Bir erkeğin sıcak havaların üstesinden şık bir şekilde gelmesinin en iyi yolu keten kıyafet giymesidir. Keten kumaş, keten bitkisinin sapından yapılan lifli bir kumaş türü. Tarihin en eski kumaşlarından biri. Eski Mısır firavun mezarlarında rastlanılan keten kıyafet kalıntıları keten kumaşın değerli bir kumaş olduğunun da göstergesi.
Keten kumaşın özellikleri
Ketenin kendine has geniş, gevşek gözenekleri sayesinde dışarıyla vücut arasında hava akımı oluşur. Böylece vücut nefes alır. Keten kumaş hem hafiftir hem de çok güçlüdür, nemi emer, çok çabuk kurur.
Bu özellikleri keten giysileri; sıcak havalarda serin hissetmek ve stillerini pamuklu giysilerin üzerine çıkarmak isteyen erkekler için ideal bir seçenek haline getirir. Bu nedenle yaz mevsiminde keten pantolonlar, keten blazer ceketler, keten gömlekler, keten şortlar erkek gardıropları için klasik parçalara dönüşür. Aynı zamanda multifonksiyonel bir kumaştır. Ekstra sıcak yaz günlerinde günlük giyim için de özel giyim için de uygundur.
Kıyafet kuralı olan ortamlarda keten gömleği, chino pantolon ve mokasenlerle giyebilirsiniz. Günlük giyimde keten kumaş, şort, t-shirt ve spor ayakkabıyla da uyumludur. Güneşin kavurucu olduğu günlerde keten uzun kollu gömlek ve keten pantolon kombiniyle hem sıcaktan pişmemiş hem de bacaklarınızı ve kollarınızı dik ışınların sebep olacağı yanıklardan korumuş olursunuz.
Keten kıyafetlerin bakımı
Pamuk da keten de doğal kumaşlar olarak kabul edilir. Her ikisi de yaz aylarında giyilmek için uygundur. Pamuklu kumaş daha dayanıklı, yumuşak ve sıcakken keten daha nefes alabilir, hafif ve nem emici olduğundan pamuklu kumaşa göre keten kumaşın bakımı daha çok özen ister.
Keten kıyafetlerin ömrünü uzatmak için özellikle yıkama aşamasında dikkatli olmak gerekir. Keten kumaş hem makinede hem de elde yıkanabilir. Kıyafetlerin rengini ilk aldığınız günkü gibi canlı tutmak için ılık veya soğuk suda yıkayın ve mümkünse yumuşatıcı kullanın. Keten oldukça emicidir, bu nedenle diğer kumaşlardan ayrı yıkamak her zaman en iyisidir.
Keten kumaş nasıl ütülenmeli?
Bazı erkekler bütün artılarına rağmen keten kıyafet giymekten korkabilir. Çünkü keten kumaş çabuk kırışır. Öncelikle herhangi bir kumaşla keten kumaşın arasındaki farkı iyi bilmeniz gerekir. Keten kumaş yaz mevsiminin canlı, stressiz, anın tadını çıkaran tavrını ifade eder. Dolayısıyla keten bir kıyafetten jilet gibi durmasını beklememeliyiz. Ama bu ütüyle yollarınızı ayırdığınız anlamına gelmemeli. Dağınık ve özensiz görünmekten kaçınmanız gerekir. Doğru ütü yapmaya dair birkaç püf nokta öğrendiğinizde kırışmadan keten giymenin ne kadar kolay olduğunu fark edeceksiniz.
Keten kumaşları kolayca ütülemenin ilk yolu yıkama bittiğinde kıyafetleri çamaşır makinesinden hemen çıkarmaktır. Makinede ne kadar uzun bekletirse kumaş o kadar çok kırışacaktır. Keten kumaş çabuk kuruyan bir kumaş olduğu için kurutucuda kurutmak zorunda değilsiniz. Kıyafeti nemliyken düzelterek asarsanız ya da düz bir şekilde yüzeye sererek kurutursanız hiç zorlanmadan ütülersiniz.
Keten kıyafetleri ütülemeden önce ters çevirin. Elinizle kumaşı düzeltin. Kumaşın üzerine su püskürtün. Ütüyü 200 dereceye kadar olan pamuklu/keten ayarına getirin. Herhangi bir ütü işleminde kırışıklıkları giderecek şey ütüyü hareket ettirdiğiniz yön ve uyguladığınız basınçtır. Keten, dokuma şekli nedeniyle buna özellikle duyarlıdır. Bu nedenle kıyafetleri dikiş izlerinden başlayarak dıştan içe doğru, basınçla ütüleyin. Ütü bittikten sonra kıyafetinizi hemen askıya asın. Ütü katları yanı sıra yaka veya düğme patları gibi kırışmaya daha yatkın yerlere kıyafeti ıslatmayacak şekilde hafif su püskürtün. Böylece askıda oluşacak kırışıklıkları engellemiş olursunuz. Dirsekler, bel çevresi gibi vücudunuzun büküldüğü yerlerde oluşan çizgiler doğaldır. Kıyafeti çıkardıktan sonra ütünün buharını hızlıca bu bölgelere tutun.