine hafif nemli ayarda kurutabilirsiniz.
• Eğer gömleklerinizi kuru olarak ütülüyorsanız; ütünüzün su püskürtme özelliğini kullanarak gömleğinizin kumaşını biraz nemlendirebilirsiniz.
• Pamuk gömleklerinizi en kısa zamanda, en kolay şekilde ütülemek için mutlaka ütü masasında ütü yapmanızı tavsiye ederiz.
• Yaka ve pat düğmelerinin çevresinin, kol ve etek ucundaki desenli bölgelerin, cep kenarlarının üzerine nemli ince bir bez koyarak ütülemeniz bu alanların parlama yapmasını önler.
• Tek bir buhar ayarı kullanmak yerine gömleğin kırışıklık durumuna göre buhar seviyesini değiştirmeniz işinizi kolaylaştırır. Kırışıklığın daha fazla olduğu bölgelere daha fazla buhar vererek ütülerseniz daha çok zaman kazanırsınız.
• En önemli tüyolardan biri ütüleme işlemine gömleğin yakasından başlamaktır. Yakayı sona bırakırsanız ütülediğiniz alanlar tekrardan kırışacaktır. Önce yakanın arka kısmını ütüleyin, sonra ön kısmını ütüleyin.
• Yaka kısmı bittikten sonra gömleğin arka omuz kısımlarını ütü masasına geçirin ve ütüleyin. Sonra aynı işlemi ön omuz kısmı için tekrarlayın.
• Sıra en zor kısma geldi. Kol manşetlerinin önce iç kısımlarını ütüleyin. Manşetlerin dışını ütülemek ise minik bir tüyo: Kol manşetlerinin içine bir havlu ya da yumuşak bir kumaş koyarak üzerinde hafifçe ütüyü gezdirirseniz kol manşetlerini daha kısa sürede, kat izi olmadan mükemmel bir şekilde ütüleyebilirsiniz.
• Gömleğin kolları içinse kat izlerine dikkat ederek, eşit hizada ütü masasına yatırın. Mevcut kat izlerini bozmadan ütüleyin. Kat izlerinin daha belirgin olmasını istiyorsanız çizgilerin üzerinden birkaç defa da geçebilirsiniz.
• Gömleğin beden kısmı içinse gömleği sağ taraftan ütü masasına yatırın. Düğme aralarına ütünün burnunu iyice dayayarak ütüleyin. Aynı işlemi sol taraf için tekrarlayın. Gömleğin arka kısmını ütü masasına sererek ütüleyin ve askıya asıp soğuması için bırakın.
• Son bir tüyo daha; eğer gömleği gardırobunuza kaldırmayıp üstünüze giyecekseniz soğumadan giymeyin. Bu şekilde giyerseniz ütüsü kolay bozulacaktır, ancak askıya asarak soğumasını beklerseniz, daha uzun süre ütülü kalacaktır. Aynı şekilde yeni ütülenmiş gömleklerinizi direkt gardırobunuza yerleştirmeyin. Bir süre soğuduktan sonra asarsanız ütüsü daha kalıcı olacaktır.
Eğer ‘Pamuk Gömlek Nasıl Ütülenir’ yazımızı okuduysanız, şimdi “Yoğun Bir Dünyası Olan Erkeklere Pratik Çözüm Non-Iron Gömlekler” yazımıza göz atabilirsiniz. Üstelik Hemington’un kalitesiyle üretilen bu gömlekler, her zaman kusursuz bir görünüm sunar.