Anasayfa Teknoloji Teknolojik Gelişmelerle İlgili 10 Fütüristik Tahmin

Teknolojik Gelişmelerle İlgili 10 Fütüristik Tahmin

Teknolojik Gelişmelerle İlgili 10 Fütüristik Tahmin

Bilgisayar şirketleri ileri görüşlü yaratıcılığı sonuna kadar desteklemekle kalmıyor, artık Intel gibi şirketler teknolojinin gelecekte nereye gideceği hakkında fikir üretmeleri için fütüristleri işe alıyor. Bize göre de gelecekte (100 yıl sonra değil çok daha yakın bir tarihte yani bizlerin de deneyimleyeceği 10-15 yıl içinde) teknolojik gelişmelerin gideceği yönü gözlemlemek bütünü görmek ve büyük düşünebilme becerisini geliştirmek açısından çok önemli. Birkaç yıl içinde hayatımızda olabilecek değişimleri hayal etmek bile şu anki iş yapış ya da zamanı kullanış biçimimizi geliştirmemiz ve daha verimli olmamız açısından bir kapı aralayabilir.

Gözle görülemeyecek boyuttaki bilgisayarlar:

10 ile 20 yıl içinde mikro boyutlarda hatta gözle görülemeyecek kadar küçük bilişim sistemleri üretilecek. Tüm odayı kaplayan bilgisayarlardan kolumuzda taşıdığımız akıllı saatlere geldiğimizi düşünürsek, bir gün tek ya da birkaç atom boyutundaki çiplerin üretileceğine ve bunların normal bir bilgisayarla aynı işlevlere sahip olacağına inanmak hiç zor değil.

Gezegenlere giden asansörler

Fütüristlere göre önümüzdeki birkaç on yıl içinde gezegenlere giden çok hızlı roketler hatta asansörler üretilecek ve uzaya yapılan yolculukların maliyeti düşecek.

‘Nörolojik hack’ leme

California Üniversitesi’nde beyindeki elektrik dalgalarının aktivitesini çözümleyerek akıl okuma çalışmaları özellikle bunama ve benzeri hastalıkları olan kişilerin düşündüklerini anlama amacıyla başladı bile. Ancak bu çalışmaların günün birinde kötüye kullanılma, düşüncelerin manipüle edilmesi gibi bir riski barındırdığını ve bu konunun da geleceğin tehlikelerinden biri olarak görüldüğünü de belirtelim.

Dev bilgi yığını

Artık hepimizin bildiği ve kabul ettiği üzere internette hiçbir bilgi kaybolmuyor. Peki kontrol edilemez bir şekilde büyüyen bu dev bilgi yığını ile gelecekte ne yapacağız?

Verilerin her geçen gün katlanarak büyümesi sonucunda giderek daha da bağımsız çalışan program algoritmaları yaratılacak, kişilerin internet üstünden yaptığı araştırmalar ya da satın alımlar doğrultusunda arama motorlarının optimizasyon seviyesi artacak.

Kuantum teknolojisi

Kuantum teknolojisinin gelişimiyle birlikte mikro boyutlardaki çiplerde terabyte büyüklüğünde bilgiler saklanabilecek; bilgisayarlar, telefonlar çok yüksek düzeyde güvenlik korumasına sahip olacak, data fotonlarda saklanacak. Şimdilik NASA gibi kurumlar ya da Google gibi büyük şirketler tarafından kullanılan kuantum bilgisayarlar gelecekte daha da geliştirilecek ve herkesin kullanımına açılacak.

İsyankar gençler

Gelecekte robotların ve bilgisayar programlarının giderek daha çok insanın işini elinden alacağını düşünürsek bu pek çok gencin işsizlikle baş başa kalacağını gösteriyor. Fütüristlere göre elinin altındaki teknolojiyi ve sosyal medya ağlarını çok iyi kullanan, parası az ancak vakti bol olan bu donanımlı gençler internet üzerinden isyan hareketleri organize edecek ve devletler bu isyanlarla başa çıkmak zorunda kalacaklar.

Nanoteknoloji

Merak edenler için belirtelim, bir nanometre bir metrenin milyarda birini ifade ediyor!

Günümüzde nano-teknolojik gelişmelerin en hızlı gerçekleştiği alanlardan biri tıp. Hastalıkların çoğunun hücre düzeyinde oluşup geliştiğini düşünürsek bu alandaki icatların insan ömrünü uzatma ve yaşam koşullarını iyileştirme anlamında çok önemli olduğunu söylemek mümkün. Nano-cerrahi ve genetik terapisine nanoteknolojinin katkısı oldukça büyük. Önümüzdeki yıllarda da nanoteknolojideki gelişmeler sayesinde tıptan mühendisliğe, bilişim sektöründen tekstile kadar pek çok inovatif değişiklik olacak gibi gözüküyor.

Karanlık siber ağlar artacak

Anonymous gibi devletleri ve ticari oluşumları tehdit eden hacker ağlarının sayısı artacak, siber suçlara maruz kalma riski ya da bu suçlar sonucunda mağdur olan kişilerin sayısı giderek çoğalacak.

Her dilde çeviri yapan giyilebilir teknoloji

Önümüzdeki yıllarda herhangi bir dili konuşamıyor olmak bizim için hiçbir konuda engel oluşturmayacak çünkü uluslararası dillerde çeviri yapan teknoloji sayesinde herkesle iletişim kurabilir hale geleceğiz. VIA isimli bir Amerikan firması 600 gram ağırlığında İngilizceden Fransızca, Çince, Portekizce, İspanyolca ve Arapça gibi dillere çeviri yapan giyilebilir bir ürün üretti bile ve Amerikan ordusunun hizmetine sundu.

Teknolojiyi takip eden Hemington size Non-iron gömlekler sunuyor.

Avatarlar ve robotlar

Robotlar tıp dünyasında, fabrikalarda ve pek çok alanda son yıllarda kullanılmaya başlandı. Önümüzdeki yıllarda ise robotlar ve avatarlar canlı insan görmeye alıştığımız pek çok yerde daha çok karşımıza çıkmaya başlayacaklar ve bu durum herhangi bir konuda derinlemesine uzmanlaşmamış çalışanların işsizliğe sürüklenmesine sebep olacak.

Bunlar da ilginizi çekebilir